Se mig!


Fick en underbar berättelse av en läsare som handlar om kulturkrockar och problemen kring att komma till ett nytt land. Här kan man se vilken oerhört stor betydelse lärarna i skolan har.

Hej Peter! Kommer du ihåg mig? Här kommer en ny novell av mig om det passar! Här i vår stad så finns det många som kommer just från Somalia, och jag förstår ju att de inte alltid har det så lätt här i vårt land. Vi svenskar är väl inte heller så lätta att komma inpå livet kan jag tänka mig? När jag var riktigt ung så hade jag en lärare som var helt underbar, kanske får detta bli en liten hyllning till honom? kram.

Se mig!

Sabine är tolv år gammal när hon kommer till Sverige som flykting från Somalia. Redan som 3-åring blev hon bortlovad till Asmed i grannbyn. Han är tjugo år äldre än Sabine. Bröllopet är bestämt till den dag Sabine fyller sexton år. Hon har träffat sin blivande man en gång, tycker han verkar vara väldigt gammal och han ser sträng ut? Men det är som det är, detta har föräldrarna bestämt sedan länge och då blir det också så. Hennes båda systrar är redan bortgifta. De har berättat för Sabine om äktenskapets alla regler och turer, men gör hon bara som Asmed vill, så ska det säkert gå bra! När Sabine säger att allt hon vill är att bli lycklig, ler de ömt mot henne. ”Lilla barnunge”. Lycka för oss kvinnor är barnen”, säger de.

”Men”, säger Sabine, ”svenska tjejer får gifta sig med vem de vill, de gifter sig med den man de älskar, deras föräldrar väljer inte åt dem, det är så orättvist!” ”Ja, så går det också ofta åt skogen”, påpekar systrarna. ” Det är inte många svenska äktenskap som håller mer än högst ett par år, sedan sitter de där med ett par tre ungar om benen! Så vill du väl inte ha det? Nej du, lita på att mor och far har valt rätt för din del.” Sabine säger inget, men hon är full av trots. Hon vill vara som de svenska tjejerna, de verkar vara så fria. De får minsann göra som de vill, hon själv får inte göra någonting, ska gå direkt från skolan och hem.

Läs fortsättningen här.


Välkommen att kommentera eller kontakta mig!
Med vänlig hälsning,
Peter

Kontakta mig. Fyrabarns-pappa, medmänniska, medlem i Amnesty, KMR (Kommittén för Mänskliga Rättigheter) och Röda Korset.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *