Vem tjänar på att det finns krig?


Vi kan nog alla hålla med om att krig är något väldigt hemskt och något som är högst oönskat, inte sant?

Men, kan alla verkligen hålla med om detta?

Varför har vi då krig? Uppkommer de helt av sig själv?

Människorna på denna jord har fått utstå många hemska krig genom åren.

Vem är det som driver tankarna och ideérna kring att starta krig?
Vem designar, tillverkar och utvecklar vapnen, minorna och bomberna?
Vem planerar och tänker ut nya sätt och metoder att effektivt döda andra människor?

Det är hemskt att träffa de som har varit i eller blivit utsatta för krigsituationer.
De verkar alla tycka att krig är något hemskt!

Är krig nödvändigt? Löser krig någonting?

När är det befogat att kriga och döda andra människor?

Vem vinner på att det finns krig i världen?
Vapenindustrin?
Politiker?
Media?
Olika grupperingar av människor av olika ras eller religionstillhörighet?

Finns det någon möjlighet att jubla av glädje på någon annans grav?

Kan man resa en flagga i truimf bland ruinerna i fiendens sönderbombade land?

Jag tror det är väldigt viktigt att tänka efter och spåra tillbaka vem det är som tjänar på krigen och vem det är som driver de krigiska planerna.

Vem säljer vapen till de länder där det idag finns krigssituationer? Tänk om det är samma land som både säljer vapen till sina fiender i ett område och sedan skickar trupper dit för att skapa fred.

Ingen kan kriga utan vapen och ammunition.

Kan politiker hitta andra lösningar?

Finns det andra inkomstkällor för media?

Kan människor lära sig att respektera varandra och kunna se att det finns olika sätt att se på världen?

Vem vinner på att det finns fred?

Peter U Larsson


12 svar på “Vem tjänar på att det finns krig?”

 1. ja, rika och företag tjänar ju alltid. Sälja mer som företagen under ww2.
  Sen måste man ju betänka ”sämre alternativ än…”.
  Men de som sitter och tittar på tv – som en actionfilm med tilltugg (blod och död)…
  Den geopolitiska situationen löser sig nog inte utan mer kunskap och som man säger ”vi kan åka till månen men inte hålla fred med varandra”.
  USA mfl har ju skuld som spelat ut makter mot varandra. Men alla har skuld (företag som suger ut tex). Och rika vita som exploaterat tex Afrika.
  Inte minst USA:s drogkrig i Colombia har ju tjänat ondskan. Miliser blir inne och kampandan stärks – trots döda. Och man hämnas förrädare och stärker ingruppssolidaritet. Men fienden blir ond och kall.
  Och de krafter som förtrycker den som förlorat och väcker revanschkänslor mm.
  Tex Iran och delvis Ryssland.
  Men framförallt Iran. Japan-Kina-Nordkorea är ju ett annat helvete. ww2 historiska arv spökar än.
  Prostitution, knark och vapen är nog bovarna i dramat. Det ger helt enkelt ondska. Mord och lögn och annat helvete som sprider sig som ringar på vatten.
  Marknadsekonomi i tex Afrika kan ge motivation, jobb och sysselsättning – tänka på annat…
  En annan aspekt är ju västs materialism och medelklassens konsumism. Det banar väg för alternativa storys – sälja in goodwill från andra aktörer (med annan ideologi). Venezuela mfl och deras kamp mot Imperiet.
  Och alla giriga och egoistiska människor som bara tänker på sig själva – och skiter i andra. De tjänar alltid kriget.
  Det är ju deras själva livsfält= jag, jag och jag och inte vi eller oss (se över gränser).
  Så länge denna mentalitet råder blir det aldrig någon förbättring.
  Jag tror bara en kritisk massa behöver nås – upplysta och motiverade att påverka och förändra agendan och politiken och världen.

 2. Drömmen om fred på jorden borde dö samtidigt som man mister sin oskuld.

  För det första uppstår krig när grupper av människor försöker bevaka sina egenintressen på andras bekostnad. Och eftersom människan i grund och botten är ett egoistiskt djur kommer hon alltid att bevaka sina intressen och resurser och försöka skaffa sig mer kommer konflikter och krig att uppstå.

  Den som tjänar på kriget är den som vinner, även om det idag är svårt att avgöra vem som vinner vissa konflikter.

  Vapenindustrin är den stora vinnaren i krig.
  Vapenindstrin förser krigförande parter med vapen.
  Vapen som tillverkas tusentals arbetare i västvärlden och som håller industrier igång med multiplikatoreffekter och därmed starkt bidrar till en stats BNP.
  Vapenindustrin som betalar skatt och sociala avgifter till staten.
  Staten tjänar på varje vapen som säljs.

  Människor vill läsa om våld, lemlästning och ond bråd död i låt oss säga Afrika. media rapporterar. De får läsare & tittare och ökar sin omsättning och bidrar således till att öka sysselsättningen i ett land och därmed till dess BNP.

  Och om jag kan tjäna en hacka på att bygga pansarskott på Bofors som sedan säljs till krigförande länder så rör det mig inte i ryggen eftersom det ger mig mat på bordet.

  Alla utom fredssträvande idealister med huvudet i molnen och de som direkt drabbas av det är egentligen för krig.

 3. Krig har alltid funnits. Redan innan vapen fanns. Det handlar om att tillförskansa sig någon fördel. Oftast blir det nackdelar för samtliga inblandade parter. Även de som inte är delaktiga i upphovet till krig utan tvärtom vill ha fred. Åtminstone för dem själva. Andras krig berör sällan.

 4. Alla som har förmodligen mycket pengar och behöver mer. Eller så är det sjukt där uppe , du vet denna sak de har ovan axlarna:)

  cityoftheday.blogg.se

  tc

 5. Vad är människan? I vetenskapen säges människan vara det farligaste djuret på jorden, inga andra djur tillverkar så långtgående vapen än den rasen. Vi måste förbereda våra barn och oss själva att det är inget himmelrike att leva på jorden. Varenda människa har något slags problem, alltså avundas ingen fast de ler. Kriget sitter i våra gener, andra har det starkare än andra. Om du vill överleva lär dig att försvara dig, då försvinner rädsla, ångest, vanvett,
  all slags subjektivitet och osäkerhet. Utan krafter från självförsvars träningar vågar du inte ens framföra enkla frågor eller kämpa för din sak. När du låtit flegmatismen gå för långt så tror du att du får din rätt med våld, men då är det för sent, du kan mista livet. Alltså bygg ditt fysiska, psykiska och andliga liv så objektivt och med så objektivt förstånd så att ingen kan missförstå dig, nyansera det med kärlek, omvårdnad och visa din styrka., då behövs ej krig, mat och husrum räcker till allaJag brukar säga att jag älskar bara GUD, KärleksGuden Krsna, ni andra får nöja er med att jag tycker om er, men jag hatar ingen, sådan energi finns inte i mig för det förvandlas till lyckohormoner i mig via mina träningar. Varje dag är jag förberedd på negativ behandling av omgivningen, vad annars i detta GUDS arbetsfält där HAN jobbar.
  Kolla upp ert genom= genarvet och var förberedda att möta det era föläldrar mötte, försök med träning hålla en värdigare livskurs, och dö om du råkar ut för det, dö som en positiv hjälte. När du blir arg, hatisk, ur-sorgsen , så sorgsen att bröstet känns som det rivs ut, då hjärntvätta dig med de orden som håller mig flytande och hjälper mig att segla över Jordens helvete ,säg; HARE KRSNA HARE KRSNA KRSNA HARE HARE HARE RAMA HARE RAMA RAMA RAMA HARE HARE. NÄR DU SAGT DET I CA 2-4 TIMMAR, gud VAD LÄTTAD DU KOMMER ATT KÄNNA DIG.INGET PROBLEM.DU EJ KLARAR. Du flyger som Asterix och ordnar eller prioriterar allt, och inget stör dig längre. Fortsätt sen helst varje dag, men ivarjefall då du tycks få ett gruslass skit på dig, och du reser dig som den vackraste blomman ur komposten, SÄG HAA; jag är glad och jävlarna blir hypnotiserade, drar bort och skakar på huvudet av förundran och gömd rädsla., GÖR DET! HARE KRSNA.

 6. jag håller inte med krig. kriget är hemskt sak. Den fördräva många andras liv och ingen vinner på det. både sider förlora många människors liv.Den som skada minst de som sitter i reging. De planera till kriget och utmuntra soldater att attacka motståndare med de är sista människr som döms . när de straffas bli det en stor händelse i världen men när oskuldia barn ingen brer sig om som mycke. Det som säger va synd next. jag vill att man skickar pengar till fatiga länder men det inte räcker man inte inte tar bort den diktator ledar i landet vad ska det hälpa till . Det kommer att hälpa till bara med litet del .

 7. om man inte kriga så skulle världen bli bättre och bara försöka låsa det på ett diplomatisk sätt men det går inte .Det finns onda människor i världen som gilla att krig. jag håller inte med att männiiskor kriga med varandra.

 8. Jag har på riktigt kännt och sett hur hemskt det är när ett land har krig man har det jätte svårt.

  Är krig nödvändigt? Löser krig någonting?
  Krig är bara sorg den löser aldrig nåt och den är den onödigast saken i livet!!!!!!!!!

  Vem vinner på att det finns krig i världen?
  Den som vinner är de som är dåliga människor.

  Finns det någon möjlighet att jubla av glädje på någon annans grav?
  Så klart inte vem vill det man måste tänka efter hur det känns.
  ungefär ¨om en jätte viktig människa i mitt liv dör och någon annan jublar och är glad men den som gör såå måste tänka det kommer en dag och en viktig människa i mitt liv dör då kan man känna hur det känns¨.
  Kan människor lära sig att respektera varandra och kunna se att det finns olika sätt att se på världen?
  Ja så klart det är ett lättare sätt än att kriga:(.

  Vem vinner på att det finns fred?

  Alla så klart alla vill ju leva i fred.

 9. Jag är en krigare som krigar för fred. Viktigaste frågeställningen är den sista:
  ”Vem vinner på att det finns fred?”

  Det finns i dag i stort sett inget företag i världen som tjänar på fred. Pengarna styr världen, och finns det ingen som tjänar på fred så kommer det aldrig finnas fred.

  Krig är dåligt, och man önskar inte ha det i sitt grannskap eller ens i sitt egna land. Industrierna i vår värld kräver dock krig för att gå runt, skulle en världsfred inträffa idag så skulle stora industrier gå under. Lösningen är då att fortsätta kriga, skapa mer krig, men få kriget att verka på avstånd, håll det långt borta geografiskt.

  Ett modernt sätt att mäta vilket land som har mest makt i världen är att titta på vem som lyckas skapa flest krig i kombination med att krigen utspelar sig så långt ifrån hemlandet som möjligt. År 2014 är det USA, och då ligger Ryssland, EU, Afrika och arabländerna på behagligt avstånd. Om några år har vi kanske Kina och vilka länder är då lämpligast för dem att skapa krig i?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *