Finns det andra lösningar än VÅLD?


pistol.jpg
Foto by tiseb

Med tanke på de senaste tidernas händelser i Sverige, tänkte jag skriva något om våldet i samhället.

Detta är mina tankar kring detta.

Finns det andra lösningar på mänskliga problem än våld?

Våldet finns i samhället, man kan verkligen undra varför?

Många har haft synpunkter och protesterat, vilket jag tycker är mycket bra!

För mig är våld en kränkning av och ett övergrepp mot de mänskliga rättigheterna. Dessa grundläggande rättigheter tillhör alla människor på den här planeten.

Ingen har rätt att kränka eller trampa på en annan människa!

Frågan är vad man kan göra åt denna situation. Finns det andra lösningar människor kan lära sig att använda?

Grundläggande frågeställningar kring våldet

Som jag ser det så finns det dessa väsentliga frågor att ställa och besvara:

* Varför finns våldet i Sverige? Trots vårt välstånd och all vår teknik så finns övergreppen och våldet i Sverige. Man kan verkligen undra varför.

* Vem är det som utför dessa våldshandlingar?

* Vilket förebyggande arbete kan man göra i hem och skolor?

* Det verkar som om de flesta är emot våld & övergrepp och vill inte ha det – varför ökar det då?

* Är det ett fåtal människor som sysslar med våldshandlingar & övergrepp och därmed plågar resten av oss andra? Varför gör de isåfall detta?

* Finns det något som en våldsman kan skylla på? Finns det någon ursäkt som är ok?

* Hur hanterar vi de som har begått våldsbrott? Hur rehabiliterar man brottslingarna tillbaka till ett bra liv?

* Vad gör våra myndigheter för att hantera denna situationen?

* Vad kan den enskilda människan – du och jag – göra åt det ökande våldet?

Vem kan svara på dessa frågor?

Finns det någon i riksdag, regering eller annan ledande position som kan svara på dessa frågor?

Jag tänkte skicka dessa frågor till statsministern och justitieministern för att se vad de svarar. Är det lönt? Kan de besvara dem, tror ni?

Vem annars kan svara på dessa frågor?

Våld är populärt

Man kan tro att våld är mycket populärt när man ser alla nyheter, dokumentärer, filmer, TV-spel, datorspel, böcker, tidningar etc. som innehåller och återskildrar våldet. Gång på gång visas krig, mord och hemska brott i olika former.

Finns det någon som kan leva utan dessa våldsskildringar?

Vore det inte mer uppbyggligt om denna energi lades på kreativa, positiva saker istället?

Och alla nyheter som pumpas ut dygnet runt. Vem väljer ut dem till oss? Händer det inget positivt i världen? Varför finns det så få positiva nyheter?

Vad skulle hända om vi inriktade oss på och spred mer positiva saker istället?

Vad kan den enskilde människan göra?

Jag anser att den enskilde människan kan göra en hel del för att minska våldet i samhället. Här följer lite tankar kring detta som vi alla kanske kan sträva efter att följa:

* Lev i fred med dina medmänniskor och din omgivning. Det innebär att visa respekt, vänlighet och förståelse mot och för andra människor. Starta och för inga ”krig”. Fred på jorden börjar hos dig själv och sprider sig sedan utåt. Att du lever i fred med dig själv, din familj, dina vänner, dina arbetskollegor och människor du möter. Vidare bör du leva i fred med alla levande djur & växter samt universum i övrigt.

* Lär dig FNs mänskliga rättigheterna och använd dem i ditt liv. Visa vänlighet och respekt för alla människor du möter.

* Var exempel för andra (barn, familj, vänner etc.) att man kan lösa problem och konflikter på annat sätt än genom våld.

* Inrikta dig på att sprida goda och positiva nyheter – höj din omgivning!

* Syssla med kreativa och positiva saker istället för våld i form av nyheter, dokumentärer, filmer, datorspel, TV-spel etc. Du kommer att må bättre!

* Stöd politiska lösningar som bygger på dialog och samtal. (Vilken fasa för vapenindustrin!)

Se även mina andra artiklar i detta ämne:

Mänskliga rättigheter
Vem tjänar på att det finns krig?

Vad säger du om detta ämne? Hur skall vi förbättra situationen? Hur skall vi göra för att leva i fred och bry oss om andra människor bättre?

Välkommen med dina kommentarer!

Hälsn,
Peter
www.peterularsson.se


6 svar på “Finns det andra lösningar än VÅLD?”

 1. Som vanligt skriver du mkt bra Peter och kommunikationen angående de här sakerna ska hållas vid liv hela tiden. Att vara engagerad samhällsmedborgare räcker hur länge som helst så länge alla är det på olika arenor. Inte på Colosseum dock. Vänliga Hälsningar Rolf Ivarsson

 2. Snyggt Peter!
  Mycket välskivet och tankeväckande. De frågor du tar upp är otroligt viktiga, men tyvärr
  tror jag inte att vare sig regering eller rikdag kan besvara dem. Jag accepterar inte våld
  i någon form eftersom det är ett övergrepp mot någon eller några individer. Våld är de svaga
  och ointelligentas sätt att lösa saker.
  Thomas Arvidsson

 3. Kommentar från Daniel Samuelsson:

  Till de människor som får för sig att träna kampsport gör människor våldsamma. Vad får ni det ifrån egentligen? Kampsport är väl det som gör en människa minst våldsam. Det säger ju sig själv. Som med alla andra sporter så är det nyttigt att träna kampsport och det första man får lära sig är att våld inte löser problem och det signalerar ju tvärtom mot vad sparka och slå ihjäl filmer gör. Och så ger de signaler att människan inte är en kropp som tål hur mycket stryk som helst.Till skillnad från actionfilmer. Vad som däremot gör människor våldsamma är att föräldrar inte har tid att uppfostra sina barn rätt (många har tid, men de ser hellre på dokusåpor och andra meningslösheter), droger, knark, alkohol, att folk har felaktiga och livliga fördomar om folk och antar saker om människor (saker som de inte har en aning om) som kanske går genom en tragedi, men som sjukt nog blir klassad som en idiot för att den verkar osäker och dess spärr släpper, att folk isolerar sig för mycket med dokusåpor, hysteriskt överdrivna våldsspel och våldsfilmer, tjejer som tycker hur häftigt det är med killar som ska misshandla allt och alla och som tror att machokillar enbart är traumatiserade (många killar tror enbart att livet ska vara som en actionfilm och inget annat) och därför får moderskänslor och tror att de kan bota, vilket kan få lugna, traumatiserade killar med låg självkänsla att skämmas att den tar itu med livet på ett vettigt sätt och därför blir macho. Många killar är våldsamma för att visa upp sig för tjejer, eftersom många tjejer har skrutit hur coolt det är och spottat på riktiga killar och kallar dem för mesiga tofflar. Tror att hade allt fler instabila människor tränat kampsport i stället för att tycka synd om sig själva och fly livet, framför dumburken så hade vi sluppit många av de skedda våldsbrotten i dag. All typ av träning är bra och lugnande för nerverna, inklusive kampsport. Tro mig, jag vet.

 4. Våldet börjar mycket tidigare i livet och det vet nog alla men ack så blind man kan vara när video och dvd är bra barnvakt.. Se sanningen.. Det finns överallt och lär man sig inte respektera andra redan tidigt och heller inte blir respekterad själv ( vilket unga sällan blir) Då är det inte konstigt att våldet växer… Att hävda sig är viktigt för den osäkre.. Kram Nina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *