Hur kan vi komma tillrätta med kvinnovåldet?


En ledsen tjej

Har kvinnovåldet blivit en trend?

Ännu en gång har en ung kvinna misshandlats så svårt – att hon förlorade medvetandet. Den höggravida 20-åriga kvinnan misshandlades med slag emot huvudet,gärningsmännen tog tag i kvinnans huvud – varpå de dunkade in huvudet i en bil ett flertal gånger.Kvinnan svimmade – men kom otroligt nog lindrigt undan med endast en mindre hjärnskakning och svullnad. Denna händelse utspelade sig i Farsta den.17/8-2013. Enligt kvinnan själv tror hon att orsaken till våldet – beror på slöjan hon bar vid händelsen.

Kvinnomisshandel är något som både du och jag ”dagligen” hör talas om – ett hett ämne som upprör men som aldrig försvinner. Sparkar,slag och hårda ord som kallt spottas ut från den mun som säger sig älska dig. Var tredje kvinna i världen misshandlas dagligen sexuellt eller fysiskt av sin make,sambo, bror – eller vem det nu kan vara.

Varför ökar kvinnovåldet?

Hur kommer det sig att kvinnovåldet ökar? Fler kvinnor vågar anmäla till polisen då man vet att det finns hjälp att få – men trots detta är det fortfarande ett stort mörkertal bland alla dessa kvinnor som inte vågar anmäla pga rädsla för mannen.Kvinnan är helt enkelt rädd om sitt liv. Rädd för att våldet ska eskalera. Rädd för att bli mördad!

Ofta är alkohol med i bilden

I de flesta fall är alkohol eller droger med i bilden, när kvinnor utsätts för misshandel. Årligen dör 400 personer i Sverige av leversjukdom – varav 300 är män. Tänk dig, de resterande dödsolyckorna där alkohol finns med i bilden? Vad hamnar då siffran på när det gäller dödsfall i Sverige?

Utredningar läggs ner

Obegripligt nog läggs över hälften av alla misshandel och våldtäktsfall ned i Sverige.Utredningar avbryts med motiveringar så som att: brott ej kan styrkas. Tusentals kvinnor rapporterar dagligen till polisen om våld,hot och sexuella övergrepp – men som genast blir avfärdade. Detta problem är stort och kräver en stor förändring. Mer resurser mot kvinnovåld och kunnig personal som kan ta hand om kvinnor i utsatta situationer och följa dessa kvinnor under tillfrisknandet.

Känn till dina mänskliga rättigheter som utsatt

Du som är utsatt måste veta om dina mänskliga rättigheter i samhället. Du måste förstå att det är inte okej när din man eller sambo slår dig, det är inte okej att ta emot elaka ord och kränkningar. Våld av alla dess slag är inte okej. Du som människa har rätt att säga ifrån när ett brott begås . Ett brott kan vara alltifrån det att du gömmer någons medicin så att personen ej får tag i den – till att spotta någon i ansiktet. Alltför många kvinnor låter bli att anmäla om de har varit utsatta för misshandel av något slag. Alltför många kvinnor förstår inte att de är utsatta för brott. Och just därför är det så otroligt viktigt att så många som möjligt känner till våra mänskliga rättigheter.

Ingen reagerade när jag misshandlades av min man

Tänker ofta tillbaka på tiden då jag själv blev misshandlad av min dåvarande sambo – som även var medlem i en tungt kriminell organisation. Vi bodde tillsammans i ett hyreshus – ett hus med fyra lägenheter. Vi bodde i mitten och hade grannar både ovanför och under oss. Vid nästan alla gräl bröt helvetet loss – och jag skrek, jag skrek mig hes efter hjälp då jag ofta trodde att min sambo skulle slå ihjäl mig.Jag var så rädd om mitt liv – jag ville inte dö. Men kom det någon hjälp? Nej, det gjorde det inte. Och jag förstår att folk blir rädda – de vill inte lägga sig i när de hör hur en fullvuxen karl slår på sin sambo. Nej,det är skönare att stanna kvar i sitt bo i lugn och ro. Men varför ringde ingen polisen? Ett enda samtal och sedan är det över – man kan ringa anonymt. Så varför reagerar inte människor när de märker att ett brott begås? Skrämmande! I min värld ska man ta hand om sina medmänniskor och inte knuffa undan problemet.

Mänskliga rättigheter

När jag tänker på mänskliga rättigheter – så tänker jag att man ska vara rädda om varandra och respektera våra medmänniskor. Men vad är egentligen en mänsklig rättighet? Mänskliga rättigheter gäller oss alla – alla i hela världen.Mänskliga rättigheter betyder att alla vi människor har ett lika stort värde – vi är alla när vi föds fria och har samma rättigheter på denna jord. Kränker vi en annan människas rättigheter – är det staten som ska ställas till svars för dessa kränkningar.Alla har vi rätten till egna åsikter och ett eget tänkande. Vi människor ska alla behandlas väl – och det är vad mänskliga rättigheter handlar om.

Råd till dig som är utsatt

 • Kontakta polisen så fort du kan – berätta vad som händer. Alltid bra om polisen först får indikationer om pågående misshandel.
 • Kan du inte själv ringa – be någon närstående att hjälpa dig.
 • Flytta utan den misshandlade mannens vetskap.
 • Byt nummer så fort du kan.
 • Läs på om dina mänskliga rättigheter.

Varningstecken

 • Svartsjuk och kontrollerande – men ändå extremt charmig i början av förhållandet.
 • Omtyckt bland sina vänner och bekanta.
 • Stor umgängeskrets.
 • Talar illa om sitt ex.
 • Han har alltid rätt.
 • Han är egenkär och pedantisk.
 • Allt ska gå fort – ni ska flytta ihop,skaffa barn och gifta er.
 • Han talar om för dig hur du är som person på ett mycket negativt sett.
 • Han har problem med alkohol eller droger.
 • Pressar dig till sex.
 • Påtalar ofta din klädsel och hur du sminkar dig – han vill att du ska vara naturlig och att du klär dig prydligt.
 • Han vill veta allt du gör,vad du har gjort och vilka du har träffat.
 • Älskar våld.
 • Gillar inte dina vänner och/eller familj – han vill gärna skärma av dig från omvärlden.

Läs även – Kvinnomisshandel – då och nu

Skribent: Veronika Lindh l Copyright (C) Veronika Lind 2013
Källor: Metro.se och Forte.se

Artiklar om de mänskliga rättigheterna

Välkommen att kommentera eller kontakta mig!

Med vänlig hälsning,
Peter

Författare och ämnesredaktör på NewsvoiceKontakta mig. Fyrabarns-pappa, medmänniska, medlem i Amnesty, KMR (Kommittén för Mänskliga Rättigheter) och Röda Korset.


3 svar på “Hur kan vi komma tillrätta med kvinnovåldet?”

 1. När kvinnan blir skild då det värsta beskedet hon får i sitt liv .Detta ord frånskild kvinnan är det värsta ordet i samhället som användare som förnedrande ord som förstör kvinnans liv så länge hon lever .

  vissa slår dagligen sina fruar ingen bestraffning mot männen som använder våldet mot kvinnorna.
  när kvinnan är ensam och har inga släktingar mannen öppnar dörren och slänger kvinnan ute på gatan och hon inte få ta med sig något hemifrån och få vara ute tills han lugnar sig och låta henne Komma hem .Då ska mannen börja ställa oilka frågor om var hon var ? Vad hon gjorde när hon var borta ? Med vem pratade hon när hon var ute ?
  Alltså ! Ingen anar hur invandrare kvinnorna har det under sin äktenskap tiderna med sin misshandlade partner !
  Kvinnans mobil måste blir kontrollerade nästan dagligen med rörelse ute i samhället och till och med hemma koll 24 timmar vad hon gör ? Till och med hon får inte vara borta med tankerna annars detta blir täken på att hon är kär i någon annan och tänker på henne på sådant sätt tolkas av mannen och hans familjen .
  om kvinnans mannen för det är hon ska ta hand och försjör sina barn och när hon jobbar hemma folk där också nytt period av
  Våld och misshandel av oilka personer som använder hennes tjänst jag menar fönedrande Behandlande plus våldet och våldtagen av vissa onormala män under den tiden som befinner sig hemma hos dem .
  vissa kvinnor är fattiga och jobbar med hushållet för vissa rika människor och när de männen utnyttjar kvinnan att ha hemligt samlag med henne och när hon blir gravid då förnekar mannen art det hans fel eller problem .Men vissa erkänner men ändå får de inte gifta sig med henne för att hon är inte på deras nivå och det blir förnedrande för familjens namnet att deras son kommer
  Att gifta sig med tjejen som har mannens bär mannens barn i sin mage .
  så familjen bestämmer att få barnet efter fördelsen och ta honom eller henne från mamman och sparka henne att hon inte få stanna kvar i huset och hjälpa dem .

 2. Min tanke är att bara ge ut information om brottet/misshandeln och inte skriva att det handlar om tex kvinnomisshandel tex i tidningar och andra medier. Varför? Jo, det ger en bild av misshandeln, inte vilket kön den misshandlade har. Då kvinnoförraktet är så stort bör vi se till att vi alla beskrivs som människor först och främst, då kan vi fokusera på brottet utan att ge offret ett underläge på grund av vilket kön personen bär. Vi måste ses som lika värdefulla och sluta sättas in i speciella fack som bara ökar på problematiken.
  Varför ges vi inte våra mänskliga rättigheter per automatik? Inte ens vårt rättsskydd är oss givet i detta land som ska vara en demokrati. Kan det bero på ett förtryck!? Att de med makten skiter i oss?
  Vi lever i en illusion om rättigheter. Det enda vi kan vara säkra på är att om vi är brottsoffer har vi ingen som vill hjälpa oss. Det beror antagligen på allas rädsla att vara den utsatta, den som ingen vill hjälpa.
  Våga se sanningen, vi är barbarer som vägrar se att vi alla kan göra fel, även myndighetspersoner som dock aldrig erkänner eller ger medborgarna det de enligt lag har rätt till. Allt är rena snurren i vårt samhälle, ingen vill stå för sina fel eller hjälpa varandra.
  Jag tycker inte att jag har erfarenhet av respekt, mänskliga rättigheter, rättssäkerhet mm. Jag upplever mig leva i en diktatur och utan möjlighet att påverka det myndigheter mfl förstör för mig. De kan inte göra fel oavsett vad de gjort för fel. Hela systemet är sjukt, alla anställda borde fråga sig om de arbetar för en demokrati med medborgarnas rättigheter i fokus, eller om de arbetar för en diktatur och vill förtrycka sina medmänniskor.
  Min uppfattning är att alla hatar hellre än älskar varandra, varför kan ni fråga er själva….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *