När medmänskligheten och vänligheten fick ett ansikte på Facebook


medmansklighet

Ibland inträffar något som verkligen berör och påverkar ens liv.

Jag kunde aldrig ana att detta skulle ske via Facebook! Men det gjorde det och det påverkade inte bara mig utan tusentals andra människor.

Läs ”Morfar-historian” nedan och lär dig vad det innebär att göra en ”Arvidsson”.

Det finns inte ord för mig att beskriva hur stort detta är. Thomas sträckte ut en hand och hjälpte en medmänniska i nöd. Större än så blir det inte. Blommorna jag skickade är blott en symbol för allt jag känner!

Det största som finns är att hjälpa sina medmänniskor. Thomas Arvidsson visade vägen för tusentals människor!

Jag vet inte hur många tusentals gillningar och delningar det blev till slut. Säkert har uppemot 100 000 människor läst inlägget. Minst.

Läs historien nedan och ha en näsduk till hands.

Låt oss sedan i vardagen följa Thomas fina uppmaningar!

Thomas Arvidsson den 13 maj 10:56

IDAG HAR JAG BLIVIT ”EXTRA-MORFAR” TILL EN LITEN NYFÖDD TJEJ.

En augustikväll år 2008 gick jag genom Brunnsparken i centrala Göteborg. På en av bänkarna sitter en ung tjej och gråter förtvivlat. Många människor är i parken och de flesta bara stirrar på henne och går förbi. . Jag sätter mig bredvid henne och frågar hur det är med henne. Hennes första tanke är att jag nog är en ful gubbe som försöker stöta på henne. Men den känslan går snabbt över när hon märker att jag verkligen bryr mig.

För att göra en lång historia kort: Hon hade haft en traumatisk upplevelse där en person i hennes omgivning som hon fullt litat på hade förgripit sig på henne och och utnyttjat henne sexuellt. Hon var helt förkrossad och funderade på att ta sitt liv. Vi satt i nära tre timmar där på bänken och bara pratade om allt möjligt. Efter ett tag så sa hon rent spontant: ”Jag har aldrig haft någon pappa, han lämnade morsan när jag var liten bebis och jag har aldrig träffat honom. Vill du bli min ”extra”-pappa?” Hon hade fått förtroende för mig och insåg att mitt engagemang var äkta. Så jag accepterade och blev hennes ”extra-pappa”. Vi har hållit kontakten allt sedan dess, både per telefon och vi har träffats regelbundet som far och dotter.

Idag ringde hon och meddelade att jag blivit ”extra-morfar” till en liten nyfödd tjej. I eftermiddag skall jag till Mölndals sjukhus och träffa min ”dotter” och mitt nya barnbarn.

Mycket av livet går ut på att hjälpa andra. Det kostar så lite och det ger så mycket.

Uppdateringar

Thomas Arvidsson den 13 maj 11:39
Pratade just med min ”dotter” Sandra på Mölndals sjukhus. Hon har sett detta inlägg och alla kommentarer, Hon hälsar så gott till er alla och meddelar att både hon och hennes dotter mår jättebra och bara väntar på att ”morfar” skall komma. Tack till er alla för era underbara rektioner och allt beröm. Men jag är ingen ”hjälte” eller supermänniska på något sätt. Jag gjorde bara vad jag kände var rätt. Nu bär det av till Mölndal!!!

Thomas Arvidsson den 13 maj 16:50
Tillbaka från Mölndals sjukhus där jag har besökt min ”dotter” Sandra och hennes nyfödda lilla flicka, en jättesöt liten tjej, mitt nya ”barnbarn”. Det skall bli en stor ära och ett nöje att få vara extra-morfar till henne. När jag skulle lämna avdelningen kom en sköterska fram och gav mig en stor kram. När jag frågade varför detta så så hon: ”Sandra har berättat för oss vad du gjorde för henne den kvällen i Brunnsparken. Hade du inte gjort det du gjorde så hade Sandra inte levt idag och då hade denna fina lilla skapelse inte kommit till världen. Du har en stor del i detta barn.” Då brast det för mig och tårarna bara kom. Skit också. Stora starka män gråter inte. Jo, det gör de, i alla fall jag.

Tack all underbara människor för all uppmuntran och all respons. Jag har kapacitet att bli ”morfar” för fler som behöver och det blir jag gärna och jag uppmanar er alla att göra detsamma. Det kostar så lite och ger så ofantligt mycket tillbaka. Tack och stor kram från ”morfar”.

Thomas Arvidsson den 14 maj 11:23
Yvonne Karlsson Jodå, det har blivit uppmärksammad av media: 13 representanter från olika media har hittills hört av sig och vill uppmärksamma detta. Dagstidningar, kvällstidningar, veckotidningar, radio och TV. Jag skall prata med min ”dotter” Sandra om detta. Hon får avgöra helt hur vi skall gå vidare. Det är henne det handlar om och hon får bestämma. Helt klart är att historien om ”extra-morfar” har berört väldigt många människor över hela Sverige. En kvällstidning skriver till mig att mitt lilla inlägg har blivit en ”jättesnackis” i hela Sverige och att Thomas Arvidsson blev rikskändis över en natt. Nja, det är nog en liten överdrift. Men uppmärksammat har det verkligen blivit. Nu skall vi göra det bästa av detta på alla sätt.

Thomas Arvidsson den 14 maj 13:14
Tack så mycket för all uppskattning. Det värmer verkligen. Men jag tycker faktiskt helt ärligt att det var egentligen ingen ”hjälte-insats” på något sätt. Jag tycker det var en helt naturlig handling från en människa till en annan. Det tog tre timmar, kostade inte en spänn, räddade med stor sannolikhet ett människoliv, jag fick ytterligare en dotter och Sandra fick en far som hon saknat i alla år. Men det var ju ingen stor insats egentligen. Detta är något som alla kan göra och borde göra. Ser du någon som är ledsen, upprörd eller mår dåligt så ta kontakt, prata, fråga och bry dig. Du kan rädda ett liv. Det sämsta man kan göra är att bara gå förbi. Det kan kosta ett liv.

Thomas Arvidsson den 14 maj 13:40
För mig är en hjälte en person som med risk för sitt eget liv räddar en annan människa, eller flera, ur en livshotande situation. Mitt liv var verkligen inte i fara för att jag satt på en bänk och pratade med en tjej i tre timmar. Detta enda jag riskerade var att missa sista bussen hem, vilket jag också gjorde (men det löste sig det också eftersom jag ringde en arbetskamrat som bor i stan och fick sova över på hans soffa).

Thomas Arvidsson den 14 maj 15:09
Jaha, då har vi fått ett nytt begrepp i Sverige.. Att ”göra en Arvidsson” betyder alltså att man hjälper en annan människa som behöver lite hjälp och att bry sig. Tack för detta Dennis Söderberg. jag känner mig mycket hedrad och och ser med förväntan och glädje fram emot alla de som nu kommer ”göra en Arvidsson” för en medmänniska i nöd. Att du, Dennis är en av dem det vet jag redan, men nu blir vi förhoppningsvis fler.

Thomas Arvidsson den 16 maj 16:23
I går kväll fattade Sandra (tjejen på bänken) sitt beslut angående att gå ut offentligt i media. Hon beslutade att avstå. Motiveringen är dels att bakgrunden är en tragisk traumatisk händelse som hon inte känner för att ge offentlighet åt och dels att hon tror att media kommer att koncentrera sig på och skriva om den ”lilla lyckliga familjen” och helt missa den större betydelse som ligger i detta. Att vara medmänniska och bry sig om någon annan.
Jag stöder självfallet hennes beslut och respekterar detta helt. Jag har idag meddelat samtliga representanter för massmedia som hört av sig om hennes beslut.
Berättelsen fortsätter att spridas i snabb fart och min förhoppning är att detta har gett åtminstone några en liten idé och en förståelse för att det är inte så svårt att vara en medmänniska och hjälpa en annan människa i nöd. Det kostar inget och ger så ofantligt mycket tillbaka.

Nästa gång du ser en människa som har det svårt, stanna upp en stund och bry dig, du kan rädda ett liv. Går du bara förbi kan det kosta ett liv.

Se originalinlägget här.

Thomas Arvidsson är admin för dessa grupper på internet:

Vi som inte tycker om elchocksbehandlingar, ECT

Bättre vård för psykisk hälsa

Stoppa psykiatriska övergrepp nu


Artiklar om de mänskliga rättigheterna

Välkommen att kommentera eller kontakta mig!

Med vänlig hälsning,
Peter

Författare och ämnesredaktör på NewsvoiceKontakta mig. Fyrabarns-pappa, medmänniska, medlem i Amnesty, KMR (Kommittén för Mänskliga Rättigheter) och Röda Korset.


3 svar på “När medmänskligheten och vänligheten fick ett ansikte på Facebook”

 1. <s
  parter U Larsson !
  Det var tur och hitta din sida på Facebook och efter kort vågade jag skriva på minnet sätt om mina barns sjukdomar och med din fina personlighet och medmänniskor la de mina barns berättelser på din ordklasser .webbplatsen .
  när du stärkte ut en hand då gav du mig styrka och förtroende på det sättet som skriver mina enkla berättelser vilket jag skriver dagligen om allting händer runtomkring mig i samhället .vissa privata har jag skrivit om mig och mina barn som är privata även de privata skickade jagtill dig ! För att du är en underbar svensk mannen som man kan lita på !
  Jag är tacksam för dig Peter livet ut .
  Att mina enkla berättelser blir accepterade och uppskattade av språk experten som dig är stolthet för mig .
  vet Peter efter dig som behandlar folk medmänniskor .som tur har jag en arbetsgivare som är lika underbart som dig och alla andra svenskarna som gillar alla människorna i hela världen .
  min nuvarande arbetsgivare och Er. Kommer jag var tacksam för de livet ut .
  ha en riktigt fin kväll !!

 2. Jag har redan skrivet om hur rörd jag blev över Tomas sätt att se en annan medmänniska i ”nöd”. För mig är detta stort då just detta att ” bli sedd” när man mest behöver det, är tyvärr inget vi är bortskämda av i Sverige. Just att se varandra, tala med varandra, ge tid till den som behöver, vill jag se i dagens psykiatri. Inga ECT behandlingar behövs om vi bara orkade bry os mer. .Kram till både Tomas och Peter som är fantastiska förespråkare för en human psykvård och som vill ha bort ECT

 3. jag fick tårar i ögonen för att bara läsa det här om hur du Thomas Arvidsson reagerade och räddade tjejen gör att jag och alla andra vet vad du är för en människa ! Hoppas att det är bara mera fina och goa människor i världen som dig ! Är glad att jag är i eran grupp !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *