Blev arg och aggressiv efter Ritalin


Fantastisk hemsida. Tag aldrig bort den!!! Vi har just klivit in i utredningsdjungeln, är inte intresserade av medicineringen som ordineras. Tänker försöka med ändrad kost och tillskott. Mycket stor nytta av jobbet som gjorts med denna rapport! Stora varma tack.

Jag blev nyligen kontaktad av en pappa vars barn hade blivit satt på Ritalin.

Sonen hade blivit arg och aggressiv efter att han hade fått Ritalin. Glädjen försvann!

Vi hade en mycket intressant mailväxling som kanske även kan hjälpa dig som förälder.

När ni läser denna tänk på att de vanliga biverkningar hos Ritalin är: hjärtklappning (oregelbunden hjärtrytm), förändringar i humör, humörsvängningar eller personlighetsförändringar. Detta är alltså de vanliga biverkningarna från Ritalin.

Det bedrägliga här är att flera av biverkningarna är samma problem som Ritalin sägs hantera! Läs om alla biverkningar från Ritalin här i FASS.

Jag vill även uppmärksamma följande artiklar som nyligen har skrivits i Aftonbladet och Expressen kring denna diagnos- och pillerhysteri. Bra att media äntligen börjar få upp ögonen för detta stora problem!

Ökad medicinering med narkotika mot adhd en het potatis
Nya diagnosen på modet – vredesutbrott hos barn

.

Vår ”nya” son utan Ritalin är det bästa som hänt oss!

.

Barnet på bilden har inget med texten att göra

Maildialog med en förälder vars barn hade blivit satt på ritalin.

När biverkningarna från Ritalinet visade sig ville BUP öka dosen!

Mina svar i kursiv stil.

.

Tisdagen 14 juni 2011

Hej! Tack för din kommentar på min hemsida. Se mitt svar underst. / Peter

Otroligt skrämmande läsning! Alla kommentarer från alla oroliga förädrar mm, själv har jag en son med ADHD och han äter Ritalin, vilket jag har varit motståndare till ända sedan början, men när man ringer till BUP och frågar så får man bara svar att vi kan öka doseringen när sonen har sina aggressiva utbrott, dessutom fick han Circadin för att han hade insomningsproblem.

Tror verkligen att det behövs mer kunskaper inom ADHD så att alla kan vara sina egna personer, dvs alla är inte stöpta i samma form. Låt barn vara barn och de barn som har lite mer energi så tror jag mer på att dom behöver stimulans på annat sätt, mer uppgifter eller fler raster i skolan, alla kan inte sitta still bakom en bänk och lyssna på läraren, en del vill ligga och lyssna, andra vill stå, var finns sofforna och det hemtrevliga i alla klassrummen?

Underbart att det finns sådana som du som skriver, jag måste själv börja lära mig mer saker kring detta med dessa mediciner..

SVAR: Tack, tack!

Ja, man skall verkligen låta barn vara barn.

Många barn hänger inte med i skolan, kommer efter och får sedan många problem. Det är en hemskt känsla att komma efter!

Sedan finns det kostproblem, sociala problem, allergier, mobbing, studieproblem, problem hemma, för stora klasser, dåliga lärare etc. Skall allt detta gömmas i en diagnos och inte bli hanterat?

Ta itu med de verkliga problemen istället!

Läs dessa artiklar:
https://www.peterularsson.se/hur-man-kan-ma-battre/
https://www.peterularsson.se/hur-man-kan-hjalpa-sitt-barn/
https://www.peterularsson.se/category/ratt-kost-for-barn/
https://www.peterularsson.se/category/barn/

Jag tror inte på denna fixering vid diagnoser och psykpiller. Det finns alternativa metoder som behöver lyftas fram och satsas på. Nu!

Lycka till vidare! /Peter

.

Tisdagen den 16 augusti 2011

Hej Peter.

Jag fick ditt svar och har läst och vi har funderat mm….nu ska jag berätta för dig hur vi har upplevt allt efter att ha slutat med Ritalin.

Vi slutade med Ritalin till vår 10-årige son i maj 2011, innan dess har vi gett han en kapsel dagligen på 40 mg. Detta gjorde att vår son inte hade någon glädje i sig, skrattade inte ofta och var mestadels arg och tjurig. Vi frågasatte flertalet gånger behandlingen hos BUP men de sa att det är bra för honom.

Idag har vi en son som just nu är på sommarkoloni, är glad och trevlig, artig mot äldre och pratar med oss. Visst kan han bli arg ibland också men inte på det viset han blev när han åt Ritalin.

Vi känner verkligen att vi har fått tillbaka våran son igen, och jag personligen känner att jag tagit 2 år av hans barndom genom att trycka i honom Ritalin.

Skolan börjar om en vecka och vi tänker inte börja med medicin för att skolan ska trycka in alla barn i samma ”box”. Vi kommer kräva annan personell hjälp om skolan kommer opponera att vi ska återgå till medicin.

Vår son har en barndom och den ska han få uppleva och inte bli drogad för att passa in i mönstret i samhället.

Vår ”nya” son utan Ritalin är det bästa som hänt oss…

Tack Peter för en underbart bra hemsida, fortsätt kampen mot läkemedelsföretagen mm…

Du har en garanterad plats i himlen eller vart det nu är vi hamnar efter detta ;-)

mvh/V. S

Hej!

Underbart att läsa!

Jag är så glad för er skull!

Denna respons stimulerar och ger kraft till mer.

Kommer att lägga upp din info anonymt för att hjälpa andra föräldrar.

Det har varit ett stort nöje att kunna hjälpa till.

Stort grattis och lycka till vidare!
/Peter

.

Onsdagen den 17 augusti 2011

Hej.

Helt OK att använda det på din hemsida…
Jag tittar in där då och då…

Tack än en gång för en riktigt bra hemsida…

//V

Tack! Tack för dina fina värmande ord!
/Peter

.

Ytterligare reflektioner kring problem med diagnoser och Ritalin

 • Vem blir inte arg och aggressiv ibland? Skall man diagnotisera alla människor som blir arga, aggressiva och rastlösa? Eller gäller det bara barn?
 • Hur kan BUP rekommendera en ökad dos Ritalin när barnet blir aggressiv och visar de biverkningar som kommer av Ritalin?
 • Flera av de biverkningar som kommer från Ritalin sägs Ritalin hantera! Hur går detta ihop?
 • Vissa läkare, sköterskor, skolor verkar vara helt fixerade vid diagnoser och psykpiller och accepterar inga andra lösningar och alternativ. Man kan verkligen undra varför! Har de provision?
 • När min mamma gick i skolan fanns inte varken ”ADHD” eller Ritalin. Hur klarade man sig då?
 • Om glädjen försvinner och barnet blir argt och aggressivt av Ritalin, varför fortsätter man behandlingen? Litar man inte på föräldrarna? Vem tjänar då på att man fortsätter med Ritalin?
 • Varför satsar inte skolorna sina resurser på att hantera de verkliga problemen istället för att fixera sig vid diagnoser och psykpiller? Innebär detta att alla problem kan förklaras med en diagnos? Slipper man då ta itu med sociala problem, mobbning, kost, idrott och hälsa, pedagogik, läxhjälp, miljö, dåliga lärare, föräldrar som behöver hjälp och stöd etc. Är diagnoserna ett sätt att slippa ta itu med de verkliga problemen? Problem som kanske inte skolan kan ta itu med!

.

Följande biverkningar finns även från Ritalin enligt FASS

Förekommer hos knappt 1 av 100 användare:

 • självmordstankar eller självmordskänslor
 • se, känna eller höra saker som inte finns. Detta är tecken på psykos.
 • okontrollerbart tal eller rörelser (Tourette’s sjukdom)
 • tecken på allergi t.ex. utslag, klåda eller nässelutslag på huden, svullnad av ansikte, läppar, tunga eller andra kroppsdelar, andfåddhet, väsande andning eller svårighet att andas

Kommentarer överflödiga.
.

Satsa resurserna rätt i skolan!

Jag tycker att fixeringen vid diagnoser och psykpiller är hemsk och destruktiv för barnen.

Man letar efter en snabb, effektiv ”lösning”. Istället för att gå till bottnen med barnens problem och hitta långsiktiga lösningar.

Bakom detta ligger läkemedelsindustrin med läkarna och personalen som ”försäljare”. Har ni sett annonserna för psykpillerna i läkarnas tidningar? Hur mycket provision får läkarna från läkemedelsindustrin?

Alla borde läsa boken ”Piller och profiter” av John Virapen.

Har ni läst om biverkningar för dessa psykpiller i FASS? Det är en hemsk läsning! Då pratar vi om vanliga biverkningar.

Vissa skolor har pratat om att upp till 40% av barnen har ”diagnos”. Vilket misslyckande för pedagogiken i en sådan skola!

Hur kan rektorer, lärare, läkare, sköterskor och föräldrar gå med på detta?

Satsa istället resurserna på att verkligen hjälpa barnen: bättre pedagogik, bättre utbildade lärare, högre lön och status till lärarna, mindre klasser, bättre skolmiljö, bättre kost, mer idrott och friluftsliv, krafttag mot mobbing etc.

Det kräver naturligtvis en stor vilja och ett stort engagemang! Det är betydligt lättare att säga: ”Vi behöver inte göra någonting. Han har diagnosen XXXX.”

Jag ryser när jag tänker på hur många mobbade barn som har fått en ”diagnos” istället för verklig hjälp.

Hjälp barnen på rätt sätt istället för att ge en diagnosstämpel och psykpiller!

.

Rekommenderad läsning om diagnoser & psykofarmaka

Enligt vetenskapliga undersökningar har många deprimerade personer smärta (ibland är den förträngd) och rent kroppsliga problem. Som en första åtgärd rekommenderas alltid en fullständig kroppslig läkarundersökning med uppföljning och behandling. Välj en läkare som är inriktad på rent kroppsliga problem.

All nedtrappning av psykofarmaka skall ske i samråd med läkare.

Jag rekommenderar dig starkt att läsa nedanstående artiklar för att själv bilda dig en uppfattning över vad du kan göra för att långsiktigt och i grunden må bättre.

Se här! Filmer om psykiatrin och dess metoder

Böcker och DVDs om psykiatri, diagnoser och psykofarmaka

Se här! Filmer om psykiatrin och dess metoder
.
Välkommen att kommentera eller kontakta mig!
Med vänlig hälsning,
PeterKONTAKTA MIG. Fyrabarns-pappa, medmänniska, medlem i AMNESTY, KMR (Kommittén för mänskliga rättigheter) och RÖDA KORSET.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *