Mänskliga Rättigheter

Nedanstående är ett skolarbete som min son Victor har skrivit.
Verkligen tankvärda ord!

vicke.jpg


Utopi?
av Victor Engarås

Om jag själv skulle ha kunnat bestämma hur mitt drömsamhälle skulle se ut, så skulle det framför allt inte finnas några rasistiska fördomar och alla skulle ha respekt för alla. Man skulle också behandla folket lika och precis varenda en skulle ha lika stor chans all lyckas.

Friheten i samhället skulle vara ganska så fritt, alla skulle kunna röra sig fritt och ha friheten att göra vad man själv vill. Att inte känna sig nedtryckt eller hotad skulle vara en rättighet. Hela grejen med friheten skulle framför allt vara att man skulle känna sig fri. Men det här skulle naturligtvis inte vara någon form av laglöshet. Friheten att alla kan gå till en skola och få utbildning och att de äldre har ett jobb de kan gå till skulle vara självklart. De äldre skulle ha möjlighet att arbeta och inte bara få bidrag. På det sättet skulle de känna att de gör nytta i samhället. Alla skulle ha rätt till sina egna åsikter och kunna säga dessa utan att bli nedtryckt eller hånad. Respekt skulle man ha till alla och även till de som är lite mer annorlunda. Man skulle inte mobba någon för att han eller hon har köpt en annorlunda jacka till exempel.

Rättvisan i samhället skulle vara absolut lika för alla. Om två ungdomar gör samma brott så skulle det inte vara någon skillnad på straffet om den ena har en pappa som är till exempel polischef. Alla skulle vara lika inför lagen, det vill säga att alla skulle dömas lika när det gäller lagen. Det skulle vara bra kontroll på detta och alltid vara en rättvis rättegång.

Man skulle ha rätt till ett eget privatliv och man skulle inte få bryta någons integritet. Det skulle vara förbjudet att övervaka någons telefonlinje, kontrollera personers post eller sätta upp kameror på toaletter. Att övervaka någons telefonlinje ska vara förbjudet, men det finns ett undantag, och det är om man har någon form av brottsundersökning. Fast det kunde ju också ställa till med mer problem, och det skulle vara, att andra oskyldiga människor kunde bli inblandade och andra privata oskyldiga saker avslöjas.

I mitt samhälle skulle det finnas religionsfrihet. Man ska kunna tro på vilken religion man vill och man skulle respektera vad andra trodde på. Människorna skulle få tro på vilken religion bara det inte skadade någon. I ett nutida samhälle som Frankrikes får man inte bära något slags religionssymbol som till exempel muslimernas slöja och ett kristet kors på sig, när man går i skolan. Det tycker jag förstör religionsfriheten och skulle aldrig få finnas i mitt samhälle.

Det ska vara helt tillåtet att vara homosexuell i mitt samhälle. Det skulle också vara tillåtet för homosexuella att gifta sig och adoptera barn. All kärlek skulle vara tillåten, bara det inte skadade någon. Ett samhälle som skulle vara det totalt motsatta mitt drömsamhälle skulle vara Hitlers samhälle i Tyskland på 40-talet. Där ansågs bland andra kommunister, judar och homosexuella vara skräp för Tyskland och såg inte ut som Hitler ville att dom skulle göra.

Det största ansvaret i mitt samhälle skulle vara att hjälpa varandra och ingen skulle tänka bara på sig själv. Alla skulle ha ansvaret för ett bra samhälle och det skulle vara väldigt viktigt att själv föregå med gott exempel, för då lyfter man andra till att också föregå med gott exempel. Det skulle vara väldigt viktigt att vara hjälpsam och på det sättet skulle vi slippa en stor del av brottsligheten.

Till skillnad från mitt drömsamhälle så fanns det ett totalt motsatt samhälle för ca 20 år sedan. Det var Sovjetunionen som kom till efter andra världskriget. I Sovjetunionens nedtryckande samhälle fanns ingen religionsfrihet och ingen medborgare fick varken säga eller skriva sina åsikter öppet. Det vill säga om man inte tyckte som de styrande. Medborgarna kunde bli avlyssnade av en sorts polis och man kunde aldrig veta om man var säker i sitt eget hus. Man kunde vara avlyssnad var som helst. Då bröt man mot människornas frihet och integritet.

Mitt drömsamhälles huvudregel som allting skulle byggas på, skulle vara:
”Behandla andra på samma sätt som du själv skulle vilja bli behandlad”

2 Svar på “Mänskliga Rättigheter”

  1. Intressant artikel och speciellt då drömsamhällets huvudregel.
    MVH, Mårten Runow

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *