Mobbning är verkligen hemskt


mobbning-barn

– Vad är det för fel på att vara sig själv?

– Vad är det för fel på mig?

– Vad har jag gjort för att ingen vill vara med mig?

Ifall du någonsin tänkt någon av dem här tankarna så vill jag svara på frågorna med bara ett ända ord INGENTING. Du är helt perfekt som du är. Ändra inte dig för att någon annan sagt åt dig att göra det, om du nu ska ändra något med dig så ska det vara för att du vill.

Du är helt perfekt som du är

Jag vill också att vem som än läser detta och tänker vad ful jag är, vad tråkig jag är, varför älskar ingen mig eller nåt liknande. Så sluta med det. Alla är vackra på sitt eget sätt och alla har någon som älskar en även om det kanske inte känns så alltid.

Alla har rätt till att vissa hur dem är som person. Ingen ska behöva bli mobbad, inte någon. Att bli mobbad är en hemsk känsla.

Tyvärr tänker inte mobbaren så ofta på vilka känslor personen får på grund av mobbningen. Det kan även vara så att mobbaren har haft det svårt i sitt liv, och att det är därför den mobbar men det måste ju självklart inte vara så. Men även om det är så har personen inte rätt att mobba och trycka ner andra människor, det har ingen människa på jorden. Det kan vara bra för den personen att kanske prata om det med någon.

Nu kom jag att tänka på SJÄLVFÖRTROENDE. Det kan också leda till mobbing. T.ex. om du har dåligt självförtroende så kanske du mobbar dig själv. Det är inte alls ovanligt. Det är väldigt många människor som trycker ner sig själva. Många gör det på grund av att de har blivit mobbade någon gång i sitt liv, och på grund av det har de fått sitt dåliga självförtroende. Men det är även många som bara har det så att de helt enkelt inte har nåt bra självförtroende, utan anledningar.

Men sen kan det ju även vara någon helt annan anledningen det måste ju inte vara för att man har blivit eller är mobbad. Det är ju väldigt tråkigt alla dessa exempel men tyvärr är ju alla dessa sanna. Jag vet det är svårt att förbättra sitt självförtroende även om man så gärna vill. Det är väldigt tråkigt att det är så. Man går runt och kränker ner sig själv kanske till och med utan att någon märker det. Det kan vara hemskt. Men även i detta läget är det bra att prata om det. Det är nästan alltid bra att prata ut om grejer särskilt om sånt här.

Så mitt tips är att när ni har en dålig känsla, någon har mobbat dig, du själv har mobbat dig m.m. så försök hitta en person ni känner att ni kan prata med och lita på. Om ni känner att ni inte har någon som ni kan lita på och så, kan man t.ex. försöka prata med lite människor och lära känna dem och så och till slut kanske man träffar personen man kan lita på. Annars kan man t.ex. om man går i skolan kan man gå till en lärare eller skolans kurator. Men inget av detta är ett måste men jag kan nästan lova att alla mår bättre av att prata ut om grejer. Vad det än gäller. Det kan även vara svårt att prata om känslor och sånt. Det finns många som har svårt att uttrycka sina känslor. Men om man verkligen hittar rätt person att prata med och verkligen litar på så brukar det gå hyfsat bra i alla fall.

Jag skulle kunna göra vadsomhelst för att få stop på allt detta för det är hemskt även om alla kanske inte förstår det. Det är verkligen ingen skön känsla att känna någonting av detta. Jag hoppas att allt detta kommer försvinna någon dag. Bara att det försvinner. Det är nog inte många som kommer sakna det direkt.

Jag vill också att alla som läser detta och alla andra också för den delen ska tänka till. För att det är så lätt att vara en mobbare. Du kan till och med kanske vara lite av en mobbare utan att du tänker på det. För att du tänker kanske bara så att allt det du brukar säga till människor bara är lite små skämt och sånt medans personen du säger det till inte alls tar det som ett skämt och tar det jätte hårt. Sånt man säger som bara är lite grövre skämt. Det kan ristas in i hjärtat på andra personer och det sitter där för alltid.

Nu får ni inte tro att jag är en sådan person som säger att alla är mobbare för så är det verkligen inte. Jag menar inget illa med detta alls. Jag bara säger att man ibland måste tänka innan man öppnar munnen. Jag själv måste tänka på det. Det erkänner jag.

Alla måste tänka på detta ibland. Jag skriver allt detta för att jag vill hjälpa. Jag vet att inget av detta bara försvinner av att jag skriver dessa ord. Men jag vägrar att bara sitta i ett hörn och vara tyst och inte säga vad jag tycker på riktigt om allt detta. Jag bara kände mig tvungen att sätta mig ner och skriva om allt detta. Jag var tvungen att bara berätta allt som fanns i mina tankar om detta just nu och som jag skrev innan att det är skönt att prata ut om det. Nu har jag ju inte gjort detta. Jag har skrivit.

Det kanske också är ett bra tips om du inte har någon att prata med ta en data, penna och papper eller hur du nu vill skriva. Du behöver ju inte direkt visa det för någon men det är faktiskt ändå rätt skönt att skriva. Du liksom släpper ut alla dina känslor utan att du ens behöver tänka på att råka skämma ut sig med alla känslor och tårar. Och även om du pratat med en riktigt människa och du skulle gråtit och så vidare så skulle inte du skämma ut dig för att det är så allvarligt.

Om personen du berättar allt för skrattar eller något liknande mot dig så är det ingen bra människa du valt att prata med. För detta är inget roligt och absolut inget att skratta åt.

Slut.

Skriven av: Nelly Lauritsen 11 år.

Copyright 2014 – Nelly Lauritsen


Artiklar om de mänskliga rättigheterna

Artiklar om hur man kan hjälpa sitt barn:

Välkommen att kommentera eller kontakta mig!

Med vänlig hälsning,
Peter

Författare och ämnesredaktör på NewsvoiceKontakta mig. Fyrabarns-pappa, medmänniska, medlem i Amnesty, KMR (Kommittén för Mänskliga Rättigheter) och Röda Korset.


Ett svar på “Mobbning är verkligen hemskt”

 1. Hej .
  Mobbning är en sort av beteendet som vissa barn som mår inte riktigt bra psykiskt mot andra barnen runtomkring detta kan lätt hända i skolan , fritidsgårdar skolan alltså nästan över allt och mobbningen kan vara olika typer.
  Visa barn irriterar vilket barn som helst och var som helst och detta baren är uppväxt med en familje som odlar visa folkgruppers haren i detta barnet som orsaker hans konstigt beteendet mot andra barnen .
  Det finns vissa sort av mobbingen att hitta på visa fel hos visa barn ! Alltså tex.kort/långt/vit/svart och mycket mer de barnen som har något fel på sina kroppar och utseendet använder sådana sort av mobbingen mot andra barnen .
  vissa mobbning som är den farligaste sort av mobbningen är att något barn som mobbar något annat barn under lång period och detta på verkar barnet som blir mobbade att tappar själv skänslan och förtroendet på sig själv .
  Visa barn som inte klarar sig med sina skol arbetet som samlas som en mobbings grupp mot någon som är väldigt duktigt och smart och är ärligt och omtyckt om alla runtomkring .
  vis rika barn som har brist på närheten och kärleken av sina familjer på grund av tiden som föräldrar omgås med sitt barn orsaker att detta barnet som mobbar något annat som har det bättre uppmärksamhet av sina föräldrar .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *