Alternativ i ”ADHD-djungeln”


Information angående var du kan köpa kosttillskottet Balans

Barnet på fotot har inget med artikeln att göra.

Fantastisk hemsida. Tag aldrig bort den!!! Vi har just klivit in i utredningsdjungeln, är inte intresserade av medicineringen som ordineras. Tänker försöka med ändrad kost och tillskott. Mycket stor nytta av jobbet som gjorts med denna rapport! Stora varma tack.

En mamma kontaktade mig för ett något år sedan och berättade om sitt barn och sitt letande efter alternativ till ”ADHD medicinering”.

Vi utvecklade vår kontakt och jag bad henne till slut att skriva ner vad hon hade kommit fram till. Min tanke var att andra föräldrar skulle dra nytta av detta!

Det finns alternativ till att fastna i ”diagnoser” och ”adhd-medicin”. Det är bättre att gå till botten med problemen än att behandla symtomen.

Stort tack till mamman! Hon har verkligen gjort ett gediget arbete som ni kan läsa om i mailen och artikeln nedan.

Läs om vår emailkontakt här.


Alternativ i ”ADHD-djungeln”

——————————————————-

Hej, jag har blivit omfrågad om vad och hur vi har hittat fram i ”ADHD-djungeln” så jag tänkte skriva ”några” rader om vår resa fram till idag.

Mycket energi från första dagen!

Min älskade son David kom till oss efter fyra försök med konstgjord befruktning i juni 2002. Från första dag hade han energi och sov lite och åt snabbt, något som inte stämde med alla de böcker, tidningar och magasin som man plöjt igenom.

David var för mycket överallt

Det var intensivt första året, Han började gå vid 11 månader… var ännu mer intensivt andra året, vi började på förskola när han var drygt 2 år gammal där han snabbt flyttades till äldre grupp (3-5 år) då det gick för intensivt till runt honom, efter 1 år hade vi samtal med fröknar och ledning, förskolan behövde extra resurser då det lätt hände saker runt David. Det var en jobbig tid, då alla andra barn kunde pussla, mysa och leka stillsamt. David for runt, ingen vila, åt lite men ofta, sprang hoppade och hade superlokalsinne. Jag fick tidigt bestämma mig för att inte lyssna på BVC, där hette det hela tiden ”det är normal”…. Hjälpte inte mycket när min son hela tiden gjorde saker som inte var normalt enligt hans omgivning (förskolan) Han var för snabb, för livlig, för intensiv, för slarvig, för glad, för ledsen för allting…

Utredning av BUP

När han var 4 år uppsökte vi BUP, där man inte var van vid att utreda så unga barn, det tog 1 år (lite missar och dyl. givetvis på vägen) man kom fram till att han inte uppfyllde kriterierna för ”ADHD”, dock hyperaktivitet, impulsivitet och koncentrationssvårigheter kopplat till hyperaktiviteten, mer blanketter att fylla i då förskolan behövde extra resurser.

Underbart stöd på förskolan

På förskolan mötte vi underbart stöd främst från rektorn, vi såg också stora skillnader på pedagogers kunskap och kapacitet, men hade hela tiden 100% stöd från rektorn.

Problem i skolan som hade bristande resurser

När vi skulle börja skolan, var detta i sig en jobbig upplevelse, då David fortsatte med sin aktiva attityd, tyvärr måste jag säga att den skolans kapacitet och flexibilitet långt underskred förskolans dito, med resultat att David blev ännu mer hyperaktiv och rastlös, den ena händelsen efter den andra registrerades, vi hade elevvårdskonferenser, som inte gav något. Skolan i sig kämpade mot nedläggningsrisk och för få pedagoger på en allt för stor barngrupp. Resultatet var lång ifrån acceptabelt. Det kändes hopplöst. Man hade över 45 barn på 2 fritidspedagoger, resultatet var incidenter hela tiden och ”supernannyn” framför alla andra: Datorer på i alla rum och alla hörn, ”de lär sig att vänta på sin tur” hette det…. Mmm… när jag var lite fick vi vänta på tur i brännboll också…

Husköpet gick i lås

Jag och min man hade varit gifta 8 år när vi fick David, vi flyttade från Spanien till Göteborg, och jag som var uppfödd på landet drömde hela tiden om att få flytta ut igen, men med klippkort på fertilitetsklinik så flödar inte ekonomin, och husköp såg otroligt avlägset ut, i synnerhet runt Göteborg. Men solen kan skina även på sådana som oss, och vi fann vårt hus 1,5 mil utanför stan och mot alla odds till slut fick köpa i mars 2009.

Mormor blir allvarligt sjuk

I april blir min mor (Davids mormor) allvarligt sjuk (hon hade genomgått cancerbehandling 2007 och denna tog då ut sin rätt), mormor låg för döden en månad efter vårt husköp, en mardröm för mig men minst lika stor mardröm för David. ”Mommo” (och ”moffan”) hade varit en stor del i barnens liv då vi fram till husköpet bott i trappuppgångar bredvid varandra och träffades varje dag.

Jobbig flytt och mormor avlider

Flytt ut på landet i maj (kaos/stress för en vuxen mardröm/kaos för ett barn) och mormor ”hängde med”… hon levde 4 månader efter flytt och det är en stor tröst att veta att hon faktisk och hälsade på och ”inspekterade”, när vi äntligen hade flyttat hem till mina barndomstrakter och det gladde henne (och oss) enormt. Vad händer då med David, jo flytt är en ”mardröm” för vuxna, men det är minst lika jobbigt för barn. David befann sig nu på landet, alla dörrar hos grannar var öppna och det drällde av nya kompisar, nya ”regler” överallt… det kraschade fullständigt. Mormor dör tre veckor efter att vi börjat nya skolan i augusti.

David fick diagnosen ”ADHD”

I skolan hade jag varit ”duktig” att berätta för nya fröken vad vi hade i bagaget, och se där ”bingo”, fröken fick med min berättelse fick en perfekt elev att skylla alla problem på. Jag satt på samtal med henne varje fredag i 2 månader och gick igenom alla veckans händelser och situationer, hur dåligt David uppförde sig, hur bråkig han var och hur lite han lyssnade…. Hyperaktiviteten steg, rastlösheten steg och varje dag var en kamp. Tack och lov vände det; fröken gick på mamma ledighet. Vi fick ny fröken, en mogen dam som var betydligt lugnare och med erfarenhet av aktiva barn (för övrigt 4 st i Davids klass med ”bokstäver”). Äntligen lugnade det ner sig något. Då, kom vi in på BUP igen (efter 5 månaders väntan… skolan behövde ”bevis”). Jodå, nu uppfyllde David alla kriterier och han fick diagnosen ”ADHD”.

Räddningen skulle bli ”medicinering” men fick massor av problem

Vi började, enligt konstens alla regler, och skolan tyckte att det funkade bra, han satt i alla fall stilla en lite längre stund… Men efter ett tag syntes förändringarna tydligt, han åt inte (”helt normalt”) han sov inte (”helt normalt”) han var labil, han blev mer och mer aggressiv, vi bytte medicin, ökade och sänkte doser och efter ett halvt år hade vi harvat igenom Ritalin, Strattera, Equasym och Concerta… och allt var ett kaos. Han fungerade hjälpligt i skolan, men hade växande problem med depression, jätteglad/hysteriskt ledsen, fick medicin mot sömnsvårigheterna (med retard-effekt 18 timmar så att väcka honom på morgonen var en mardröm och på helgerna sov han 12-14 timmar…)

Vi hoppade av ”medicineringen” och fick en glad pojke igen

Vi slutade skolan på våren och reste till Davids pappas hemland Spanien, fullt kaos och när pojken ville ta sitt liv och maken och jag diskuterade skilsmässa på grund av alla bråk och ohållbara situationer, DÅ bestämde vi oss, vi hoppar av medicineringen. Ringde till BUP, jodå det gick bra att avbryta, skulle bara kolla hur han mådde…(abstinensbesvär…) det gick bra och plötsligt hade vi tillbaka vår glada pojke (tunn som bara den och lika hyperaktiv som vanligt men han var GLAD). BUP hade inget alternativ att erbjuda, de tyckte vi skulle avvakta sommaren och höra av oss senare under hösten.

Letade efter alternativ på internet

Jag satte mig att läsa/söka på nätet och ganska snart hittade jag information om alternativ till amfetaminderivaten på webbsidor från USA. Tyvärr nästan omöjligt att hitta något på Svenska.

Magnesium fick David lugn och stilla

Det första jag hittade var ”the miracle mineral” magnesium, efter efterforskning på nätet (mest information på engelska) och samtal med Peter Larsson och Peter Anstrin fick jag tipset att prova Magnesium Tuggtabletter från apoteket. Peter Anstrin sa ”ge han 2 tabletter och du kan stå och se på hur han landar”… och det gjorde jag, han fick två tabletter och 20 minuter senare satt David lugnt och stilla.

”Balans” har positivt effekt på hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter

I oktober fann jag att i USA man sedan mitten på 80-talet kan köpa något som heter BeCalm’d som innehåller bla fenylalanin, med vittnesmål om positiv effekt på hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter. Man har även gjort studier med preparatet på soldater i armén för att studera skillnader i stresstålighet (i Kuwaitkriget). Detta preparat hittade jag av en händelse på en hälsokost i närheten av Göteborg där det kallas Balans.

David helt förändrad i skolan – mamma hoppar högt av glädje!

Efter 10 dagar frågar fröken (som för övrigt var ny för den terminen och vi förhoppningsvis får ha till åk 5-6, hon är ”Gudasänd” !) om vi möjligen har börjat med något ny medicin, David är mycket koncentrerad och sitter långa stunder stilla i sin bänk… Gissa om man som mamma hoppar högt av glädje.

David är snäll, han slåss inte längre

Nästa händelse var en eftermiddag på skolan inte långt senare, när jag ska hämta David och en klasskompis kommer fram och berättar att ”David har blivit snäll, han slåss inte längre”, den dagen grät jag av glädje.

Från buse och skurk till bland de bästa klassen

Hela årskursen gick otroligt mycket bättre än vad vi någonsin vågat drömma om, David gick från buse och skurk i skolan till att vara bland de bästa i klassen. Här ska mycket merit läggas på Davids fröken som har superkontakt med David och hittar fram motivationen med en ängels hand!

Han är fortfarande mycket aktiv

Givetvis har vi med detta inte tagit bort eller ”botat” hans ”ADHD”, han är fortfarande mycket aktiv, och bilden av en lugn stillsam studerande grabb ser jag inte mycket av här hemma, här är fortfarande, som fröken säger, hans ventil, här är han bråkig, tramsig, uppnosig, trotsig, busig, intensiv och bråkar med lillebror om allt hela tiden.

Många positiva förändringar sedan vi avbröt ”medicineringen”

Men när vi avbröt ”ADHD medicinen” gick han upp 7 kg på 4 månader, han äter som en häst, sover som en stock och är framför allt glad, givetvis är han sur, arg, upprörd och i mina ögon sett uppför sig ibland mer som en småpojke än en kille som ska fylla 10 men det kan jag leva med. Jag tröstar mig med att om han är så hemma så är han trygg i sin roll här hemma. (Även om jag gladeligen skulle tacka ja till ögonblick av lite mer mognad här hemma… men det kommer säkert vad det lider).

Vitaminer och mineraler som David tar

För att göra en väldigt lång historia lite kortare så har jag kommit fram till en egen liten vitamin och mineral cocktail som David tar (faktiskt helt utan att protestera).

Längs ner har jag en lista på vad jag har hittat som referenser till mitt val.

Balans är en svensk import av Neu’BeCalm’d och innehåller Fenylalanin. Har en positiv effekt på koncentrationen, 1 kapsel före frukost (under intensiva korta perioder kan han få 2 kapslar fördelat över dagen).

Magnesium tuggtabletter från apoteket (innehåller magnesiumlaktat och tas bättre upp av kroppen än andra magnesium kombinationer, se rapport nedan) I Davids fall fördelar vi magnesium över dagen och en normal dag är 1½ tabl. på morgonen vid frukost, ev. 1 på eftermiddagen om det är stirrigt, och ½-1 tabl. på kvällen om det är svårt att komma till ro. Här tror jag effekten är bättre om man fördelar över dagen. Magnesium är vattenlösligt och försvinner ut med svett och urin.

Multivitamin, normalt Liquid life med mycket antioxidanter, vitaminer, mineraler och spårämnen. Vi noterade att om han tog MiviVital så innehåller den i sig mycket magnesium och med för mycket magnesium så blir man lös i magen.

B12 vitamin, inte för mycket 500mg var annan dag.

Omega 3, här tar vi MorEPA x 1 kapsel på morgonen, bättre kombination av oljor och billigare än Eye-Q.

Hagtorn, har lugnande effekt och han får 1 kapsel på morgonen.

Sedan har vi mycket samtal med David om hans beteende och övningar på att ”räkna till 10 och andas djupt” i alla möjliga situationer.

Fortsatt sökande efter alternativ

Jag fortsätter mitt sökande efter alternativ. Det kan inte vara acceptabelt att endast amfetaminderivat är enda alternativet för dessa barn. Jag argumenterar inte mot dem som finner en lösning på sitt problem med de klassiska medicinerna, men att sjukvården / hälsovården / läkemedelsindustrin är intresserade av att ta fram alternativ till preparat som i den vanliga världen är kopplat till kriminalitet, är straffbelagt med både böter och fängelse samt i dramatiska situationer även leder till skada och död kan skrivas på recept till våra barn är i mina ögon sett oacceptabelt…

Referenser och länkar

Här vill jag börja med att säga att det finns mängder med skräp på nätet och drösvis med ”mirakel berättelser” och mirakel råd, man får filtra ganska mycket för att inte drunkna i informationen som finns.

Jag har valt att tycka nedanstående information är om inget annat, intressant. Jag vill på inget vis marknadsföra, sälja eller på annat vis hävda att detta är för alla fungerande alternativ. Dock alternativ som kanske kan vara intressanta att ta del av.

Balans

Balans/NeuBeCalm’d , och sk ”Neuronutrienter” (neuronutrients) (tidigare/andra namn är SAAVE, Pecal-103, Stress-X alla med olika patentnummer i USA): dessa är ljudfiler och från tillverkaren.
Länkar: http://www.becalmd.biz/faqpage/adhd1.htm
http://neu-be-calm.com/faq.html

Svenska Balans innehåller per kapsel:
Phenylalanin 600mg
Glutamin 300mg
5-http 10mg
Vitamin B-6 1mg
Kalcium 50mg
Magnesium 25mg
Folsyra 200mcg

Tillverkaren säger att de låga Kalcium och magnesium mängden endast fungerar som transmittorer, därför är det bra att inta mer magnesium än detta.

Magnesium

Vad det gäller Magnesium hittade jag först diverse länkar till Dr Mark Hayman som anser att Magnesium är ”the miracle mineral”.
Länk: http://www.youtube.com/watch?v=GUWL1o2hSrs&feature=related

Läkaren Mark Sircus anser att man inte kan mäta Magnesium i blodprov på ett korrekt sätt, har man magnesium brist i blodet är nivåerna alarmerande låga och därför syns inte magnesiumbrist på normala blodprov. Länk: http://www.youtube.com/watch?v=eXhUeRFE-kg&feature=related

Han har en sida där olika aspekter av behandling med magnesium tas upp.
Länk: http://magnesiumforlife.com/medical-application/magnesium-and-autism/

Omega 3

Här finns en mängd referenser och artiklar om Omega-3 oljors betydelse.
Länk: http://www.oilofpisces.com/attentiondeficitdisorder.html

Olika allergier

Dr Rapp är läkare, hennes teori är att många lider av olika allergier och att en allergireaktion inte bara är prickar, utslag, snuva, röda ögon eller hosta, utan att alla kroppens organ kan lida av allergier och visa sig på olika sätt. Några av hennes videor är intressanta. http://www.dorisrappmd.com/?page_id=2

Vitaminer, Omega-3, örter, alternativa behandlingar

Här är en sida med olika alternativ på olika medicinska termer ibland dessa; ”ADHD” http://www.healthyplace.com/adhd/menu-id-53/ som ger förslag på vitaminer och omega-3 som anses kunna hjälpa http://www.healthyplace.com/alternative-mental-health/adhd/nutritional-treatments-for-adhd/menu-id-55/, även örter har studerats http://www.healthyplace.com/alternative-mental-health/adhd/hormones-and-herbs-for-treating-adhd/menu-id-55/, på samma sida finns även länkar till filer om olika alternativa behandlingar.

Kritisk läkare och psykiatriker

John Breeding är läkare och psykiatriker med en tydlig åsikt om den medicinska termens äkthet. På sidan hittar man videor där han pratar om medicinska fakta och medicin industrins tydliga arbete att sälja mer. Kika också under links där man kan komma vidare till ytterligare källor som är kritiska till den standardiserade diagnostiseringen och medicineringen av ”ADHD”. Länk: http://www.wildestcolts.com/

Fler bra näringsrådgivare

Anna Jensson Hjelm som ger bra information. Länk: www.näringsterapeuten.se

Peter Anstrin har varit en klippa när det gäller frågor om hälsokostpreparat.
Länk: www.vitaminer.nu

Ytterligare näringsrådgivare, Annette Löfman, där näringsmässig identifiering bäst sker genom sk håranalys samt http://www.halsovagvisaren.se/12208381 där hon skriver om att effekten av Omega-3 och kompletterande kosttillskott (Magnesium, hjälper i många fall lika mycket som konventionell medicinering, dock kanske icke lika snabbt kombinationen Omega-3, mineraler och vitaminer tar ibland veckor att stabiliseras.) http://www.halsovagvisaren.se/12208400

Mycket viktigt med en rejäl proteinfrukost

Sedan finns i USA en kille som har en webbsidan som heter Jon Bennett. Han säljer allt möjligt men har även ett antal intressanta poäng. Där hittade jag ideer om att det är viktigt för ”ADHD barn” att ha en rejäl proteinfrukost, ägg äter David varje dag och skolan bekräftar att det märks att David äter en bra frukost. Inga flingor med socker och luft, nästan helt uteslutit lördagsgodis, vi äter fredags mys hela helgerna (chips, popcorn, lite ostbågar, torkad frukt i mängder och nu i skördetid, massor med morötter, färsk frukt och liknande. Funkar jättebra.

Om någon är intresserad kan du kontakta mig gällande böckerna (3 steps to conqureing add/adhd & 21 vitamines) som innehåller matnyttig information som man mot en mindre kostnad på hemsidan får via mailen. Jag rekommenderar även videklippen Jon har lagt ut.

Länk: http://3stepsadd.com/main2.html

Fler länkar som kan hjälpa er

http://www.vitaminer.nu/

http://www.vitaviva-info.com/sv/Haelsolitteratur/Barn-med-DAMP-ADHD-lider-av-magnesiumbrist/(tab)/0

http://www.haraldblomberg.com/

http://medibalans.se/press/Naringsaspekter.pdf

Magnesiumstudie USA: http://www.jle.com/en/revues/bio_rech/mrh/sommaire.phtml?cle_parution=793

http://www.myfavoritechiropractor.com/brainchemical.php

Här är ytterligare en länk till ett online bibliotek med medicinsk forskning, har hittat en intressant länk (på engelska) om en klinisk studie av Magnesium – B6 vitamin. http://www.jle.com/en/revues/bio_rech/mrh/e-docs/00/04/18/F1/article.phtml

Jag vidarebefodrar gärna ytterligare länkar för den som önskar mer material.

Slutord

Glöm inte vårdbidrag! En djungel men vi har rätt till ekonomiskt stöd för det merarbete som våra barn ger oss. Här är det mycket troligt att man får kämpa för rätt bidrag, det tenderas till att avslås/nedräknas… en bra länk är: FK vägledning (125 sidor, men värd sin vikt i guld när avslag kommer).

Skolans roll är superviktig, kompetenta pedagoger är liv eller död för våra barn. Ställ krav, leta på nätet, det finns alltid dokument med paragrafer att plocka fram.

Vi föräldrar måste orka, stöd av omgivningen är livsavgörande.

Det finns naturliga alternativ, kanske inte lika enkla (kräver tid) kanske inte lika snabba (=tålamod) och säkra men i min värld så finns inte plats för att min son inte ska få det bästa ut av livet. Det kommer jag att slåss för till jag däckar.

Jag har valt att ”experimentera” med alternativ på min egen son, jag hade inget annat val.

Har jag några garantier att det funkar för tid och evighet. Nej, har jag garantier att det inte slår snett (läs sjuk i framtiden) nej, men jag har lagt min själ och tid att undersöka så gott jag bara kan, jag känner att jag med detta kan stå för mitt val och förklara utförligt för min son om så skulle behövas i framtiden.

Jag kan inte sitta och vänta på att någon anna tar ansvar för min son, han har jag tagit till jorden och han är mitt ansvar.

Hoppas att jag med detta har hjälp till lite.

Hälsn,
SJ

Uppdatering på situationen

I dagslägen (120201) har vi följande modifiering gällande vitaminer:

Magnesium: samma
Multivitamin: samma
MorEPA: samma
Hagtorn: tar han inte längre, då den är förbjuden av läkemedelseverket.

I situationer när vi vet att det krävs extra mycket lugn (tex en middag på restaurang, gäster hemma), har jag provat att ge David ½-1 st koffeintablett 100mg (finns på apoteket). Jag hittade information på Engelska och Spanska som pratade om att det fanns studier om att koffein (i kaffe och cola) hade en lugnande effekt, vi testade cola först (Zero, utan socker men med aspartam) David satt still nästan hela restaurangbesöket). Men då aspartam är något man helt klart bör undvika då det inte alls är hälsosamt, letade jag vidare och hittade studier om att koffein-tabletter i kontrollerade mängder (2,5mg/kilo barn) kan ha positiv effekt på hyperaktiviteten, det finns dock risk för motsatt effekt om man intar för mycket eller för kontinuerligt). Baserat på vad jag hittat ger jag David koffein endast i de situationer som han behöver behålla/återfå sitt lugn; handla i butik, gå ut och äta, lugna ner sig när hyperaktiviteten har eskalerat och när han redan har fått nog med magnesium (så inte han får lös mage).

Detta har vi påbörjat nu i januari 2012 och ser hittills ut att fungera bra, men det är för tidigt att säga långvarig effekt. Notera dock att jag inte talar om någon daglig dosering utan endast då situationen efterfrågar ”extra stillhet” och jag ger heller inte någon tablett av detta efter kl 17 då det ser ut att bli lite svårt att sova., Koffein är fortfarande en drog, somliga anser att det har samma effekt som Ritalin. Risken att det blir ”överdoserat” vid kontinuerligt intag tycker jag är för hög för att se det som en daglig medicin.

Jag har även hittat information om läkemedlet Modafinil, att det även har ordinerats vid ADHD… men jag har fortfarande inte funnit att detta skulle vara något ”naturligt” alternativ…dock kanske ett annat alternativ till amfetamin-derivaten (dvs annan centralstimulantia) som de vanliga ADHD-medicinerna är. Länk: http://www.lakartidningen.se/includes/07printArticle.php?articleId=1540

Vitamin B12 är ersatt med B6 (250mg apoteket) och den tar han dagligen (½ tablett till frukost) (kombinationen B6-magnesium har visat bra resultat). Nu vintertid får han även D vitamin (25000 iu/dag) samt Zink (15mg/dag).

Tanken är också att vi ska genomföra ett komplett blod/hår-analys för att se om han är i ytterligar behov av komplettering av andra vitaminer/mineraler samt aminosyror.

När det gäller stöd (samtal, fysisk eller psykiskt) från BUP är detta helt borta, (väntar fortfarande på attt de ska “lovar att återkomma och boka samtal ”efter sommaren….varken vår överläkare eller socionom ”finns”, och jag får inga svar från någon. Sista kommentaren vår överläkare sa när jag kontinuerligt skickade henne alla länkar och all information jag fann på nätet var att hon hade inte tid att läsa, hon hade för mycket att göra….. Jag har kommit fram till att det just nu inte är någon ide eller bättre sagt, jag har inte lust längre att jaga någon som uppenbarligen inte vill vara med.

En annan intressant tråd är Ortomolekylär medicin: Dvs behandling med ”kroppsegna” ämnen, där har jag varit i kontakt med Mats Humble och Bo H Jonsson som är ytterligt trevliga och har bistått med råd och rön. Länk: http://ortomolekylar.se/vad_ar_ortomolekylar_medicin.shtml

Det finns även mycket info på engelska om man googlar ”orthomolecular medicine”, men samma sak där, man får filtrera ganska mycket då det finns en hel del tveksamma påståenden ”där ute”…

Som du ser så ”strävar” vi vidare, i skolan har David det jättebra, vi kämpar lite med finmotoriken vad det gäller skrivandet och när vi har slarvat med frukosten så är skoldagen lite kämpigare. (mycket proteiner är viktigt, bla ägg och proteinpålägg samt som omväxling proteinpulver från hälsokosten, lite tråkigt att äta ägg alla dagar i veckan).

Vill vi bli påminda om hur det var ”innan”, ger jag honom vanligt lördagsgodis och allsköns (skräp-) mat en dag så ser vi nästan genast rastlösheten, tanklösheten och aggresiviteten…godis i synnerhet sätter fart på springet…

Och jag lovar, det är ett evigt jobb att leta alternativ, köpa riktiga råvaror, kika på e-nummer och färgämnen, tänka mycket proteiner, tänka socker eller inte socker, men det är det värt alla gånger!!!

Hälsningar, SJag vidarbefodrar gärna mails till mamman om du har några frågor.

Välkommen att kommentera eller kontakta mig!
Med vänlig hälsning,
PeterKONTAKTA MIG. Fyrabarns-pappa, medmänniska, medlem i AMNESTY, KMR (Kommittén för mänskliga rättigheter) och RÖDA KORSET.


29 svar på “Alternativ i ”ADHD-djungeln””

 1. Hej! Vad gäller kosttillskottet ”balans”, var får du tag på det? Vet du om det går att köpa på svensk nätsajt?

  Hälsningar/ Therés

  SVAR:

  Jag har inte hittat Balans någonstans i Sverige.

  Följande rekommenderas istället:

  EicoRx (GLA + Omega 3)
  Calmag
  B1
  Kolin/Inositol
  Chlorella alg

  Kontakta:
  ————–

  Bättre Hälsa AB
  Sandsborgsvägen 52
  122 33 ENSKEDE

  Tel: 08-664 50 33
  Fax: 08-664 50 31

  http://www.vitaminer.nu/

  e-mail: info@vitaminer.nu

  Hälsn,
  Peter

 2. Hejsan!
  Ville bara skriva att detta vrav har fått mig att tänka på andra vägar att gå när det gäller ADHD. Har en son på snart 11 år som har alla symtom , men som vi inte utrett. Jag ska pröva att ge magnesium och vitaminerna du skrev om i ditt brev. fenylalanin verkar finnas i flera piller…..får höra vad som är okej att ge. Men det som fick mig att inse allt var dina ord om att ;Jag kan inte sitta och vänta på att någon anna tar ansvar för min son, han har jag tagit till jorden och han är mitt ansvar.

 3. Hej!
  Jag har en rastlös, orolig pojke som nu är 9 år. För ca ett år sen fick han diagnoserna ADHD och autismliknande störning. Har medicinerat med lågdos Concerta som hjälpt honom hantera de värsta raseriutbrotten. När vi försöker höja dosen reagerar han med en större rastlöshet, vilket fick oss att känna att medicinen nog inte är svaret på hans problem trots allt.
  Vår pojke är högintelligent och klarar sig fint i skolan utan särskilda insatser, han har en fantastisk inlärningskapacitet och har lärt in sociala koder så att han fungerar hyggligt med kompisar.
  Hemma rasar allt – vissa dagar är han så arg att inredningen ryker och vissa dagar är han så uppskruvad att han beter sig som en ”påverkad”, dvs skrattar okontrollerat, snubblar och babblar struntord. Vi ägnar ca 80% av vår lediga till åt honom, inte mycket kvar till de två småsyskonen… Det är sorgligt och obehagligt att se hur vår fina pojke vänds till något som inte är han – och maktlösheten när man inte kan hjälpa honom är förkrossande. Varför händer detta?
  Så såg jag programmet ”Efter tio” på TV4 som handlade om kostbehandling av neuropsykiatriska sjukdomar och jag började googla. Har nu hittat så mycket information som jag aldrig anat fanns kring detta. Hoppet börjar spira, det känns som att saker faller på plats!
  Vi har nu bestämt oss för att börja med de kosttilllskott du nämner ovan samt utesluta socker och mjölk ur kosten. Pojken är supermotiverad till detta och ville själv prova omedelbart trots att vi hade tänkt att sommarlovet var en praktisk tidpunkt. Vi förstår hur desperat gärna han själv vill må bättre.
  Detta blev långt, men som alltid är det så förlösande att komma i kontakt med någon annan som ”kämpar ensam”.
  Tack.

  SVAR:

  Hej!

  Tack för din kommentar på min hemsida.

  Underbart att läsa!

  Jag blir alltid lika glad när jag ser att någon hittar alternativa lösningar för sitt barn.

  Här kan du se fler artiklar:
  https://www.peterularsson.se/category/barn/
  https://www.peterularsson.se/category/adhd-add/

  Återkom gärna om du har någon fråga.

  Lycka till!
  Peter

 4. Takk for utrolig interessant artikkel! Har selv en jente jeg kjemper for å få frisk uten hjelp fra helsevesenet. Hun er også aktiv, men ikke ADHD, hennes problem ligger i tarmsystemet, Lekk Tarm-Syndrom – og gir opphav til alt fra intoleranser, uforklarlige smerter og kan utvikle seg til Chrohns sykdom/ME/FM… Kosthold og vitaminer ser ut til å kunne ”redde” henne, men vi er fortfarande ikke helt i mål. Så lenge vi fulgte legens/sykehusets råd ble hun bare dårligere.
  Nei, vi må selv kjempe for å få barna våre friske! Lykke til videre i kampen deres! Hilsen Brøle Helene

 5. Hej, så intressant att se att det finns andra föräldrar som kämpar för alternativa behandlingar för sina bokstavsbarn. Motarbetade blir vi som inte följer strömmen, det gäller att vara stark och stå på sig. Jag bloggar om vägen mot ett friskare liv, inte bara för sonen som fått diagnosen ADHD, utan för hela familjen. Min senaste upptäckt är att både jag och min son är sockerberoende och det har ställt till med mycket elände i vår familj och för omgivningen. Gå gärna in på min blogg monage.weebly.com och läs om vår kamp.

 6. Fantastisk hemsida. Tag aldrig bort den!!!
  Vi har just klivit in i utredningsdjungeln, är inte intresserade av medicineringen som ordineras. Tänker försöka med ändrad kost och tillskott. Mycket stor nytta av jobbet som gjorts med denna rapport! Stora varma tack.

  Svar: Stort tack! Verkligen roligt att dessa artiklar kommer till nytta!

 7. Tack för denna info, provar just nu magnesiumtillskott då jag hört mycket bra om det. Var finns föressten Balans/NeuBeCalm’d i Sverige att köpa?

 8. Hej!
  Otroligt tacksam att jag hittade denna sida! Har en son11 år som har diagnos ADHD med påbörjad beh med Concerta i Maj i år. Han blir dock mycket aggressiv, tappar aptiten och blir avtrubbad. Har inte medicinerat honom på hela sommarlovet, han ’behöver’ eg bara medicin när det är skola för att kunna sitta still och ha arbetsro. Jag känner dock starkt att han inte ska ta Concerta av skäl som även du kommit fram till : ) jag får dock väldigt dåligt stöd och förståelse från omgivningen (släkt, bup osv) känns som jag jobbar i ständig motvind! Precis som du har jag dock bestämt mej för attaldrig någonsin ge upp! Letar ständigt information och kommer testa bla magnesium : ) Vi har för flera år sedan tagit bort allt socker med mycket gott resultat på Grabben! Dock blir jag bemött med skepsis av folk runtomkring när jag berättar det och att vi försöker tänka på vad vi äter! Struntar dock i det, jag ser ju vad som funkar och inte!
  Än en gång, jag är oerhört tacksam att jag ’snubblade’ in på denna sida! Jag är inte ensam i min kamp!
  Tack! / Katja Larsson/Piteå

 9. Hej, Jag undrar om du fortfarande ger Balans och isf hur mycket i kombination med de andra vitaminer och mineralerna ni ger? Otroligt glad att jag hittat denna sidan för vi är inte intresserade av att stoppa i vårt barn en massa mediciner. Stort TACK för att ni har orkat.

  Anna

 10. Hej, Tack för en fantastiskt sida och Tack till mamman om sin story med sin son David,
  det här var preciss vad jag behövde., jag vill oxå dela med mig.
  Jag har medicinerats med Ritalin en vecka (fick diagnos ADHD för en månad sen, jag är 43 år) och jag mår inte alls bra av det, jag kanske ska testas med andra preparat med min läkare, samtals terapi osv. Egentligen är jag intresserad av naturliga preparat för att öka mina Noradrenalin/Dopamin, har tagit Antioxidanter och Vitaminer i många år, och nu ska jag börja testa/själv medicinera mig med Mineraler b.la Järn och Omega 3 och få se hur det går.
  Men det som mest skulle hjälpa mig i mitt fall är nåt medel mot Motivationen så jag tror att Gingseng och Guarana är ett bra för alternativ.
  Jag vill hitta den perfekta Naturliga medel/tablett för min ADHD, den perfekta balansen skulle vara en Vita-Mineral med Antioxidanter, Omega 3 och Gingseng och det finns typ inte !?.
  Min fråga är: Vet ni om man kan ta olika tabletter varje dag el varannan dag? eftersom det finns inte ”allt i ett”., det kanske skulle funka bara vid behov., ska ändå fråga en specialist i Homeopati/Natur Medicin och kolla upp mina blodvärde, järnbrist, osv.
  Vill oxå tilläga för er som är intresserad och som inte vet, att det finns bra alternativ till Kaffét el koffein, det heter Mate-té (yerba mate) ört-té från sydamerika, ni hittar det på Hötorgshallen i stockholm, latinoamerikanska folket som har sina shoppen där brukar ha och om ni vill veta hur man dricker detta té så får ni fråga mig el googla, det krävs en liten enkel förberedelse innan man dricker det, den innnehåller b.la Antioxidanter, påminner mig om Grön té fast starkare. Trascendental Meditation TM samt Yoga är oxå bra för ADHD, dock jag inte testat det själv än.
  Tusen Tack för att ni tog eran tid och jag hoppas att Mamman till David läser detta kommentar, jag glömde tilläga att min brorson har oxå ADHD han är 8 år så jag ska skicka detta länk till han så att hoppet med ”alternativ medicin ska INTE ges upp” och den är närmare än det man tror.
  MVH : R

 11. Hej
  Jag skulle vilja veta vilken hälsokost affär som importerar Neu-Becalm???
  Med vänlig hälsning,
  Catrin

 12. Hejsan! Vilken gripande berättelse. Har hört många liknande och att vanlig mat är det som hjälper. Söker du fortfarande alternativ, så arbetar jag med ett näringstillskott, som har fått otroliga effekter på ADHD. Näringstillskott som redan är ”blandat och klart” med vitaminer och mineraler i rätt förhållande till varandra. Är du intresserad, kan du kontakta mig, så kan jag berätta mycket mer.

  Hälsar
  Agneta

 13. Hej!
  Googla om ADHD och vetemjöl och/eller gluten, samt mjölk….så kommer du hitta saker att utesluta ur kosten för att få din son :)

 14. Hej,
  Jag har också försökt leta efter Balans (Neu’BeCalm’d) men inte lyckats. Är det någon som har hittat den eller ett alternativ?

  Agneta Ekfeldt: Vad är det för färdigblandat näringstillskott med goda effekter på ADHD som du pratar om?

  Med vänlig hälsning
  Carina

 15. ANGÅENDE BALANS

  Det är svårt att få tag i Balans i Sverige.

  Bättre Hälsa som ett exempel rekommenderar följande:

  EicoRx (GLA + Omega 3)
  Calmag
  B1
  Kolin/Inositol
  Chlorella alg

  Kontakta:
  Bättre Hälsa AB
  Sandsborgsvägen 52
  122 33 ENSKEDE

  Tel: 08-664 50 33
  Fax: 08-664 50 31

  http://www.vitaminer.nu/
  e-mail: info@vitaminer.nu

  Kontakta gärna dem eller någon annan hälsokostleverantör för att få råd.

 16. NÄRINGSTILLSKOTT

  Agneta skickade följande information som skall vara bra enligt henne:

  ”Hejsan!

  Jag arbetar med (och använder själv) ett patenterat näringstillskott, som verkar på cellnivå: Fitline. Det är vitaminer, mineraler, antioxidanter i rätt förhållande till varandra, och är klassat som mat. Vad som är unikt med Fitline är näringstransportkonceptet (NTC), som innebär, att näringsmolekylerna är lika små som vattenmolekyler, vilket innebär, att de går rakt ut till cellerna, där de behövs. De behöver inte bearbetas och spjälkas om i kroppen – det är redan gjort. Dessutom är det 95% biotillgänglighet. De fettlösliga vitaminerna, som normalt behöver spjälkas om i levern, är ”vattenburna”, vilket innebär, att kroppen tolkar det som om de är vattenlösliga. Du kan inte få för mycket och bli förgiftad. Om du äter en sund kost, så fyller Fitline ut de näringsluckor som finns och ev. överskott kommer ut med urinen. När cellerna får den näring de behöver, startar kroppens eget självläkningssystem, som gör att kroppen strävar efter att komma i balans. Beroende på vilken obalans just du har, så får man väldigt många olika effekter. Jag själv har blivit av med restless legs och artrosvärk, sover gott om natten, har fått massor av energi och livsglädje.

  Vi har många personer med ”bokstavskombination”, Asperger, autism etc. som fått fantastiska effekter, som gör att människorna kan leva ett någotsånär normalt liv utan koncentrationssvårigheter och aggressioner. De har inte brist på amfetamin utan det är näringsbrist.

  Alla produkter är av absolut högsta kvalitet: tillverkas enligt GMP (Good Manufacturing Practice) precis som läkemedel och kontrolleras av Swiss Vitamine Institute. Du kan läsa mer på hemsidan.

  Alla produkter innehåller endast naturliga färgämnen, utan hormoner, utan artificiella emulgeringsmedel, utan konserveringsmedel och stabilisatorer, glutenfria, laktosfria (några produkter Yoghurt och Shake innehåller laktos).

  Företaget bakom, PM International, finns i 42 länder runt om i världen. Kommer från Tyskland där det funnits i 20 år. I Sverige har det funnits i 10 år.

  Vill du ha mer information? Återkom gärna då!

  Skickar med en länk, där du kan läsa lite mer.
  .pm-international.com/?cid=203&c_id=5038&TP=6139485

  Ytterligare info:
  Om du lägger upp det på din hemsida, är det viktigt att det framkommer att det inte är medicin och att det är kroppens eget självläkningssystem som sätter igång. Alltså inga garantier för att bota något eller för att få vissa effekter. Vi kan bara säga, att det innehåller absolut högsta kvalitet på vitaminer, mineraler som är torkad frukt, grönsaker etc., med högst biotillgänglighet och att flera personer har fått mycket bra effekt genom att använda våra produkter. De får gärna kontakta mig för ytterligare information.

  /Agneta”

  Jag kan förmedla kontakter med Agneta om någon är intresserad! // Peter

 17. TACK!
  Detta behövde jag få läsa, kändes nästan som det handlade om oss…
  Vi har också tagit bort CS-medicinen och söker alternativ.
  Har precis börjat med Eye-Q, Magnesium och vitaminer.
  Hur har det gått den senaste tiden?
  Vi har fått veta att det är kommunen och socialförvaltningen som är den instans som ska hjälpa till med stödsamtal/terapi….
  // Susanne

 18. Hej
  Tänkte meddela att jag fann Balans att beställa från en butik utanför Göteborg!

 19. Hej
  Jag skulle gärna vilja få adressen till butik som säljer Balans.
  Tack i förhand.
  Laslo

 20. Hej
  Jag vill komma i kontakt med Agneta och är intresserad av kosttillskottet hon skriver om.

 21. Hej, underbar berättelse jag har rysningar. Min son 7 år lider av tics. Vi påbörjade för ett par månader sedan en kognitiv behandling via Prima – det funkar jättebra. Han är dock rastlös i kroppen och full av energi. Vi ser hur han kämpar för att hålla tillbaka sina tics (som är störande på,lektion enligt lärare – därav behandling). Tror ni att detta kan hjälpa även honom? Jag har redan sagt till läkare att vi vägrar medicinera – vilket självklart var en av de första ämnen som togs upp. Tycker ni att vi i så fall ska börja med magnesium och se om det blir någon förändring?

  Tacksam för svar
  /Helena

 22. Hej! Har hittat kosttillskottet Balans hos ett företag som heter Biomax och ligger i Kållered. Balans fungerar bra tillsammans med magnesium, zink och Omega 3 till min son som har ADHD. Dessa tips tog jag till mig från detta inlägget och började leta efter Balans. Tack för alla tips! Det finns alternativ till Ritalin, Concerta, Strattera, Elvanse mfl!

 23. Hej,
  Jag skulle också vilja få tag i butiken där det går att köpa balans.
  Tack!
  //Pernilla

 24. Hej, var köper Davids mamma kosttillskottet Balans. Har hittat Balans på Biomax men innehållsförteckningen stämmer inte helt med innehållet i de kapslar som Davids mamma skriver om.

  SVAR:

  Hej Linda!

  Tack för din kommentar på min hemsida!

  Angående Balans så rekommenderar jag att du kontaktar Bättre Hälsa.

  De kan ge dig bra råd och hjälp angånde kosttillskott.

  Bättre Hälsa AB
  Sandsborgsvägen 52
  122 33 ENSKEDE

  Tel: 08-664 50 33
  Fax: 08-664 50 31

  http://www.vitaminer.nu/
  e-mail: info@vitaminer.nu

  Läs gärna dessa artiklar också:

  https://www.peterularsson.se/hur-man-kan-hjalpa-sitt-barn/

  https://www.peterularsson.se/kategori/att-hjalpa-sitt-barn/

  Lycka till!

  Ha en fin helg! :)

  // Peter :)

 25. Tillägg i diskussionen: barn med olika diagnoser har ofta haft dåliga magar eller allergier i spädbarnsålder. Kan ha även upp i åldrarna. Kan vara brist på goda tarmbakterier (probiotika). Jag ”medicinerar” med rapsolja (omega 3), d-vitamin och nu även semperdroppar (probiotika). Jag tycker att min son blivit mer ”vaken” & mindre autismsymtom. Googla autism eller adhd och probiotika så finner ni mycket intressant läsning.

 26. Hej!

  Tack för denna artikel!
  Har börjat äta Balans (Biomax) själv för att de hur den verkar innan jag ger den till min son (vi båda har ADHD). Känner mig väldigt trött sedan jag har börjat äta den. Undrar hur länge får man äta Balans? Måste man pausa efter en viss tid?
  Tack på förhand och lycka till med allt!

  Hälsningar,
  Maria

 27. Hej
  Tack för bra artikel och bra tips. När jag läser hennes berättelse är som om vi lever samma liv. Min pojke har haft bekymmer i skolan med rastlöshet, impulsivitet, okoncererad …. Som många andra är vi emot medicinering med kemiska pereparat. Sedan ett tag har vi börjat med hög dos av fiskolja (Lipolar Balance), multivitamin för barn och magnesium. Vi brukar gå till Rytmiskt Rörelse Terapi som har visad effekt på Autism, ADHD, dyslexi, Asperger. Förra veckan sa hans lärare att de har haft ett fantastisk vecka. Att han är som förändrad.
  Jag vill rekommendera att ni läser boken ”Rörelser som helar” skriven av Harald Blomberg.
  MVH
  Mitra

 28. Hej!!
  Vilken bra artikel. Stämde så väl in på min son som snart är 9år. Har haft mycket problem i skolan med att sitta stil och koncentrera sig. Skolan begärde en adhd utredning vilken vi gick med på efter mycket om och men i slut ändan visa det sig att han inte hade någon diagnos. Men som sagt har mycket energi och blir lätt arg.
  Nu skulle jag vilja testa dessa vitaminer och mineraler som står i artikeln. Varit på apoteket och inte lyckas hitta rätta tabletter. Skulle vilja komma i kontakt med mamman som skrev artikeln eller den som rekommenderade dessa vitaminerna.
  Mvh Neelam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *