Kvinnomisshandel sätter sina spår


sorgsen-tjej

Att vara med om övergrepp som kvinnovåld sätter såklart sina djupa spår. Vi får heller inte glömma att även män råkar ut för misshandel där det är kvinnan som slår – ”ombytta roller alltså”.

Hur har det varit att råka ut för sådana övergrepp?

Eftersom alla människor reagerar och fungerar relativt olikt varandra – så är det svårt att svara på denna fråga. Jag svarar utifrån mina egna erfarenheter: ”Att vara med om sådana här övergrepp är ganska ofattbart och svårt att förstå för den som redan är ”inne i förhållandet”. Man förstår inte att man blir riktigt illa behandlad eftersom mannen kallhjärtat hjärntvättar – han får dig att tro att du är riktigt värdelös, att du är oförmögen till det mesta och att du är äcklig och ful. Han slår och misshandlar – du finner inget fel i det,eftersom han har lyckats med sin hjärntvätt. Du tror att han gör rätt och samtidigt skäms du över ditt misstag som fick honom att höja handen.”

Att råka ut för kvinnomisshandel har inte varit lätt, tiden efter är nästan jobbigare än tiden då du levde med den som utövade våldet. Ditt självförtroende har fullständigt raserats, du litar inte på någon (inte ens dina närmsta), du tror att alla vill dig illa, du förvrider snälla komplimanger till något elakt och tror att de flesta vill såra dig, du är svartsjuk och har efter hjärntvätten ett förvrängt tankesätt som överensstämmer med kvinnomisshandlarens tankar och åsikter.

Hur går man vidare?

Jag har tagit hand om detta själv – utan hjälp från psykolog. Det tog mig 4-5 år innan jag började skriva av mig – jag började skriva ned min historia för cirka ett halvår sedan och det kändes skönt när jag väl kom in i skrivandet. Jag skrev och mindes – mindes detaljer som jag i flera års tid förträngt. Samtidigt som det kändes jobbigt när jag rev upp gamla sår – kändes det även bra då jag började tänka klart och se tillbaka med helt andra ögon. Jag började förstå vad som ”egentligen” hade hänt – jag kände ett stark intresse för att läsa på om ”den som slår” och ”varför” han slår.

Jag själv har inte gått vidare än, men jag är på god väg (tack vare mitt skrivande). Jag har ingen aning – om jag någonsin kommer att släppa detta helt, då mina ärr efter misshandeln har satt sig psykiskt. Jag vet aldrig när dessa hjärnspöken visar sig,det är ingenting jag själv kan styra över.

Mina humörsvängningar rusar upp och ned som en bergochdalbana – men med tiden har det blivit bättre.

Skrivning kanske inte hjälper alla – men det är värt ett försök.

Hur släpper man det?

Förmodligen släpper man det aldrig – då jobbiga och traumatiska minnen gnager sig fast. Blir man utsatt för långvarig psykisk och fysisk misshandel – bär man det alltid med sig.

Människor hanterar och bearbetar jobbiga händelser på olika vis – och olika fort. En del människor kanske har lättare för att släppa samtidigt som vissa absolut inte släpper – jag tror att detta är väldigt individuellt.

Hur går man vidare rent mentalt?

Till en början ältade jag väldigt mycket – jag kunde inte sluta att prata om det. Ju mer jag berättade – desto sjukare lät det i mina öron.

– Är det verkligen mig jag pratar om? Eller är det någon annan?

Tillslut förstår man vad man har varit med om -och precis vid den tidpunkten kan man på sätt och vis lämna en del bakom sig och kämpa vidare i livet. Men det är ändå en ständig uppförsbacke. Jag själv funkar som så att jag helt enkelt stänger av allt ”det jobbiga” och biter ihop, jag blundar för det hemska då jag ej orkar tänka på det.

Finns det en punkt där man gör ett val att släppa det och börja leva igen?

Min punkt fann jag några månader efter att jag skrivit av mig allt – jag förstod vad jag gått igenom. Jag förstod att jag själv inte är sjuk – det är han som har problem och inte jag. Men trots mina öppna ögon för allt – så sitter jag ändå och mår dåligt då och då.

Låg självkänsla,självhatisk,litar inte på någon osv. Det är ett tungt jobb -att försöka bygga upp sig själv igen, ett jobb som tar år eller kanske en hel livstid innan man nått sitt mål. Eller aldrig!! Vissa kvinnor orkar helt enkelt inte.

Själv hade jag tur som blev kvar i förhållandet så pass kort tid – det var förmodligen min räddning.

Kan man säga att man själv väljer om man skall fortsätta vara ett offer efteråt, eller ej

Nej man väljer inte själv om man ska fortsätta vara ett offer efteråt, kanske till en viss del om man känner att man inte vill bli hjälpt eller må bra igen. Men har man varit utsatt för våld så blir man såklart ”automatiskt” ett offer. Sen handlar det väldigt mycket om vad för slags person misshandlaren är och hur pass extremt manipulativ han var i förhållandet.

– Vem är du? Vad har du tidigare varit med om? Och vem är han som slår? Vad har han i bagaget?

Våld och våld är olika ord för olika handlingar och beteenden – man kan jämföra kvinnomisshandlare och offer, man kan se tecken och gärningar som påminner om varandra från fall till fall. Men man kan ändå inte jämföra fall på det viset eftersom det som sker – sker bakom stängda dörrar. Och det som sker bakom stängda dörrar – är väldigt svårt att ta in för utomstående människor.

Jag kommer aldrig att kunna förklara för någon annan människa och sedan tro att personen ska förstå mig – då allt som har hänt, allt det hemska sitter bara i mitt huvud.

Man kan nog säga att det är misshandlaren själv som bestämmer hur lång tid efter -du ska vara ett offer. Då det helt och hållet beror på honom och hur pass mycket han har skadat dig.

Se även – Hur kan vi komma tillrätta med kvinnovåldet

Läs även – Kvinnomisshandel – då och nu

Skribent: Veronika Lindh l Copyright (C) Veronika Lind 2013

Artiklar om de mänskliga rättigheterna

Välkommen att kommentera eller kontakta mig!

Med vänlig hälsning,
Peter

Författare och ämnesredaktör på NewsvoiceKontakta mig. Fyrabarns-pappa, medmänniska, medlem i Amnesty, KMR (Kommittén för Mänskliga Rättigheter) och Röda Korset.


6 svar på “Kvinnomisshandel sätter sina spår”

 1. Hej !

  Peter angående kvinnors misshandeln tänker jag skriver på mitt sätt om olika sort av misshandeln som kan vilken kvinna som helst utsatta för det !
  Jag ska berätta om olika misshandel sätt som blir använd mot kvinnorna !
  Först inte många då när jag var ung kunde bestämma över den mannen som hon skulle gifta sig med och dela livet med !Så kvinnan ska ta ansvaret om sitt jobbet utanför hemmet plus hemma och barnen och sin mans familje !! Ska vara hotade att bli skild så detta ska vara avrättning besked av mannen och hans familj föratt den tjejen som skiljas ska inte hitta någon på sin sidan och ska vara hotat att Klas hota så fort hon pratar med någon på jobbet eller ute i samhället ! Jag menar det är kris på hennes liv så det är därför hon kämpar föratt inte separeras inte för mannens skulle men för sig själv föratt inte tappa sitt liv och frihet i samhället ! Alla reglarna är på männens sidan i mitt land så om någon kvinna vill skiljas och mannen inte vill så denna kvinnan ska bli tvungen en. Reglarna att försätta livet med mannen mot hennes viljan ! I fall kvinnan orkar inte leva med sin man i ett hus så mannen är skildigt att hyra ett rum till henne och gå till henne när han vill och bestämmer och använda sin roll med henne som henne man och hon får inte säga ett ord !! I fall om kvinnas familj ska vara rika och ha makt så hon kan skiljas fast hon får inte få sina barn då mannen och sin familje ta ansvaret om barnen ! Alltså ingen tänker på kvinnan i mitt land och våran män som kommer till Europa hittar nya sätt att misshandla kvinnorna på det sämsta sättet både psykiskt och fysiskt och inte lämna någon bevis på vilken sort av misshandeln han användar mot denna kvinnan !

  Jag kommer att skriva mer sedan någon annan tillfälle ! Det är dags och sova nu ska till jobbet imorgon !!

  Tack !!

  Med Mvh från /halez Al-kassab
  Den andra tjejen eller kvinna Ska ta

 2. En sak jag säga om kvinnors misshandeln om varje man ska tänka på sin mamma och systrar och vara rädda om den tjejen som är ihop med på samma sätt som sin mamma och systrar dåska ingen man mmisshandla någon kvinna förutom någon riktigt psykisk ohälsa männen som tar sin ilskan på sina tjejer och fruar ! Detta är hemskt !

 3. Samhället ! Gillar inte starka kvinnor som är självständiga och kan klara sig själva detta sker i mitt land!
  Kvinnan som är stark i europpa och kämpar och klarar sig då börjar olika invandrare männen mest de som är hennes landsmän kriga mot den kvinna ! Dagligen ska de vissa något att påstå att kvinnan för fel för att alla runtomkring ska förnedra henne och ofint behandla henne så att hon mår psykiskt dåligt ! Alla slutar då jaga henne längre !
  Olika män från olika folkgrupperna försöker vissa att de är gentlemän som Sveriges och ryslands män jag menar ryska normala ärliga män inte kriminella män .
  då börjar de där invandrare män bygga någon kärleks förhållande med någon tjej
  och när tjejen börjar lita på mannen och berätta för honom om sina hemlighet och ta bilder med honom .När de separas till vilken orsak då börjar mannen kriga med henne ! Först berätta om alla hennes hemligheter till olika människor .
  sprida henne bilder på nätet på det sämsta sättet .
  om tjejen hittar någon annan och vill bli ihop med honom då föredetta mannen ska försöka kontakta den nya mannen och ger den sämsta bilden av tjejen för att förstöra hennes relation med mannen .
  Sådana problem med tjejer händer i Sverige .
  vissa pojkar bygger förhållande med vissa tjejer från samma land och de tar ut tjejen att de är ihop precis som européerna som fast ! De pojkarna låtsas att de är ärliga och fina med tjejen .de börjar gå ut med tjejen och vissa alla att är ihop med tjejen och ställer sina krav på tjejen precis som de är gifta .så fort tjejen vill gifta sig med de då börjar de pojkarna säga till den tjejen att de vill ta en tjej från sitt land som ingen man har rört henne själva detta behandling är toryr från pojkens sidan att utnyttja henne inför grannarna och samhället och ta ifrån henne vad han vill och hota henne då och då att han kommer lämna henne och leka med tjejens känslorna så länge han kan göra det .tills han tröttnar på henne och lämna henne tusen tals tjejer går igenom sådana falska relationen med olika invandrare tjejer och de som är från samma land .
  plus att den pojken som utnyttjar tjejen förnedrar han henne iför sina familje medlemmar och släktingar .

 4. Hej .
  Jag hade redan skrivit kvinno misshandeln men denna gången ska jag skriva om män misshandeln .
  Vissa tjejer kommer från vissa länder och hittar karlar för att gifta sig med och kunna få stanna i landet och få uppehållstillståndet.
  På vänte tiden på att få uppehållstillståndet.
  Då de bärjar sina planer för att kunna behålla relationer med mannen till de får sina papper från migrationsverket och få stanna i Sverige.

 5. Hej !

  kvinnomisshandel!
  Kvinnomisshandel är våld som utövas av en man mot en kvinna, som han lever eller har levt i nära relation med. Kvinnomisshandel kan till sin karaktär vara både fysisk, sexuell och psykisk. Den upprepas vanligen och tenderar att öka inom relationen.
  Våldsprocessen följer ofta ett fast mönster. Dessa män misshandlar som regel inte sina kvinnor i början av relationen. Då är de vanligtvis mycket uppvaktande, charmerande och omtänksamma. Allteftersom mannen och kvinnan blir mer bundna till varandra tenderar mannens kontrollbehov över henne att öka. Olika metoder i form av isolering, begränsat livsutrymme, hot och tvång av olika slag gör att mannen får en överordnad ställning i förhållande till kvinnan, som anpassar sig efter mannens vilja och blir underordnad honom. Den första våldsattacken kommer ofta som en chock för kvinnan.
  Alla kvinnor kan bli offer för kvinnomisshandel. Särskilt utsatta är dock kvinnor som av olika anledningar lever mer isolerat än andra kvinnor och som därför saknar ett socialt nätverk. I riskzonen befinner sig bl a.
  invandrarkvinnor, kvinnor med missbruksproblem, äldre kvinnor, kvinnor med handikapp samt ekonomiskt och socialt utsatta kvinnor. Många frågar sig varför kvinnan stannar kvar i en relation där mannen misshandlar henne. Det är väl ”bara” att ta sina saker och gå. Fullt så enkelt är det emellertid inte. Kvinnor som under lång tid levt i ett förhållande där de utsatts för dagligt våld, hot och tvång blir starkt psykiskt påverkade. Mannen har successivt brutit ner kvinnans självkänsla. Till slut ser hon antingen våldet som något normalt eller så har hon tappat all förmåga att försöka ta sig ur relationen och förändra sin situation. Hon orkar inte kämpa längre och vet kanske inte vart hon skall vända sig för att söka stöd och hjälp. Mannens växling mellan våld och värme gör att han periodvis kan vara mycket ömsint och kärleksfull, vilket naturligtvis försvårar kvinnans beslut. Mannen och kvinnan lever i en ond cirkel med ett ömsesidigt beroende, som medför att det blir svårt både för kvinnan och mannen att bryta mönstret och ta sig ur relationen.
  Vilka är då männen bakom misshandeln och varför utövar de våld mot kvinnan de lever med? Svaren på dessa frågor är många och har av olika forskare försökt besvaras med hjälp av individualpsykologiska, socialpsykologiska och feministiska förklaringsmodeller. För männen råder samma förhållande som för kvinnorna d v s misshandlande män finns inom alla sociala grupper i samhället, men vissa grupper är representerade i större utsträckning än andra. Så är t ex fallet med invandrare, missbrukare, män som själv utsatts för våld i barndomen samt män med ekonomiska och sociala problem.
  Hur skall man då på bästa sätt vidta åtgärder för att komma till rätta med detta problem och minska dess utbredning? Av stor betydelse är omgivningens bemötande av dessa kvinnor. Inom ett flertal yrkesgrupper, däribland sjukvården, socialtjänsten, polisen och rättsväsendet i övrigt kommer man dagligen i kontakt med kvinnor som utsatts för våld. Har dessa personer inte tillräckligt med kunskap om den bakomliggande processen kring kvinnomisshandeln kan det i värsta fall leda till att kvinnan blir bemött på ett felaktigt sätt. Hon blir missförstådd och får känslan av att hennes problem inte tas på allvar. Detta i sin tur leder till att hon tappar förtroendet för dessa instanser och de hjälpinsatser som de har att erbjuda. Denna generella okunskap avseende kvinnomisshandel kan vara en av förklaringarna till varför mörkertalet är så stort.
  Sammanfattningsvis är alltså informationsspridning och ökad kunskap om kvinnomisshandelns bakomliggande mekanismer av stor vikt när det gäller att bekämpa och förebygga våld mot kvinnor. Oönskade företeelser kan och brukar i många fall även bekämpas med hjälp av lagstiftning. I dessa fall går samhället in och markerar att ett visst beteende anses klandervärt och allmänt oacceptabelt. En sådan markering har gjorts när man genom kvinnofridsreformen instiftade det nya brottet grov kvinnofridskränkning. Åtgärder måste också vidtas i syfte att få ett mer jämställt samhälle där olika fördomar avseende män och kvinnor försvinner och ersätts med kunskap.

 6. Det finns många olika typer av psykisk misshandel. kvinnomisshandel

  Av halez Al-kassab

  Kontrollerande

  Han vill ha kontroll över vem du pratar med, vem du umgås med, vilka kontakter du har på Facebook. Hen vill alltid veta var du är och vad du gör. Hen blandar sig i dina studier, ditt arbete. Hen kan hindra dig att få t.ex. läkarvård. Hen är överdrivet svartsjuk och kommer med obefogade anklagelser. Hen försöker hindra dig att ha bra kontakt med din familj och dina vänner. Hen hindrar dig att få en bra kontakt med hens familj och vänner. Hen kan tvinga dig att begå olagliga handlingar. Hen kan hota att skada dina anhöriga eller din egendom om du inte gör som hen säger.

  Oförutsägbarhet

  Hen får plötsliga utbrott utan någon konkret anledning. Hen reagerar helt olika på samma situation från gång till gång. Vad hen sa i går gäller inte i dag. Hens humörssvängningar gör att du aldrig kan veta vad som ska hända härnäst. Hen startar bråk med dig utan att ni är oense om någonting. Du känner dig rädd och på helspänn när du väntar på din partners nästa utbrott- som kan komma när som helst!

  Får dig att verka galen

  Hen förnekar saker som ni båda vet har hänt, till exempel att hen har kränkt dig. Hen påstår att du ljuger eller inbillar dig. Hen får dig att tvivla på det du hört och sett, till och med tvivla på ditt förstånd. ”Det har jag aldrig sagt!” ”Du måste vara galen” ”Du hittar bara på!”

  Hot om fysisk skada

  Hen slår sönder saker i ert hem. Hen hotar att skada dig eller någon du tycker om. Hen kör bil så fort och vårdslöst att du fruktar ditt liv när hen är arg.

  Ekonomisk misshandel

  Du måste lämna över dina pengar, och sedan får du böna och be om litet fickpengar. Hen bestämmer själv över er ekonomi. Du har inget bankkonto som du disponerar själv. Du har ingen insyn i ekonomin. En annan variant är att hen låter dig betala alla räkningarna och först då du ber om hjälp med betalning ger hen dig mycket motvilligt en mindre summa. Vad hen gör med resten av lönen tycker hen inte du har med att göra.

  Kränkande förväntningar

  Hen kräver orimliga saker av dig, t.ex. att du ska vara sexuellt tillgänglig hela tiden. Du ska släppa allt du har för händer så snart hen vill ha någonting av dig. Hen är aldrig nöjd hur mycket du än anstränger dig.

  Kränkande namn

  Hen kallar dig idiot, bitch, slampa, hora eller andra nedsättande ord.

  Undanhållande

  Hen undanhåller sina känslor. Hen kan tiga flera dagar i rad utan att tala om vad som är fel. Hen tycker att många saker inte angår dig. Hen får dig att undra vad hen känner för dig. Hen vägrar planera framtiden med dig. Hen vägrar visa ömhet. Försöker du få till ett samtal så tiger hen eller svarar något som t.ex. ”Det finns inget att prata om” eller ”du är ändå inte intresserad”.

  Anklagande

  Hen anklagar och förebrår dig. Hen behandlar dig som om du vore hens fiende. ”Du vill bara ha problem” ”Du attackerar mig” ”Du lämnar mig aldrig ifred”.

  Blockerande och avledande

  När du försöker prata med personen om något du tycker är viktigt så blockerar hen dig. Exempel: ”Vem frågade efter din mening?” Skitsnack!” ”Du tror att du vet allt” .

  En annan variant är när hen ändrar samtalsämnet och ser till att du måste försvara dig från hens anklagelser: Till exempel: Du frågar vart hushållspengarna tagit vägen och får något av de här svaren: ”Du är bara ute efter mina pengar!” ”Jag är utled på dina klagomål!” ” Men du har ju inte gjort något på XX år själv” Hen avleder dig nästan omärkligt från det ursprungliga ämnet och du får aldrig något svar på det du ville diskutera. Det slutar med att du känner dig förvirrad och frustrerad.

  Trivialisera

  Det du tycker är viktigt är bara strunt. Det du lyckats med betyder ingenting. Hen gör ner dina tankar, känslor och det du lyckats med.

  Du har fel

  Du uttrycker dina åsikter eller berättar om hur du upplever något. Hen säger bara emot och hävdar att du har fel. Exempel: Du: ”Det är litet kallt i kväll” Han: ”Det är inte kallt, det är kyligt!” Eller: hen: ”Serveringen tog för lång tid” Du: ”Jag tyckte inte vi väntade så länge” Hen: ”Du har fel!”

  Hen gör sig rolig på din bekostnad

  Han säger saker som kränker eller sårar dig och när du talar om det så får du höra ”tål du inte ett skämt eller?” Det här är ett slag under bältet, särskilt om hen gör det inför andra människor.

  Han glömmer och ignorerar

  Han ”glömmer bort” det ni kommit överens om. Hen gör aldrig de saker hen lovat dig, utan säger att hen snart ska göra det men nu när du tjatar så tappade hen lusten. Det kan ge dig en hel del bekymmer men hen viftar bort dig med något som t.ex. ”alla glömmer ibland, ska du döda mig eller?” Detta är ett passiv-aggressivt beteende, ett sätt att visa fientlighet och komma undan med det.

  Ständig kritik och anklagelser

  Han kritiserar och anklagar dig för en massa saker. Du är för känslig, för uppkäftig, för tjock, för smal, för pratsam, för tystlåten. Du är korkad. Du är aldrig nöjd. Kritiken kan också komma mer inlindad som ”goda råd”, när hen gör sken av att ”vilja hjälpa dig att förbättras”. Det är väldigt tärande på självkänslan att ständigt höra vad det är för fel på en. Hen kan också berätta om dina misstag då ni umgås med andra och få dig att känna dig dum.

   

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *