Barn stämplade som ADHD, ADD, DAMP eller överaktiva


mangabarn.jpg
Foto av angela7dreams

Hej!

Det finns barn som har svårigheter och problem och de behöver extra hjälp från sina föräldrar och andra människor kring sig.

Många gånger stämplas dessa barn som ADHD, ADD, DAMP eller överaktiva och får därmed inte den hjälp som de så väl behöver. Istället får de farlig medicin (beroendeframkallande med allvarliga biverkningar) av vårdslösa läkare och vinsthungriga läkemedelsföretag.

De får då inte den hjälp de skulle behöva för att gå till botten med sina problem.

Fick ett till mail från ännu en mamma som har läst artiklar på min hemsida och hjälpt sitt barn! Det visar än en gång att det finns alternativ och lösningar – även om det inte alltid är lätt.

Läs mer om alternativa lösningar här:
Det finns många förnuftiga sätt att hjälpa barn som har problem.

Läs mailet från mamman här:

Hej Peter,

vad omtänksamt att du hörde av dig. :-)

Jag håller på med en gradvis kostförändring här hemma. Trappar ner .. mindre mjölk (innan konsumerade han mängder) nu ersätter jag med Bravo´s juicer istället. Apelsinjuice, blandjuicerna med morötter o andra nyttiga saker i som han faktiskt tycker om. :-)

Men som sagt det är en tonåring jag har och det är inte lätt att råda, fast någonstans tar det ju vägen, det jag säger, för även om han har protesterat så dricker han mindre mjölk (vilket alltid innebar en stor mängd oboy, vilket i sin tur innebar mängder med socker..) och han äter mer frukt nu självmant, eftersom jag ser till att det alltid finns goda färska frukter hemma.
Sömnen är också viktig – liksom ett mindre tv-tittande, datorsurfande.

Han mår också bättre av att träna och det har han nu insett eftersom han vill ta upp en träning som han tidigare dissat, eftersom där fanns krav som han tyckte var svåra att leva upp till (eller rättare sagt det handlade om inlärningssvårigheter). I den kampsport som han tränade innan är en hel del rörelsemoment som man ska lära in och man ska göra uppgraderaringar/prov för att man ska kunna ta nästa färg på bältet osv… har man då inlärningssvårigheter så är det ju inte lika kul.. Men samtidigt har han nu märkt att han mår bättre rent fysiskt och psykiskt av att träna = positivt.

Jag försöker också att laga mer mat med vitt kött, dvs kyckling och fisk, ibland äter han – ibland inte.

Tidigare har jag gett honom Eye Q, fiskleverolja. Men han tvärvägrar att ta det igen.

Däremot så går vi till en alternativterapeut som heter Dragisa och som finns i Ängelholm. (Det är ok med sonen.. han tycker att han är häftig och han gillar besöken där.) Dragisa finns på www.dragisa.com. Du kanske har hört talas om honom. Han trycker på vissa punkter på min sons rygg för att få nerverna till att på kortare tid samspråka med hjärnan – som han uttrycker det. Nåväl, jag vet inte riktigt hur det har påverkat,, men sonen tycker det är positivt och han har fått både en bättre hållning samt en bättre självkänsla, så jag är nöjd.

Har också tagit kontakt med de sociala myndigheterna för att få stödsamtal. Där har vi nu blandat in pappan, som tyvärr aldrig hjälpt till eller tagit något ansvar. Pappan ska nu hjälpa till en gång i veckan med läxläsning. Vilket är positivt både för barnet samt för mig (då får jag nämligen liiite avlastning)’ samt att sonen känner att pappan bryr sig om för hur det går med hans skolgång. En tuff bit det där.. och vi håller fortfarande på med samtal. Nästa gång blir det familjesamtal där sonen också blir inblandad. I somras var nämligen pojken helt utflippad och hade raseriutbrott här så fort jag ställde ett enda litet litet krav, som exempelvis att ställa in sin disk i diskmaskinen – det var då jag fick nog – och det var bra att få upp en kontakt med en utomstående. Det kan nämligen bara bli bättre.

Ja, det är många bitar man får härva i för att helheten ska blå något så när ok. Jag får acceptera att det blir aldrig klockrent, men bättre kan det bli och vi är på väg!

Tack för dina länkar och dina tips o råd. :-)


4 svar på “Barn stämplade som ADHD, ADD, DAMP eller överaktiva”

 1. Jag har besvarat detta inlägg under kommentaren. Hoppas det klargör hur jag ser på saken. Se även artiklarna jag har skrivit här: https://www.peterularsson.se/category/adhd-add/
  Hälsn,
  Peter

  ”Stämplade” barn!?

  Jag förstår inte riktigt hur och varför du uttrycker det som ”stämplade barn”.

  Inte heller när du skriver följande:

  Många gånger stämplas dessa barn som ADHD, ADD, DAMP eller överaktiva och får därmed inte den hjälp som de så väl behöver. Istället får de farlig medicin (beroendeframkallande med allvarliga biverkningar) av vårdslösa läkare och vinsthungriga läkemedelsföretag

  Min 5-åring skall utredas för trolig ADHD nu i september. Jag ser det definitivt inte som en stämpel om han får diagnosen ADHD…. Jag ser det snarare som hans räddning!

  Med diagnosen ADHD kommer han att få extra resurser i både dagis och skola. Personalen kommer att utbildas och lära sig hur de ska hantera honom…. ALLT för att han ska få en så bra skolgång som möjligt.

  I och med att jag förstått att sonen har ADHD så har familjens tillvaro förändrats radikalt. Numera förstår jag varför sonen agerar och reagerar som han gör. Jag kan bemöta och hantera honom på rätt sätt. Hans humör har blivit lugnare och hans utbrott betydligt färre! Vår tillvaro har blivit så mycket lättare när jag numera har kunskapen att bemöta sonen på rätt sätt… när jag förstår honom.

  Jag ser definitivt inte en ADHD-diagnos som en ”stämpel”… Varför ska man undvika att ens barn får hjälp? Varför ska man undvika en diagnos?
  Är det bättre att barnen får ett helvete i skolan och kanske slutar som både missbrukare och kriminella?
  En ADHD-diagnos betyder ju inte att ens barn automatiskt börjar dopas med allehanda mediciner! Det är ju upp till föräldrarna att avgöra detta.

  Angående medicinering eller inte medicinering så måste man ju här ta ställning från fall till fall…
  Om det är så djäkligt att barnet inte klarar av sig själv och OM barnet blir så mycket bättre med t.ex. Ritalin… Vad är då problemet?

  Jag förstår att det blir som att välja mellan pest och kolera… Men OM min son i framtiden skulle få grava problem i skolan skulle jag definitivt överväga medicinering. Definitivt!

  Tills vidare kör jag med Omega 3 och hoppas att fiskleveroljan tillsammans med rätt bemötande från familj och pedagoger ska ge sonen en trevlig och givande uppväxt!

  MVH
  Beckan

  Hej och tack för din kommentar på min artikel!

  Jag ger dig ett enkelt rakt svar här. Utförligare förklaringar kan du läsa om i mina artiklar.

  Det finns många många barn som har problem och behöver hjälp. Ingen tvekan om den saken!
  Frågan är vilken hjälp vi skall ge dem.

  Jag har all respekt för alla dubbelarbetande och kämpande föräldrar (har själv fyra barn).

  Ett sätt att närma sig barnens problem, som läkemedelsindustrin och psykiatrin står för, är att säga att barnet har en mental sjukdom orsakad av en kemisk obalans i hjärnan. Dessa sjukdomar kallas ADD, ADHD, DAMP och en hel massa olika konstiga saker. Deras lösning är att ge olika droger för att hantera den kemiska obalansen i hjärnan.

  Du skall då veta att a) du kan få olika diagnoser beroende på vilken läkare du går till b) de olika drogerna ändras hela tiden allteftersom de har funnits farliga eller inte fungera.

  Du skall också känna till fakta om dessa droger:
  https://www.peterularsson.se/fakta-om-adhd-ritalina-concerta-och-strattera/

  Och hur de lanseras av läkemedelsföretagen:
  https://www.peterularsson.se/bedrageriet-med-diagnoser-lyckopiller-antidepressiva-och-ssri-preparat/

  Det finns allvarliga problematiker och biverkningar hos dessa psykdroger som ritalina, strattera och concerta. Alla föräldrar bör känna till dessa!

  Jag är väl medveten om att vissa psykologer, psykiatriker och läkare lindar in det hela och uttrycker det på ett annat sätt. Men det är inte sanningen, enligt mig.

  Jag tycker att alla barn skall få hjälp i skolan och i samhället. Det skall inte hänga på om de har fått en psykiatrisk diagnos eller ej.

  Hur känns det för barnet och föräldrarna att höra att barnet har en mental sjukdom och måste ta psykdroger. Vad händer med ansvaret? Vad kan man skylla allting på sedan? ”Tyvärr, hon lärde sig inte läsa ordentligt därför att hon hade ADHD”

  Jag tycker detta är att stämpla barnen och fördärva deras framtid.

  Satsa resurserna istället på alternativa, drogfria och förnuftiga metoder – som tex. bättre och fler lärare, bättre pedagogik, bättre kost, bättre skolmiljö, bättre fritidsaktiviteter etc etc.

  Man missar man hela poängen genom att gå in i psykiatrins diagnos och drogvärld istället.

  Skolan och undervisning har förfallit. Barnen lär sig inte längre grundläggande kunskaper som att läsa, skriva och räkna. Detta kan man INTE skylla på olika konstiga diagnoser.

  Hur tycker jag att man skall hjälpa barn som har problem?

  Läs utförligare om dessa saker i mina artiklar här:
  https://www.peterularsson.se/category/adhd-add/

  Lycka till!
  Peter

 2. Hej!

  Vår son äter nu Ritalin (gjort det i 2 månader) fungerar jättebra i skolan nu. (Var orolig att han ej skulle kunna sitta still och lära sig läsa, matte mm som är så viktigt, därav började vi med medicen, slår/skriker även sina yngre syskon när han blir arg, vilket gör att de blir nedtryckta). Dock har han fått biverkningar, svårt att sova vilket han aldrig har haft tidigare, äter dåligt(går ner i vikt), han var redan tidigare smal. Även mer hyperaktiv på morgonen innan medecinen verkar och på kvällen när den har gått ur kroppen. Hur påverkar medicinen honom långsiktigt? Min fundering är om han inte äter medicin så kanske han lär sig med tiden att hantera sina svårigheter med ADHD, vilket han kanske då inte gör om han äter medicin. Läste i medlemstidningen attention om en ny amerikansk bok,där de skriver att ca 25-30% fortfarande har ADHD som vuxna. Vilka kan dessa vara? Bla de som äter medicin eller eftersom de kanske de döljer symtomen, och barnen ej lär sig hantera sin ADHD? Vad tror du har du någon erfarenhet/hört hur de som äter medicin klarar sig som vuxna(dvs efter 18 års ålder)? Vill även säga att vi har provat olika alternativa metoder innan medicinen. Gjort håranalys, blodanalys, tomatis, muskelträning, föräldrarkurser på adhd-center Mvh Jessica


  SVAR:

  Hej och tack för din kommentar!

  Jag förstår situationen, och vet att du som mamma försöker göra allt du kan för att hjälpa dina barn.

  Det är dock min fasta övertygelse att användandet av dessa olika psykdroger – Ritalin, Strattera, Concerta och allt vad de kallas – inte är en förnuftig, långsiktig och naturlig lösning på problemet.

  Du beskriver själv svåra biverkningar och berättigad oro för framtiden.

  Här kan du läsa mer fakta om dessa olika psykdroger:
  https://www.peterularsson.se/mer-fakta-kring-adhd-ritalina-concerta-och-strattera/

  Här kan du läsa andra artiklar med råd / tips om hur du kan hjälpa ditt barn.
  https://www.peterularsson.se/category/adhd-add/

  För mig är det en hysteri kring dessa olika diagnoser och tabletter / piller som skall sägas hjälpa.

  Vissa skolor talar om upp till 40% av barnen är mentalt störda / skadade och behöver psykdroger. Vansinne, tycker jag.

  Byt läkare och fortsätt arbeta istället mot alternativa, drogfria lösningar. De finns! Ge inte upp!

  Du får gärna höra av dig igen.

  Lycka till,
  Peter
  https://www.peterularsson.se/

 3. Hej… jag är 11 år och jag får oftast ”damp” när jag är sur i grinig får jag oftast damp jag låser in mig på toaletten och gråter och skriker, jag slår huvudet i väggen, jag sparkar på dörren och kastar saker i golvet. Ibland börjar jag gråta för ingeting. När jag lugnat mig har jag lust att ta upp allt jag kastat på golvet och om någon annan redan gjort det blir jag arg :s

 4. hej, jag har en fråga om adhd, min pojkvän som jag har varit tillsammans med i 2 år nu, Han är 16 år och misstänks ha adhd, han är trött på sin adhd nu och vill testa sig. Min fråga är:
  om han testar sig och får det bekräftad att han har adhd. Och de säger han ska ha medicin, Kommer han ändras som person, kommer han bli annorlunda helt enkelt? i såfall på vilket sätt?

  SVAR:

  Han kan förändras och han kan få problem med biverkningar och beroende.

  Det finns alternativa lösningar som är bättre.

  Läs gärna den här artikeln: https://www.peterularsson.se/hur-man-kan-hjalpa-sitt-barn/

  Läs även andra artiklar här: https://www.peterularsson.se/category/adhd-add/

  Hälsn,
  Peter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *