Kvinnomisshandel sätter sina spår

sorgsen-tjej

Att vara med om övergrepp som kvinnovåld sätter såklart sina djupa spår. Vi får heller inte glömma att även män råkar ut för misshandel där det är kvinnan som slår – ”ombytta roller alltså”.

Hur har det varit att råka ut för sådana övergrepp?

Eftersom alla människor reagerar och fungerar relativt olikt varandra – så är det svårt att svara på denna fråga. Jag svarar utifrån mina egna erfarenheter: ”Att vara med om sådana här övergrepp är ganska ofattbart och svårt att förstå för den som redan är ”inne i förhållandet”. Man förstår inte att man blir riktigt illa behandlad eftersom mannen kallhjärtat hjärntvättar – han får dig att tro att du är riktigt värdelös, att du är oförmögen till det mesta och att du är äcklig och ful. Han slår och misshandlar – du finner inget fel i det,eftersom han har lyckats med sin hjärntvätt. Du tror att han gör rätt och samtidigt skäms du över ditt misstag som fick honom att höja handen.”

Att råka ut för kvinnomisshandel har inte varit lätt, tiden efter är nästan jobbigare än tiden då du levde med den som utövade våldet. Ditt självförtroende har fullständigt raserats, du litar inte på någon (inte ens dina närmsta), du tror att alla vill dig illa, du förvrider snälla komplimanger till något elakt och tror att de flesta vill såra dig, du är svartsjuk och har efter hjärntvätten ett förvrängt tankesätt som överensstämmer med kvinnomisshandlarens tankar och åsikter.

Hur går man vidare?

Jag har tagit hand om detta själv – utan hjälp från psykolog. Det tog mig 4-5 år innan jag började skriva av mig – jag började skriva ned min historia för cirka ett halvår sedan och det kändes skönt när jag väl kom in i skrivandet. Jag skrev och mindes – mindes detaljer som jag i flera års tid förträngt. Samtidigt som det kändes jobbigt när jag rev upp gamla sår – kändes det även bra då jag började tänka klart och se tillbaka med helt andra ögon. Jag började förstå vad som ”egentligen” hade hänt – jag kände ett stark intresse för att läsa på om ”den som slår” och ”varför” han slår.

Jag själv har inte gått vidare än, men jag är på god väg (tack vare mitt skrivande). Jag har ingen aning – om jag någonsin kommer att släppa detta helt, då mina ärr efter misshandeln har satt sig psykiskt. Jag vet aldrig när dessa hjärnspöken visar sig,det är ingenting jag själv kan styra över.

Mina humörsvängningar rusar upp och ned som en bergochdalbana – men med tiden har det blivit bättre.

Skrivning kanske inte hjälper alla – men det är värt ett försök.

Hur släpper man det?

Förmodligen släpper man det aldrig – då jobbiga och traumatiska minnen gnager sig fast. Blir man utsatt för långvarig psykisk och fysisk misshandel – bär man det alltid med sig.

Människor hanterar och bearbetar jobbiga händelser på olika vis – och olika fort. En del människor kanske har lättare för att släppa samtidigt som vissa absolut inte släpper – jag tror att detta är väldigt individuellt.

Hur går man vidare rent mentalt?

Till en början ältade jag väldigt mycket – jag kunde inte sluta att prata om det. Ju mer jag berättade – desto sjukare lät det i mina öron.

– Är det verkligen mig jag pratar om? Eller är det någon annan?

Tillslut förstår man vad man har varit med om -och precis vid den tidpunkten kan man på sätt och vis lämna en del bakom sig och kämpa vidare i livet. Men det är ändå en ständig uppförsbacke. Jag själv funkar som så att jag helt enkelt stänger av allt ”det jobbiga” och biter ihop, jag blundar för det hemska då jag ej orkar tänka på det.

Finns det en punkt där man gör ett val att släppa det och börja leva igen?

Min punkt fann jag några månader efter att jag skrivit av mig allt – jag förstod vad jag gått igenom. Jag förstod att jag själv inte är sjuk – det är han som har problem och inte jag. Men trots mina öppna ögon för allt – så sitter jag ändå och mår dåligt då och då.

Låg självkänsla,självhatisk,litar inte på någon osv. Det är ett tungt jobb -att försöka bygga upp sig själv igen, ett jobb som tar år eller kanske en hel livstid innan man nått sitt mål. Eller aldrig!! Vissa kvinnor orkar helt enkelt inte.

Själv hade jag tur som blev kvar i förhållandet så pass kort tid – det var förmodligen min räddning.

Kan man säga att man själv väljer om man skall fortsätta vara ett offer efteråt, eller ej

Nej man väljer inte själv om man ska fortsätta vara ett offer efteråt, kanske till en viss del om man känner att man inte vill bli hjälpt eller må bra igen. Men har man varit utsatt för våld så blir man såklart ”automatiskt” ett offer. Sen handlar det väldigt mycket om vad för slags person misshandlaren är och hur pass extremt manipulativ han var i förhållandet.

– Vem är du? Vad har du tidigare varit med om? Och vem är han som slår? Vad har han i bagaget?

Våld och våld är olika ord för olika handlingar och beteenden – man kan jämföra kvinnomisshandlare och offer, man kan se tecken och gärningar som påminner om varandra från fall till fall. Men man kan ändå inte jämföra fall på det viset eftersom det som sker – sker bakom stängda dörrar. Och det som sker bakom stängda dörrar – är väldigt svårt att ta in för utomstående människor.

Jag kommer aldrig att kunna förklara för någon annan människa och sedan tro att personen ska förstå mig – då allt som har hänt, allt det hemska sitter bara i mitt huvud.

Man kan nog säga att det är misshandlaren själv som bestämmer hur lång tid efter -du ska vara ett offer. Då det helt och hållet beror på honom och hur pass mycket han har skadat dig.

Se även – Hur kan vi komma tillrätta med kvinnovåldet

Läs även – Kvinnomisshandel – då och nu

Skribent: Veronika Lindh l Copyright (C) Veronika Lind 2013

Artiklar om de mänskliga rättigheterna

Välkommen att kommentera eller kontakta mig!

Med vänlig hälsning,
Peter

Författare och ämnesredaktör på NewsvoiceKontakta mig. Fyrabarns-pappa, medmänniska, medlem i Amnesty, KMR (Kommittén för Mänskliga Rättigheter) och Röda Korset.

4 Svar på “Kvinnomisshandel sätter sina spår”

 1. Hej !

  Peter angående kvinnors misshandeln tänker jag skriver på mitt sätt om olika sort av misshandeln som kan vilken kvinna som helst utsatta för det !
  Jag ska berätta om olika misshandel sätt som blir använd mot kvinnorna !
  Först inte många då när jag var ung kunde bestämma över den mannen som hon skulle gifta sig med och dela livet med !Så kvinnan ska ta ansvaret om sitt jobbet utanför hemmet plus hemma och barnen och sin mans familje !! Ska vara hotade att bli skild så detta ska vara avrättning besked av mannen och hans familj föratt den tjejen som skiljas ska inte hitta någon på sin sidan och ska vara hotat att Klas hota så fort hon pratar med någon på jobbet eller ute i samhället ! Jag menar det är kris på hennes liv så det är därför hon kämpar föratt inte separeras inte för mannens skulle men för sig själv föratt inte tappa sitt liv och frihet i samhället ! Alla reglarna är på männens sidan i mitt land så om någon kvinna vill skiljas och mannen inte vill så denna kvinnan ska bli tvungen en. Reglarna att försätta livet med mannen mot hennes viljan ! I fall kvinnan orkar inte leva med sin man i ett hus så mannen är skildigt att hyra ett rum till henne och gå till henne när han vill och bestämmer och använda sin roll med henne som henne man och hon får inte säga ett ord !! I fall om kvinnas familj ska vara rika och ha makt så hon kan skiljas fast hon får inte få sina barn då mannen och sin familje ta ansvaret om barnen ! Alltså ingen tänker på kvinnan i mitt land och våran män som kommer till Europa hittar nya sätt att misshandla kvinnorna på det sämsta sättet både psykiskt och fysiskt och inte lämna någon bevis på vilken sort av misshandeln han användar mot denna kvinnan !

  Jag kommer att skriva mer sedan någon annan tillfälle ! Det är dags och sova nu ska till jobbet imorgon !!

  Tack !!

  Med Mvh från /halez Al-kassab
  Den andra tjejen eller kvinna Ska ta

 2. En sak jag säga om kvinnors misshandeln om varje man ska tänka på sin mamma och systrar och vara rädda om den tjejen som är ihop med på samma sätt som sin mamma och systrar dåska ingen man mmisshandla någon kvinna förutom någon riktigt psykisk ohälsa männen som tar sin ilskan på sina tjejer och fruar ! Detta är hemskt !

 3. Samhället ! Gillar inte starka kvinnor som är självständiga och kan klara sig själva detta sker i mitt land!
  Kvinnan som är stark i europpa och kämpar och klarar sig då börjar olika invandrare männen mest de som är hennes landsmän kriga mot den kvinna ! Dagligen ska de vissa något att påstå att kvinnan för fel för att alla runtomkring ska förnedra henne och ofint behandla henne så att hon mår psykiskt dåligt ! Alla slutar då jaga henne längre !
  Olika män från olika folkgrupperna försöker vissa att de är gentlemän som Sveriges och ryslands män jag menar ryska normala ärliga män inte kriminella män .
  då börjar de där invandrare män bygga någon kärleks förhållande med någon tjej
  och när tjejen börjar lita på mannen och berätta för honom om sina hemlighet och ta bilder med honom .När de separas till vilken orsak då börjar mannen kriga med henne ! Först berätta om alla hennes hemligheter till olika människor .
  sprida henne bilder på nätet på det sämsta sättet .
  om tjejen hittar någon annan och vill bli ihop med honom då föredetta mannen ska försöka kontakta den nya mannen och ger den sämsta bilden av tjejen för att förstöra hennes relation med mannen .
  Sådana problem med tjejer händer i Sverige .
  vissa pojkar bygger förhållande med vissa tjejer från samma land och de tar ut tjejen att de är ihop precis som européerna som fast ! De pojkarna låtsas att de är ärliga och fina med tjejen .de börjar gå ut med tjejen och vissa alla att är ihop med tjejen och ställer sina krav på tjejen precis som de är gifta .så fort tjejen vill gifta sig med de då börjar de pojkarna säga till den tjejen att de vill ta en tjej från sitt land som ingen man har rört henne själva detta behandling är toryr från pojkens sidan att utnyttja henne inför grannarna och samhället och ta ifrån henne vad han vill och hota henne då och då att han kommer lämna henne och leka med tjejens känslorna så länge han kan göra det .tills han tröttnar på henne och lämna henne tusen tals tjejer går igenom sådana falska relationen med olika invandrare tjejer och de som är från samma land .
  plus att den pojken som utnyttjar tjejen förnedrar han henne iför sina familje medlemmar och släktingar .

 4. Hej .
  Jag hade redan skrivit kvinno misshandeln men denna gången ska jag skriva om män misshandeln .
  Vissa tjejer kommer från vissa länder och hittar karlar för att gifta sig med och kunna få stanna i landet och få uppehållstillståndet.
  På vänte tiden på att få uppehållstillståndet.
  Då de bärjar sina planer för att kunna behålla relationer med mannen till de får sina papper från migrationsverket och få stanna i Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *