Porr! Hur får man sin man att sluta missbruka porr?


233619620_7294b351f9.jpg
Foto wili_hybrid

Sex och porr är fascinerande och intressanta ämne – tydligen några av de mest eftersökta på internet.

Jag har skrivit en hel del artiklar om porr – se här.

Som ett gensvar på en av artiklarna fick jag följande mail från en läsare:

Hej! Bra artikel du skrev om porrens förödelse! Jag vet snart inte vad jag ska ta mig till, min sambo missbrukar porr. Han vill inte erkänna att det är ett problem. Finns det något sätt som jag kan hjälpa honom med den insikten?

Jag svarade henne så här:

Hej!

Tack för din bekräftelse angående min artikel om porr!

Verkligen tråkigt att höra att din sambo just missbrukar porr.

Hmmm, lite svårt för mig att svara på eftersom jag inte känner honom, dig eller ert förhållande.

Hur allvarligt är missbruket?

Hur mycket tid och pengar lägger han på porren per vecka?

Vad ser han för sorts porr?

Vad gör han när han ser porren?

Varför ser han på porr?

Hur påverkar det honom?

Hur påverkar det ert förhållande och sexliv?

Vad ser du för framtid med honom?

Om han verkligen missbrukar porr på ett allvarligt sätt som stör dig – vill jag säga följande:

Det kan kanske hjälpa dig att förbättra situationen, även om det är svårt ibland. Jag försöker inte att ge dig en massa pekpinnar här, utan jag vill bara hjälpa dig att klara av denna situation bättre.

Jag vet hur svårt det kan vara med porrmissbruk.

Den viktigaste frågan är vill han hålla på med porr eller tycker han det är jobbigt och försöker sluta? Eller ser han inget fel med porren och vill fortsätta hålla på med den?

Hur mycket och hur länge vill han isåfall hålla på med porren?

Har ni barn? Tycker han även det är ok för dem att hålla på med porr?

Hur ser han på alla de människor som blir smittade, utnyttjade och fördärvade av porr och sexindustrin?

Alla de människor som blir beroende av porr, de som får sin självkänsla och sitt självförtroende förstört när de jobbar i denna industri.

Vad tycker han om detta?

Han bidrar till denna porr & sexindustri genom att konsumera porr. Tycker han det är ok?

Men om han vill hålla på med porr då tycker jag att du som kvinna skall titta över om du är med rätt man.

Vill du vara med någon som håller på med porr?

Respekterar han kvinnor?

Respekterar han och älskar dig?

Ger han dig det du vill ha i ert förhållande?

Har han en sund inställning till sex?

Ger han dig den närhet, förståelse och respekt du vill ha?

Kan du älska och respektera honom när han håller på med porr?

Kan du ge honom det som han vill ha?

Kan du prata med honom om hur du ser på detta porrmissbruk?

Eller har han dig fångad där du tvingas acceptera det och inte kan göra något åt det?

Lösningen är att KOMMUNICERA – ATT PRATA – om det för att respektera och förstå varandra. Och hitta lösningar som båda kan leva med.

Att hålla på med ett porrmissbruk är fruktansvärt egoistiskt och dålig respekt mot den andra partnern. Han kör förmodligen bara på med detta utan att ta hänsyn till dig. I ett förhållande måste man kunna prata om allt för att kunna förstå och respektera varandra och sedan hitta lösningar som båda kan acceptera och glädjas åt.

Kan du inte prata med honom så kanske du kan prata med med hans barn, föräldrar, bröder, släktingar, etc. Då hade situationen förändrats och blivit bättre, även om han inte hade blivit så glad åt detta först.

Kanske du kan prata med dina föräldrar och höra vad de säger?

Men det är inte alltid så lätt att prata om. En porrmissbrukare utnyttjar till fullo att det är tabu att prata om sex och porr. Det är inget man pratar öppet om och därför kan han fortsätta utan att hans föräldrar, syskon etc. känner till det.

OBS! En bra regel tycker jag är – det du gör skall du kunna stå för till fullo inför de det berör och kunna prata behagligt om det. Vill man inte stå för en handling fullt och och prata om den inför de som det berör då är det något fel. Dvs. en som missbrukar porr – lägger en massa tid och pengar på det – är ansvarig för att prata med sin sambo och sina närmaste om det. Kan han inte det då är det något fel och en massa hemligheter byggs upp som förstör alla relationer.

Det är därför en porrmissbrukare ofta har mycket svårt att ha bra relationer med andra människor. Han har inte många bra nära vänner. Han har hemligheter och döljer saker hela tiden.

Ärligt talat, så tycker jag inte att du skall acceptera att han håller på med porr. Det är inte bra för dig och det är inte bra för ert förhållande.

Det är inte bra för honom heller, men det kanske han inte inser eller vill erkänna. (Det som är bra för honom är någon som kan
och vågar säga till honom att sluta.)

Det är inte bra för någon förutom kanske porrindustrin som tjänar pengar på att utnyttja folk.

Tycker du att det är fel så måste du dra gränsen någonstans och kanske ställa ett ultimatum. För din egen skull!

Om du inte säger till och gör detta så accepterar du hans missbruk och han har ingen som helst anledning att sluta med det.

Missbrukar han porr så har han en massa hemligheter för dig och dessa knäcker ert förhållande. Det gör det omöjligt att prata och att uppnå den närhet och förståelse som ett bra förhållande skall innehålla.

Förståelsen, närheten och intimiteten går förlorad.

Det måste vara svårt för dig att verkligen älska honom, inte sant? Att se en framtid tillsammans.

Genom att ägna sig åt porr så visar han också dålig respekt mot dig och ert förhållande.

Många förklaringar kan finnas till detta missbruk, och det kan vara intressant att lyssna på och förstå, MEN kom ihåg att HAN gör det och därmed kan HAN också sluta.

Det finns inget att skylla på i grunden, han är fullt ansvarig för sina handlingar.

Ibland är det bra att skriftligen förklara vad man tycker & känner om man inte kan prata. Det kan vara en början att öppna upp det hela och sedan kan ni kanske prata och du kan förklara hur du känner och upplever det hela.

Kanske du kan börja med att visa eller läsa upp detta mail för honom?

Din chans att rädda förhållandet med honom är att få honom att prata och avslöja sina hemligheter. Att få över honom på din sida och sedan kan du göra mycket för att hjälpa honom med missbruket.

Kommunikation ÄR lösningen, men då måste du först få honom att förstå att porr i längden är något väldigt destruktivt. Hoppas du lyckas med detta!

Men du måste tänka på dig själv också och inte leva i och med något du inte tycker är ok. Ibland måste man dra gränsen för vad man kan acceptera. För sin eget självförtroende och självkänslas skull.

Till sist kommer det till en punkt där du måste fråga dig själv om du kan leva med det här i resten av ditt liv. Kan du bara låta det pågå eller skall du dra en gräns och säga till?

Säger du till och drar en gräns då har han chansen att komma tillbaka till dig. Men då vet han vad som gäller och jag kan verkligen rekommendera då att du får honom att prata om alla sina hemligheter med porren – och kanske även andra saker.

Det kräver en del mod, men det är det värt!

Det här blev kanske ett litet längre svar än jag hade tänkt mig från början. Men det är en fråga som verkligen engagerar mig!

Hoppas det kanske kan hjälpa dig på något sätt. Det är viktigt att du tänker på dig själv också här!

Lycka till och låt mig gärna veta hur det går.

Hälsn,
Peter

Jag har även skrivit fler artiklar om porr här:
https://www.peterularsson.se/category/porr-forstor/


16 svar på “Porr! Hur får man sin man att sluta missbruka porr?”

 1. Jag förstår avsändare, levar med en man som har missbrukat porr under hela vårt förhållande. Har många gånger ställt ultimatium fått höra att jag ska sluta eller jag behöva har fantasy eller det inte är så färlig många män gör det. Problemet är att porr är mer intressant än vårt förhållande , det finns ingen intimitet längre. Känns som man ersätts av porr.

 2. Men gör slut med loosern. Vad ska han göra då? Sitta och runka varje dag.. han låter inte normal.

 3. Det är förstås tragiskt då ett förhållande kraschar, men om förhållandet är så svagt att ena parten kan bytas ut mot någonting, oavsett om det är porr, alkohol eller tv-serier, så bör man nog ta en rejäl funderare på om förhållandet bör brytas eller ej.

  Om det är så att man inte kan prata om vad man gör på fritiden, om ämnen är tabu och så vidare, så är det ett väldigt svagt förhållande. Det som orsakar problem är inte att det är ”porr” utan att det har knuffat ut andra element i förhållandet, någon som kan inträffa vid alla former av missbruk.

  Jag kan dock inte hjälpa att fundera… vad i ”missbruket” är det som gör det till ett missbruk? Kan det t.ex. vara så att de båda parterna i förhållandet helt enkelt har olika värdegrunder, så att ena parten tycker att allt bruk är missbruk? Utan att veta mer detaljer är det omöjligt att döma.

  Jag håller dock med till fullo om att det bara finns två lösningar på problemet:
  – Kommunikation
  – Avbryt förhållandet

 4. Du formulerar frågan fel. Frågan är VARFÖR missbrukar han porr? Det är den frågan som han bör söka svaret på. Att skuldbelägga någon för ett visst beteende är aldrig en framgångsrik väg. Alla förändringar måste komma som reaktioer på sina egna frågeställningar, inte av den skam och skuld som andra lägger på en. Du kan aldrig ändra på en annan människa. Det är bara hon själv som kan göra förändringen. Du kan väcka f¨ågan, men om det låter som en anklagese, så är reaktionen skam och tystnad. Alla missbruk har det gemensamt att dom dövar en känsla av olust. När man finner källan så kan man behandla symptomen, i detta fallet sexmissbruk!

 5. Jag hittade den här sidan idag.Jag var gift i 28 år.Men, 2007 tog jag ut skilsmässa från min man.Han är en porrmissbrukare,Han drack varje dag.Spelade på nätet . Jag känner idag att det var det bästa jag gjorde.Man kan inte leva med en sådan man. Med alla hemligheter.Jag försökte allt innan jag lämnade honom.Jag mådde inte bra alls.Idag börjar jag komma tillbaka igen .Har gått i terapi i ett års tid.Jag trodde att vi skulle vara tillsamman resten av våra liv.Jag älskade honom,men fick inte någonting tillbaka.Jag bearbetade mig själv i 5 år innan jag lämnade.DET GÅR INTE ATT LEVA MED EN SÅDAN MAN!!! Hans kommentar till det här var:Du inbillar dig saker.Det är ju ofta som en missbrukare säger så. Idag sörjer jag att jag hamnade i den här röran.Jag har också försökt att prata med nära o kära.Men,Jag tror inte att dom förstår.Jag tog ut skilsmässan,så då får jag stå mitt kast.Tyvärr ingen hjälp där att hämta.Jag har ingen att prata med förutom min terapeft.Det är en jobbig att ingen annan förstår mig.Ingen vill höra talas om det här! Utav mina närmaste.Det är extra tungt för jag är också förtidspensionerad sen 8 år.Har inget jobb att gå till.

 6. jag är förlovad sedan tre månader nu. samma problem här… och det tär på mig som fan. min störsa undran är mest om det finns någon hjälp att få. han behöver helt uppenbart ngn slags hjäl, men det känns som att jag har liksom tappat allt, jag med. bara för hans förbannade surfande på nätet. man känner sig jävligt äcklig när man väl ska ha en sexuell relation sen… vad ska jag, och han, göra???

 7. Hej

  Tyvärr förstår ni inte vad det handlar om. I många fall kan det röra sig om tung ångestproblematik. Det är rätt tarvligt att som den andra parten i ett förhållande inte ens försöka se den bakomliggande faktorn. Det handlar inte om att ni kvinnor (kvinnor missbrukar missbrukar sällan porr, dock är de mer expressiva i sin ångesthantering på andra plan) är mindre bra i sängen eller att mannen vill åsidosätta er. Ytterst handlar det inte om porren, det är ett medel för att hantera ångesten. Ta kontakt med en riktig psykolog, börja prata om barndom, eller om mannens livssituation just nu. Vart ifrån kommer ångesten?

  Ett tips
  /Någon som vet

 8. Det finns många problem förknippade med porr
  Precis som Joey skriver diskuteras inte missbrukarens situation/problematik ovan. (Porren är säkert ett sätt att hantera en ångest. Och den missbrukande mår inte bra, det gör aldrig en missbrukare.)
  Tyvärr skapar missbrukaren ångest för sin omgivning (familj) och bidrar även till att gynna porrindustrin genom att konsumera porr. Det är de båda frågorna som diskuteras ovan. Kanske skapar en porrmissbrukare mer ångest hos sin partner än en alkoholmissbrukare gör, för porr handlar om sex, det mest intima och känsliga äme som finns. Det förstör kärnan i förhållandet.
  Missbruk pga av ångest leder till ångest, minst lika stor, hos familj/partner.
  Sedan finns det frågan om det finns ett bruk av porr som inte är missbruk?

 9. Allt jag har läst är väldigt intressant.
  Jag är själv en pornografi missbrukare och lever i ett samboförhållande. Jag mår själv dåligt efter varje gång jag har tittat på porr, jag blir äcklad efter min orgasm.
  Jag vill sluta och kämpar, men det är så lätt att trilla dit igen.
  Finns det nån man kan kontakta för behandling eller hjälp?

  SVAR: Tack för din kommentar! Denna artikel kan kanske hjälpa dig: https://www.peterularsson.se/porrindustrin-bryter-mot-de-manskliga-rattigheterna/
  Hälsn, Peter

 10. Jag och min man har varit tillsammans i snart 15 år och gifta i 5. För några år sedan upptäckte jag att han surfat till olika porr sidor…jag blev sååååå besviken, sååå arg….
  Vi pratade och han slutade med det! men för några månader sen så installerade han in tv 1000,canal plus osv…porren börjar vid tolv och jag vet att han tittar på det för jag går igenom hans kalsonger och ser att han har kommit….jag tappar huvudet av irritation,av sorg…
  Vi har en liten bebis på väg och även om det låter konstigt så gick det ibland 8 månader utan intimitet…Vi pratar och pratar, han skall ta bort canalerna och vill verkligen få det att fungera för bebisens skull. Jag tror, men ändå inte…jag känner att jag vaktar alla hans kallsonger och blir lika besviken gång på gång och känner samtidigt en sån lättna när jag ser dem rena…hmmm….jag börjar själv med ett missbruk känns det som!!!!

  SVAR: Tack för din kommentar. Jag förstår situationen. Denna artikel kan kanske hjälpa dig: https://www.peterularsson.se/porrindustrin-bryter-mot-de-manskliga-rattigheterna/
  Lycka till vidare! Peter

 11. Det är helt naturligt för män att titta på porr och onanera, alla män gör det så sluta oroa dig.

 12. Hej jag är en kille på väldigt ung ålder jag vill sluta titta på porr och sånt men det går bara inte snälla svara det känns fel och jag kan bara inte sluta :((

 13. Hej!

  Jag måste säga att det finns ett stort missförstånd i både artikeln och hos många av kommentarerna. Kanske finns det många olika typer av porrmissbruk iofs, men jag skulle nog kunna räkna mig dit. Egentligen tror jag inte att jag är en vidare stor porrkonsument, i förhållande till andra unga män. Skillnaden är nog att jag själv länge, länge, varit starkt kritisk till porr. Ändå faller jag, gång på gång tillbaka igen. Det handlar inte i stort om någon bristande respekt mot någon annan, det handlar om att det faktiskt är ett missbruk, där man får återfall. Det är svårt, svårt som fan faktiskt. Och jag vill inte själv heller. Men det är ju så sjukt lättillgängligt. Och man hittar på ursäkter inför varje gång, ursäkter som man vet inte håller, men de fungerar ändå. Sedan efteråt känns det dåligt och man inser att ”Fan, där sket det sig igen”
  Som någon annan skrev så kommer man bort från det, men några månader senare sitter man där igen.

  Och grejen är att JAG HATAR PORR. Jag vet vad det gör med mig, med andra och med samhället. Dessutom hatar jag det ännu mer eftersom jag inte verkar kunna sluta helt, fastän jag vill. Det är lite någon som med internet alltid funnits tillgänglig när man växt upp, växt fast. Jag tror det först om fler skulle försöka sluta med vad de ser som ”sunt, normalt bruk, skulle inse att de inte kan. Att även de sitter fast i ett missbruk.

  Det här föraktet ni sprider, föraktet mot porr som jag själv delar, blir kontraproduktivt när det riktas mot missbrukaren. Det måste vara porrförakt, inte missbrukarförakt. Jag känner inte att jag kan vända mig till någon i min omgivning och prata om det här, då alla antingen bara ger förakt eller skulle känna sig svikna. Sedan finns det säkert några som normaliserat porr, och inte ser felet, och de är lika meningslösa att försöka samtala med. Alltså får jag ta kampen själv. Ibland fungerar det, men helt ärligt, inte alltid.

  SVAR: Kontakta mig så kan jag ge lite tips. Förstår ditt problem. Peter

 14. Hej! Är så olycklig! Älskar min sambo och vi har en son som är åtta år. Min sambo har missbrukat porr länge och mer och mer ersatte det vårat sexliv. nu finns inget kvar, ingen närhet, ingenting. vet inte vad jag ska göra. Försökt att ta upp det och säger att jag vill ha sex men det blir ingenting. Jag är en person som älskar närhet, kramar och spontanitet. vad ska jag göra?

 15. http://www1.k9webprotection.com/getk9/refer-friend – PORRFILTER GRATIS!

  MISSBRUK är allvarligt och skadar mer än man tror, behöver alltså inte vara alkohol eller knark för att det skall förstöra hjärnan, och självklart är det fler som får lida.
  Den beroende av porrmissbruket lider ofta av dåligt samvete, impotens, rygg-ont, trötthet problem med ögonen osv.

  Jag har dragits ner i ett svart hål. Har inte förstått varför jag har mått så dåligt. Mardrömmar om otrohet sedan länge tillbaka, misstänksamhet utan grunder (lögner) smygandet, smärtan, ensamheten, isoleringen, ja allt detta … nu är jag gravid, och han lovar . . . ljuger och fortsätter att bedra. Jag älskar honom, men har gett upp. Han har valt porren, så starkt är det missbruket., starkare än hans eget förstånd. Farligare än jag någonsin trodde, ett gift.

 16. Hej! Vi behöver tips och råd för att bli av med ett porrberoende som min sambo lider av. Har du några råd till oss. Mvh Elin

  SVAR:

  Hej!

  Tack för din kommentar på min hemsida!

  Jag förstår situationen och har skrivit ner en hel del om hur man kan hantera detta.

  Läs gärna dessa artiklar och se vad ni kan använda:

  https://www.peterularsson.se/porr-hur-far-man-sin-man-att-sluta-missbruka-porr/

  https://www.peterularsson.se/hantera-ett-porrmissbruk/

  https://www.peterularsson.se/porrmissbruk/

  Lycka till!

  Trevlig helg! :)

  // Peter :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *