Mårten Runow: Mina tankar kring de mänskliga rättigheterna


941940_friends_.jpg

De mänskliga rättigheterna

Jag fick just en artikel av Mårten Runow som jag bara måste publicera. Den handlar om de grundläggande mänskliga rättigheterna.

Ärligt talat – om vi alla tänker efter en stund – finns det något viktigare än de mänskliga rättigheterna?

Överhuvudtaget?

Världens länder samlades – med fasorna från första och andra världskriget i gott minne – och enades om en deklaration för de mänskliga rättigheterna. Året var 1948 och en underbar person var fantastiskt drivande i detta projekt: Eleanor Roosevelt.

Denna deklaration skrevs under av samtliga länder.

FN:s deklaration för de mänskliga rättigheterna handlar inte bara om FN, svält, krig, utvecklingsländer, Nelson Mandela eller Martin Luther King. De handlar om dig, ditt liv, ditt land och dina relationer till andra människor.

En värld utan krig, våld, droger, brott, diskreminering, mobbing och alla andra oönskade saker bygger på att vi kan och använder de mänskliga rättigheterna.

Ämnet är otroligt viktigt och aktuellt (OS, Kina, Tibet, invigningen, bojkott etc.) – men jag skenar iväg här. Jag lovar att artiklar kommer upp inom kort!

Nu över till Mårten Runow!


16.jpg

Tankar kring de mänskliga rättigheterna,
av Mårten Runow

Mänskliga rättigheter är ett ämne som har kommit ordentligt på tapeten den senaste tiden – och det är verkligen inte en dag för tidigt!

Frågan om de mänskliga rättigheterna är viktig och påverkar oss mycket.

Det finns en massa problem i världen som härrör sig från brott mot de mänskliga rättigheterna: Krig, våld, sexuella brott, droger, övergrepp inom psykiatrin, diskreminering på olika sätt, misshandel, mobbing, etc.

Fel lösningar används för att hantera dessa problem och en massa felaktiga anledningar till krig, våld och problem cirkulerar runt.

Ingen i en familj skulle till exempel acceptera våld som en lösning på de problem som uppstår ibland. Sådana lösningar är inget som vi vill att våra barn tar med dig i livet. Istället är till exempel respekt för andra människor verkligen en grundläggande sak som är oerhört viktigt att våra barn lär sig.

FN arbetade fram och gav ut en deklaration för de mänskliga rättigheter 1948. Syftet var att ena världen kring grundläggande förnuftiga förhållningsregler.

Alla länder i världen skrev under denna deklaration.

Problemet är att deklarationen inte följs överallt i alla länder och att många människor känner inte ens till sina mänskliga rättigheter.

Vet du vad dina mänskliga rättigheterna är?

Eftersom vi inte känner till våra mänskliga rättigheter och använder dem så förlorar vi dem mer och mer.

Vi måste alla vakna upp och ta vårt ansvar för att göra FN:s vision till en verklighet överallt på denna jord.

Sverige har möjligheten att vara ett föregångsland även på detta område.

Vår framtid ligger verkligen i barnen och deras förståelse och användning av de mänskliga rättigheterna. Varför inte införa ”Mänskliga Rättigheter i praktiken” som ett obligatoriskt skolämne för alla.

Jag tror vi har allt att vinna på att lära våra barn de grundläggande mänskliga rättigheterna och hur de kan använda dem i praktiken.

Jag är optimistisk och tror att vi kommer att få ett genombrott nu i denna frågan eftersom den är så aktuell idag.

Håller på med en större artikel om de mänskliga rättigheterna som jag snart kommer att publicera. Läs den gärna och låt mig veta vad du tycker!

Se hans artikel här:
Min syn på de mänskliga rättigheterna

Mårten Runow


Mänskliga rättigheter är verkligen ett hett ämne nu!

Vilket naturligtvis är mycket bra. Här följer en samling av tidningsartiklar som har handlat om mänskliga rättigheter den senaste tiden:

Kinesiska vapen till Zimbabwe kan kallas hem
Protest mot sportklädesindustrin inför OS
Kvinnor måste få makt över sina liv
Hur används 5,7 miljarder?
Vår familj i Groznyj
Hur naiv kan man vara?
Påven varnade för maktkoncentrationen
Fiendskap mot Frankrike i Kina
Protest mot sportklädesindustrin inför OS
AP-fonderna sätter press på Yahoo
Hård kritik mot ÖB för MR-brister


SDS: Sverige överskattar sin betydelse

SDS: Åttaåringens advokat tänkte på sin dotter
KB: Reinfeldt gör en Persson
SVD: Hon är Kinas främsta kritiker
SDS: Ryssland som prövosten för Europarådet
SVD: Kinas studenter ger godkänt åt Reinfeldts tanke på dialogDN: Sverker Lindström: ”Det stora sveket”
SVD: Var tredje vill stå över invigningen
SDS: Lars Ohly har en märklig syn på demokrati
SVD: Orättvis bedömning av Kina

HD: Lille Pavel var ingen folkhjälte
DN: Saab kan få exportera krigsmateriel till Colombia
SVD: Reinfeldts partikamrater för bojkott
SVD: Svenska företag sluter avtal med Kina
SVD: Det blir väl mysbyxorna de får KU-anmäla
DN: Reinfeldt grillad av kinesiska studenter
SDS: Reinfeldt: ”Jag hoppas OS blir en succé”
SDS: Reinfeldt pressar Kina om klimatet
SDS: Dålig svensk bjudning
AB: Sverige ger Kina en lärare i mänskliga rättigheter
AB: Reinfeldt ber Kina släppa fångar

LÄNKAR


FN:s deklaration för de mänskliga rättigheterna.

Artikel om de mänskliga rättigheterna.
Ladda ner ett häfte här om de mänskliga rättigheter kostnadsfritt.

LÄS MER!

Läs andra artiklar jag har skrivit eller publicerat om detta ämne.
Mänskliga rättigheter

Välkommen att kommentera, rösta eller kontakta mig!

Med vänlig hälsning,
Peter

KONTAKTA MIG. Medlem i AMNESTY, KMR (Kommittén för mänskliga rättigheter) och RÖDA KORSET.

Solveig påtvingades 125 EL-CHOCKER år 2006!

Läs mer här!


6 svar på “Mårten Runow: Mina tankar kring de mänskliga rättigheterna”

 1. Sverige är verkligen inte ett föregångsland vad det gäller mänskliga rättigheter och yttrandenfriheter. I Sverige så hämtades 2 personer av CIA och berövades sina mänskliga rättigheter. Om du räknar om det till Kinesiska förhållanden så motsvarar det 288 personer. I Sverige har vi på mycket lösa politiska grunder berövar ett flertal somalier deras rättigheter vilket omräknat till Kinesiska förhållanden motsvarar 432 personer. Media skrev ingenting om det.
  I Sverige har vi tvångssterilicerat många tusen personer på grund av deras fattigdom omräknat till kinesiska förhållanden motsvarar det flera miljoner människor. Räkna sedan om till Kinesiska förhållanden alla som lobotomerats och fått yrkesförbud av den socialdemokratiska regeringen (4000 * 144) dryga halv miljonen så börjar ett mönster framträda som är rent obehagligt.

  SE MITT SVAR NEDAN
  Hälsn, Peter

 2. Jag har idag diskuterat lite om Tibet med kineser här, och mer blir det imorgon. Jo, de är sura främst på historieförfalskningen från CNN och Frankrike. youtube.com/watch?v=uSQnK5FcKas Vad som hände i Tibet som många inte fattar är att den stora frågan har inget med lamaism alls att göra utan är rent ekonomisk. Det stora sammanbrottet i Tibet skedde inte när man avskaffade träldomen 1951, utan 1958 när jordbruksreformerna kom igång i Tibet och ledde till att kapitalisterna (adel – klosterledning förlorade sina gods. Det var 1958 staten drog in de kvarvaranade 63% av lantegendommarna, och lamorna och adel gjorde uppror – och stack till Nepal. Svd driver bara de kapitalägande, fd slavägarnas rättigheter att återfå sina privilegier. Frågorna har ytterst lite med religion, demokrati, mänskilgarättighet att göra – precis som Nord-Irlandfrågan inte i grunden heller är annat än ekonomisk till sin natur. Vad gör det svenskara media.

  SE MITT SVAR NEDAN
  Hälsn, Peter

 3. Yttrandefrihet i Sverige/Väst? Kina inviga världenslängsta bro den 1 maj, mellan Ningbo och Shanghai. Världen LÄNGSTA! Det kommer förmodligen inte sändas någoting om det här i Sverige. Jag har i 2års tid att försöka skicka in fakta om vad som egentligen händer i Kina till Svd/DN, dessa positiva nyheter om Kina fanns så klar inte plats i det svenska media. Yttrandefrihet? Mänskliga rättighet? Här i Sverige? :=) Din uppfattning om vad kommunism är följer inte verkligheten – Sverige är mycket närmare kommunism än Kina idag.

  SE MITT SVAR NEDAN
  Hälsn, Peter

 4. SVAR TILL WIGILO:

  Hej!

  Utan att gå in i en politisk debatt vill jag säga att det finns brott mot de mänskliga rättigheterna även i Sverige. Tyvärr.

  Detta måste naturligtvis hanteras.

  Alla brott mot de mänskliga rättigheterna i världen måste hanteras.

  8000 människor avrättas varje år i Kina, många sätts i fängelse pga avvikande åsikter. Detta är GROVA överträdelser av FNs deklaration för mänskliga rättigheter.

  Låt oss arbeta för att göra dessa mänskliga rättigheter KÄNDA och ANVÄNDA över hela världen! OCH låt oss verkligen skippa allt bråk och tjafs om var det är värst etc etc.

  Varje brott och överträdelse är bara för mycket och bör hanteras oberoende om det sker i Sverige, Kina, Grönland eller Nordpolen!

  Hälsn,
  Peter

 5. Instämmer verkligen att de Mänskliga rättigheterna är det mest väsentliga ämnet för alla på vår jord idag, och att vi måste samverka och hjäpas åt att få FNs deklaration om dessa rättigheter kända och efterlevda överallt. Vår framtid är våra barn och att de får lära sig detta under sin skoltid så att de vet sina rättigheter, för när vi har kunskap och vet något kan vi också ta ansvar och påverka och göra något åt saken. Bra inlägg av Mårten Runow, och bra att det går att ladda ner helt kostnadsfritt ett häfte om dessa Mänskliga rättigheter!

  Med vänlig hälsning
  Camilla Stjernström Forsell

 6. Vi har väl i alla tider funderat hur vi skall skapa fred på vår jord.Jag har skickat samma fråga till svenska freds, men till min förvåning fick jag inget svar!!Är det möjligt att skapa en internationell lag som kriminaliserar krig mellan länder, dvs, gör krig lika olagligt som att råna en bank o.sv?´jag förstår att i nuläget har varje land rätt att försvara sig mot angrepp.Men ett allternativ,vore det inte bättre om FN fick internationellt laglig rätt att stoppa krig mellan länder likt, polis har i fredstid!FN ska även kunna lagföra de ledare i dessa länder som beordrat krig eller utsatt folk för fara! Återigen är detta möjligt att genomföra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *