Överaktiva barn


Ännu en mycket intressant artikel!

Överaktiva barn kan botas med rätt diet

En naturterapeut från Norrköping anser att socker, vitt mjöl och andra snabba kolhydrater gör att barn får svårt att koncentrera sig. Med rätt kost kan barn med diagnoserna DAMP och ADHD botas, anser hon.

Fast det är otroligt jobbigt de två första veckorna när man tar bort sockret. Barn blir väldigt lätt beroende av socker och får världens abstinens. Det gäller att hålla ut den här tiden om de redan har vant sig.

Naturterapeuten har i flera år behandlat barn som fått diagnosen DAMP och ADHD. Hon säger att hon fått väldigt bra resultat bara genom att utgå från kosten och magen. Hon är övertygad om att med näringsriktig mat och utan socker, så kan de flesta barn såväl som vuxna bli lugna och harmoniska. Slippa depressioner och koncentrationssvårigheter, orka mer och få bättre hälsa.

När hon presenterade dessa idéer under en intervju på en helsida i Norrköpings Tidningar för ett år sedan blev det kraftiga reaktioner. Anhörigföreningen för DAMP/ADHD-barn blev som tokiga och skrev flera insändare som körde ner hennes idéer, eftersom de inte stämde överens med den psykiatriska/biologiska modell som förespråkade amfetamin.

– Men jag fick väldigt bra respons från annat håll, berättar hon.

Naturterapeuten vet mycket väl att det inte finns några bevis för att DAMP/ADHD är en hjärnskada. Symptomen finns, men inga bevis på vad det beror på. Jag gillar inte att de sätter diagnos på de här barnen, man kommer inte åt själva grundorsaken.

Hon börjar med att ta bort sockret ur kosten och tillsatser som färgämnen och konserveringsmedel och allergiframkallande ämnen. Kroppen kan inte tillgodogöra sig vitaminer och mineraler när man äter mycket socker.

– Många barn och vuxna äter en alltför kolhydratrik kost. Socker, vitt mjöl och mycket pasta ger kolhydrater som driver ut de lugnande mineralerna kalcium och magnesium ur kroppen. Utan dessa mineraler blir man hyperaktiv. När man väl har byggt upp kroppen med tillräcklig näring kan man dock kosta på sig att äta måttliga mängder med godis utan större problem. Hon jämför med bensinen till bilen.

– Vem skulle tanka bilen med diesel? Det är samma sak när vi proppar i oss smågodis, chips och coca-cola.

Barnen behöver också rätt fett. Hjärnan är till stor del uppbyggd av fettvävnad. Den behöver därför rätt sorts ”bensin”, alltså riktiga fettsyror för att kunna utvecklas rätt. Linfröolja, olivolja och gurkörtsolja (GLA) är bra fetter.

– Men undvik gärna margarin och andra härdade vegetabiliska fetter som oftast innehåller konserveringsmedel.

Frukosten är viktig. Istället för O’boy får barnen en fruktsallad med krossade nötter eller sötmandel för de rätta fetterna. Frukt på förmiddagen och två lagade mål mat om dagen. Så ren mat som möjligt. De två första veckorna med så lite kolhydrater som möjligt. Mag- och tarmslemhinnan läks inte för att sockret försvinner, men barnen blir lugnare.

Mat med smakförstärkaren glutamat och sötningsmedlet aspartam är bannlysta. Hon ger barnen mjölksyrade bakterier under en veckas tid, plus matsmältningsenzymer så att de kan smälta maten ordentligt och ta upp näringsämnena. De får också kosttillskott med vitaminer och mineraler.

– Men det är inte bara maten som behöver förändras. TV-tittandet och datorspelandet måste minskas. Föräldrarna måste uppmuntra barnen och sluta vara kritiska, bekräfta dem när de gör bra saker istället. Beröm dem och låt dem veta att du lagt märke till dem. Stärk deras självförtroende.

Hon avslutar med att säga att lärarna måste sluta leta efter barn som kan diagnosticeras med olika bokstavskombinationer.

– Eller någon annan nedvärderande psykologisk diagnos. Satsa på skolmaten istället.

Peter Anstrin

————————————————-

Vad säger ni? Kommentarer?
Jag tycker att det skulle vara värt att prova, eller?

Förmodligen inte speciellt populärt hos de som
förespråkar medicinering.

De skulle förlora mycket pengar om föräldrarna själva kunde
hjälpa sin barn på ett enkelt och naturligt sätt!

Hälsn,
Peter


16 svar på “Överaktiva barn”

 1. Vi tog bort sockret ur barnens kost som ett desperat sista försök att få ner dem på jorden igen och vi fick resultat nästan omgående. 10 dagar senare fick vi det även bekräftat genom dagispersonalen.

 2. Efter att läst denna artikel förra veckan har jag ändrat en del på vårt barns kost.
  Blir nästan orolig för han har blivit så mycket lugnare. Vi har tidigare gett honom en hel del
  äppeljuice eftersom han vägrat dricka annat. Jag är nu stenhård och står emot hans tjat om äppeljuice. Har även tyckt mig märka att tomat och socker påverkar. Förra veckan rinde
  psykolog o ville boka tid för att utreda ADHD. Nu blir jag nästan orolig åt andra hållet sist han
  var så här lugn hade han över 40 graders feber.

 3. Har en 14årig pojke med diagnosen ADD. Har slutat med amfetaminbehandlingen som vi fick BUP skrev ut, då han hade diagnosticerats. Det kändes helt enkelt inte rätt.
  Har själv varit inne på det här spåret med att utesluta bl a mjölk och socker (ex.vis aspartam sötningsmedel) men tycker att det är jättesvårt att kunna planera middagar. Jätteproblem för mig, som är ensamstående och ska både planera, handla och laga maten. Finns det kanske någonstans där man kan få tillgång till recept, så att jag kan sätta igång att handla rätt mat och göra rätt hela vägen.

  Längtar efter att få hjälpa min pojke på bästa möjliga sätt.

  //Lotten

 4. Fick min ADHD diagnos först för ett år sedan. Visst påverkar snabba kolhydrater ett barns beteende. Socker är att likna med ett snabbt knark, men ni ska inte missta sockrets påverkan på en person och själva handikappet ADHD. Jag har vuxit upp i en hälsosam miljö i och med att mina föräldrar ägde en grönsaks/fruktaffär samt en fiskaffär. Jag har aktivt tränat i hela mitt liv och blev elitidrottare vid 21 års ålder där jag under många år bara år ”ren” mat.
  Hur ska ni då kategorisera mig??? ADHD är ett neuropsykiatriskt handikapp…låt inte sockrets påverkan på era barn samt trots/bortskämdhet få det till att ert barn har ADHD och blir botad genom att bara ta bort alla snabba kolhydrater samt tillsätta fiskleverolja och dylikt. Jag ber er att sluta försöka samlikna symtomerna till att vara ett neuropsykriatiskt tillstånd, visst det är enkelt….men ha lite respekt och försök inte att självdiagnostisera. Jag som har levt ett hälsosamt ADHD liv i 39 år upphör inte att bli förvånad över hur man kan bli ”botad” från ett genetiskt handikapp…

 5. Bra artikel! Visst är inte detta ett botemedel men det är ett sätt att inte belasta systemet. Detta är ju egentligen något som alla borde eftersträva men ofta kan det märkas extra tydligt på dessa personer som har en ökad känslighet för yttre stimuli. Vad gäller tips på mat så tar det ett tag att lägga om sin kost och bli van vid nya produkter och tankesätt. Tex. tillaga kött, fisk och kyckling precis som det är istället för fiskpinnar och falukorv. Sedan kan man ha frysen full med grönsaker som är lätta att värma. Hirs, quinoa mfl går snabbt på spisen och råris kan sparas i kylen ett par dagar för att värmas när det behövs. Ät riktigt smör och stabila oljor som olivolja och ekologiskt kokosfett. Mjölk kan varieras i matlagning med rismjölk, havremjölk, sojamjölk, kokosmjölk osv. Ta ett steg i taget så förändringen blir bestående och inte en belastning. Lycka till!

 6. Hej!

  Tack för din kommentar på min hemsida.

  Det var en bra fråga du ställer!

  Barn, precis som andra människor, kan ibland ha problem och svårigheter.
  Vissa människor kallar detta ADHD eller DAMP.

  Jag tycker inte detta är bra att sätta dessa stämplar utan tycker att man skall hjälpa barnen istället.

  Barn kan få problem i sitt liv bland annat på grund av detta:

  1) Om de har något fel på sin kropp som kräver vanlig läkarbehandling.

  2) Om de har problem i skolan och inte får rätt hjälp. Hamnar man efter och ej förstår ett ämne så kan skolan och livet bli en plåga.

  3) Om de äter på ett felaktigt sätt. För mycket socker (läsk, godis etc.) kan verkligen skapa problem.

  4) För mycket tid framför dator och TV kan knäcka den bästa.

  5) För lite aktiviteter ute bland andra människor.

  6) Om de inte känner att de får hjälpa till hemma och vara en del av familjen.

  7) Om det finns någon person i deras närhet som trycker ner dem. Det kan finnas personer i barnets närhet som knäcker dem.

  Hur går det för dig?

  Lycka till vidare,
  Peter

 7. Personlighetsstörningar får man av att bli behandlad som inte behörig i ett område som man är avhängig av exempel i ett hem eller från ett område där man skulle vilja vara med i men hålles som utomstående. Beroende på den största svagheten i sin kropp eller i sitt psyke eller att man inte är säker på sin andliga ställning, så visar sig sjukdom där. Sinnet blir så upptaget av att få vara med att man går och tänker på detta mest hela tiden, får koncentrationsvårigheter, lyssnar ej, utan försöker lösa sitt problem, man är ej helt och fullt medveten om omgivningen och dess status, man övervärderar det man vill vara med i, så ta det coolt, kolla tyst vad du har för omgivning, koncentrera dig på det som en kock, vänta med att gå med , och gå med först då du ser att det har ett värde för dig, gå med då som en biprodukt, en krydda i soppan, försök inte ändra det du ser då blir du ej godkänd. Förbered dig på flexivitet, lämna tyst det du inte tycker om, börja aldrig argumentera andras fel, gå bort till en bättre grupp som verkar mera intressant, och förbered att även lämna den vid behov. Varför binda sig, varför offra sitt eget liv till andras intressen, hitta ditt eget och akta dig för tonårens förvillande hormoner som förbländar dig att göra tokerier. Man blir bara sjuk av att hamna i opassande omgivning. Vuxna kan analysera vad som är bra för dem och vet att de hittar glädjen även i de förhållanden som matchar egna intressen. När du styvt håller på dina egna intressen så kan ingen utnyttja dig, då byter du livserfarenheter och ideer. Föräldrar och nära vänner kan ge råd, tala, fråga, undersök, hitta ditt s.k.”HEM” där du trivs, där folk lyssnar och delar med sig av likadana tankar som du har. Förvänta dig inget , jag fann mitt ”HEM ” först vid 36 års ålder.
  Värdera dina tankar och åsikter, träna fysiskt självförsvar, det stärker och lugnar dig.
  Äldre som blir senila blir det ja för en sjukdom, men också för att de inte får göra något som de tycker om, de flyr in i sin gömda och skyddade glömska, då kan ingen säga ett enda ont ord om dem och de är ej skyldiga till något längre.Så Julia , jag brukar tänka att Jorden är som en ojämn åker som GUD håller på att plöja, och, jag springer ej i vägen för GUDS plog, för då kan det gå illa.Håll dig på tryggt avstånd från röriga och osäkra områden och människor. Fly sådana som försöker ändra på dig och dina tankar. Ditt liv är mycket viktigt för dig och det som du anser viktigt skall du följa.Fråga alltid dig själv; VAD ÄR VIKTIGT NU I DENNA SAK och utför det nu och i framtiden. Jag var 8 år då jag beslöt att uppfostra mig själv,barn kan få sådana ideer, fast de har föräldrar, systrar och brödrar. Jag är en nöjd 68 års pensionär nu, jag har levt mitt liv, valt själv mitt yrke, är frisk och fri och varje dag tar jag emot som en ny fight. UPP OCH HOPPA GAMLA LOPPA, här skall det levas till 150 år.

 8. Jag håller fullständigt med!! Allt du förespråkar i din artikel stämmer. Jag har ett överaktivt barn och har kommit fram till samma slutsats som du.Maten har en enorm betydelse för hur han mår.
  Men min fundering är hur ska man göra för att leva i vårt samhälle med detta problemet. Det är inte accepterat, man blir lätt kritiserad. Hur gör man med skolmaten? Hur gör man med kalas? Andra hem,när de går och hälsar på? Hur gör man för att få det att fungera rent praktiskt?
  Min son har inte blivit diagnostiserad eftersom jag har hittat ett sätt att kontrollera det,genom maten. Hur får jag honom att förstå?

 9. Hej ! Jag kunnde inte låta bli att höra av mig.Kan inte säga hur bra det är att det finns människor som vill titta lite längre borta än sin näsa och vill dela deras kennis med andra.
  Jag håller med att medicinera barn är sista option vi måste ta.Jag har son som visar såna simptomer.Sista sak jag skulle göra är ge honom såna mediciner.Man skulle låta grundlig undersöka barn innan man tar beslut.Många länder har undersökt och tagit fram bevis om att socker har stor påverkan på ADHD sjuka.Problemet är att man stor ensam för . Det finns mera saker som är koplade till problem och ingen utanför familj vill ta tid för att hjälpa till att våra barn mår bättre .Barn tillbringar mycket tid på skolan och jag tycker att support måste komma därifron också.Min intryck är att många barn blir snabb stämplade som oviliga att arbeta ,okonsetrerad,överaktivt.Vi glömer bort för ofta att det är vi vuxna som skapar deras värld och vällbefinande.Tack att jag fick dela min mening med er.MVH

 10. Den här artikeln och ”överaktiva barn”-artikeln fick mig att tänka till. Mycket läsvärt!

 11. Hej! Har läst om det här innan,det var en vännina som gav mig,ska leta efter den artikel,tror att det var läkare från Usa eller Syd America, är soya mjölk bra o stevia istället för socker?
  jag har haft mycket tur,det har tagits många prover på min son,17 år nu,ej brist på magnesium,zink,lite på aa,skall be o ta på epa o dha,ej brist på b12,d vitamin, ja listan är lång.
  tog Ritalin ett tag,men ej mer.(han har inte brist på det eller hur?) fångar,kriminella blir lugna när dem får rätt kost, är e epa från Tolonnen bra 500mg epa?. o carnosin, vilka amino syror o mineraler etc.Jag hoppas att du hör av dig
  Kareen

  SVAR: Tack för din kommentar! Se denna artikel! https://www.peterularsson.se/hur-man-kan-hjalpa-sitt-barn/
  Jag mailar dig också. Hälsn, Peter

 12. Hej.Min son har varit över,om inte hyper aktiv sedan han var ett år.Men han har inte alla kriterier för ADHD då han också kan vara väldigt koncentrerad och han har alltid haft exceptionellt bra motorik.Och jag vägrar sätta diagnos på honom.Han hittade en ny kompis härom veckan.De fann varann direkt i bubblande skratt och vilda lekar,glas gick sönder,de sprang sin väg osv.Den pojken hade redan diagnosen.Hans mamma frågade om min hade nån diagnos.
  Jag bytte förskola till min son för att han,trots liten grupp och erfaren lärare,inte alls mådde bra på sin förra.På den nya förskolan var massor med barn och mycket aktiviteter hela tiden.Kan inte säga att det gick toppen,men han hittade snabbt en lugn kompis som han lekt med hela året.Nu på våren sade fröknarna att det skett en otrolig förändring med min son.Han smällte in på ett annat sätt,han var så mycket lugnare.Två saker har jag gjort som bara måste haft en inverkan.1)Jag har accepterat honom på ett nytt sätt.Jag har arbetat med gamla trauman,förlåtit gamla sorger och oförrätter,släppt gamla fixeringar och gått vidare i livet.Min sk depression har försvunnit,ej diagnostiserad men sedan han föddes och jag blev ensam-mamma har mitt liv varit oerhört tungt på många sätt.Han har fått för lite eller fel uppmärksamhet.
  2Kosten.Jag slutade helt med vetemjöl för tre mån sedan och då gjorde sonen det automatiskt också,åtminstone hemma.Socker blir mindre och mindre.Förut ville han aldrig ha frukost.Nu får han en våffla med korn eller majsmjöl el bägge,laktosfri mjölk el ekomjölk och rapsolja.Samt ägg.Otroligt näringsrikt.All dryck har bytts mot vatten förut var det mycket juice.Ost borttaget,vi äter fullkornsris istället för vitt,bara dinkelpasta som pasta och jag försöker ge frukt el grönsak varje måltid samt omega-3 kapslar,det älskar han.Kombinerat med vällagade luncher på dagis blir detta toppen.
  Jag tror att hans lugn är en kombination av min acceptans av honom och att jag ger honom beröm,mera fysisk kontakt och låter honom vara ifred och få tid att göra fel och rätta sig själv,ge honom eget rum,och också att jag mår bättre och tappat vikt pga slutat m vetemjöl och mycket socker och äter mkt mer protein,och att hans kost också ändrats mycket.Jag rekommenderar verkligen detta.Och byt skola/dagis om där inte finns någon lärare som barnet verkligen gillar.Det är jätteviktigt för barn med sociala problem att ha en fröken de älskar.Lycka till!

  SVAR: Underbart att läsa! Lycka till vidare! Peter

 13. ps.Det är VÄLDIGT viktigt att barn får TID att vara den de är,att de får absorberas av tillvaron utan att någon hela tiden är på och säger till dem ÄVEN om de gör sk tokiga saker.Det absolut viktigaste för förändring/förbättring är att först säga ja till det som är här och nu.Jag tror diagnos kan göra just att man förhindras att låta barnet vara den det verkligen är.Som du själv säger.Tack för intressanta ämnen.Jag jobbar själv vidare med att acceptera min son som han är och se hans bästa sidor och hoppas kunna hjälpa andra i framtiden.Tack Vimala också,som satt ord på oerhört viktiga saker om varje människas liv.

  SVAR: Helt rätt! Peter

 14. ***********************************************************************************************************

  Hej och tack för informationen om artikeln ”Överaktiva barn kan botas med rätt diet”.
  Den är verkligen intressant.

  Är mycket intresserad av att veta vad denna naturterapeut från Norrköping heter,
  kan inte utläsa den någonstans, tacksam för svar!

  MVH/Therese
  ******************************************************************************************************

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *