Porrmissbruk


Fick ett mail från en tjej som behövde hjälp; hennes kille missbrukar porr. Porrmissbruk är som vilket annat missbruk som helst och inte alltid lätt att lösa.

Hej X,

Tack för ditt mail och förtroende.

Jag förstår ditt och ert problem och hoppas jag kan ge stöd och hjälp.

Ett missbruk är alltid ett missbruk och inte alltid så lätt att hantera.

Det är speciellt svårt – för att inte säga omöjligt – när personen inte vill hantera det och inte kan kommunicera om det.

Kommunikation är nyckeln till att lösa det hela. Det finns ingen annan väg.

Innerst inne vill personen bli fri från detta missbruk – men det kan sitta långt inne att erkänna det.

Ett förhållande – för att kunna fungera harmonisk – måste innehålla en bra kommunikation där man kan prata igenom och lösa saker och ting. Även om det inte alltid är så lätt.

Man måste kunna prata igenom svåra saker för att till slut hitta lösningar som båda kan leva med.

Man måste även kunna prata igenom varandras önskemål och hur man vill ha förhållandet. Båda måste vara öppna för att uppfylla den andres önskemål!

Annars blir det oerhört svårt.

Inget förhållande överlever ett porrmissbruk. Det faller sönder.

Det är mycket dålig respekt från den missbrukandes sida att inte ens vilja kommunicera och hitta lösningar på problemet.

Men vad gör man om ens partner inte vill eller inte ens kan kommunicera om detta problem?

Hur gör man för att undvika hot, utpressningar och upprördheter?

Det finns lösningar på porrmissbruk om man är villig att titta på dem. Detta är t.ex ett mycket bra internetfilter: http://www1.k9webprotection.com/

Detta är ett bra icke-religiöst och opolitiskt förnuftigt häfte som du kan läsa:
https://www.peterularsson.se/filer/vagen-till-lycka.pdf

Här finns bra artiklar om förhållande och relationer:
http://www.framgangstips.se/grunden-till-ett-framgangsrikt-aktenskap/
http://www.framgangstips.se/ar-smekmanaden-over/
http://www.framgangstips.se/category/aktenskap-eller-forhallande/

Här finns bra tips om man vill hitta lösningar på porrmissbruk.

Många fd. missbrukare vittnar om att de önskade att anhöriga och släkt hade kommunicerat med dem på ett tidigare stadie – och det är precis det som man måste göra. Även om de blir upprörda och förbannade över det hela. Detta är bara ett rop på hjälp – de kommer att tacka en senare.

Du måste alltså börja kommunicera med honom på något sätt och du måste ställa krav. Gör detta så positivt som möjligt. Kom ihåg att det är för hans och ert bästa.

Kommunikationen kanske måste upprepas och läggas fram på olika sätt. Du kanske måste ta hjälp av hans familj eller vänner.

Det viktigaste är att du först bestämmer dig för hur du vill ha ditt förhållande. Vad kan du acceptera? Vilka önskemål har du? Vilka krav har du? Vad är du värd?

Underskatta inte styrkan i missbruket.

I vissa svåra fall så kan man behöva ställa hårda krav på personen innan man kan lita på honom / henne igen. Annars blir det bara en massa tomma löften och svåra återfall.

Ibland kan en person bli oerhört hjälpt av att bli lämnad. Han vaknar upp och skärper sig till slut även om han skriker och säger annat innan.

Eftersom du skriver att du håller på att gå under så antar jag att situationen är rätt allvarlig. Han är dessutom inte ens villig att ge dig respekten av att vilja kommunicera och lösa det hela.

Föreslår därför följande enkla program:

1) Läs ovanstående häfte och artiklar.

2) Bestäm dig för vilket förhållande som du är värd och vill ha. Var är dina önskemål? Hur vill du ha det? Hur skall mannen vara och göra?

3) Kommunicera dessa krav och önskemål till din kille. På ett positivt sätt utan att klanka ner på honom. Kom ihåg att han innerst inne vill göra dessa saker och inte porrmissbruka.

4) Ta en paus i förhållandet tills han verkligen uppfyller dina krav och är villig att kommunicera och lösa saker.

Jag kan inte se hur man kan göra på ett annat sätt. Det kan låta hårt och kommer att mötas av högljudda protester men kom ihåg då att du gör det för hjälpa honom och er. Han bör tacka dig senare!

Kommer ni igenom detta så kommer förhållandet att stiga till högre höjder och bli underbart. Du kommer att få den respekt som du väl förtjänar.

Fortsätter du att leva i detta porrmissbruk så blir det till slut outhärdligt.

Man måste kunna kommunicera igenom och lösa saker och ting tillsammans.

Lycka till och låt mig veta hur det går.

Hälsn,
//Peter

Se även mina andra artiklar om porr här.

From: X
Sent: Wednesday, August 15, 2012 12:26 PM
To: peterularsson@gmail.com
Subject: Missbruk

Hej!
Jag har läst mycket om vad du skriver och jag behöver stöd och hoppades jag kan finna det hos dig.
Jag är övertygad om att min sambo lider av porrmissbruk. Vi har pratat om det för 2 månader sedan och han sa att det kanske låg något i det som kunde förklara hans plötsliga impotens och låga sexlust i över 1 år. Vi kom överens om att inte titta på någon porr tills vi ”hittat” tillbaka till varandra igen. Det gick en vecka, jag kom på honom, han fick ett utbrott och ville göra slut, sa att jag var så kontrollerande etc…

På senare tiden har han börjat bli allt mer retlig. Tappat lusten till att göra saker, sitter bara hemma vid datorn hela dagarna, han jobbar förvissa via datorn men inte 12 timmar utan kanske 5. Resten går åt bara meningslöst surf och att titta på porr. Jag tror inte ha tittar flera timmar dock men det händer var och varannan dag. Han vägrar se det som ett problem. Han tittar på exempelvis analsex, men kan säga nej till att göra det på riktigt med mig!

Igår tog jag upp det igen och bad honom bara läsa lite om porrmissbruk på nätet vilket resulterade i att han inte pratade med mig på hela dagen och sa att om jag var så missnöjd kunde jag lämna honom.

Han har gått igenom en depression innan, äter antideprissiva men verkar må bra nu och säger själv han inte är deppad. Han verkar inte ledsen eller ha ångest, men han pratar inte så mycket heller. Han är i övrigt väldigt social, omtyckt att folk och är en otroligt fin kille som dagligen påpekar hur mycket han älskar mig och gärna pussas och kramas. När han får stånd dock av vårat mys drar han sig dock ofta undan och säger att han inte har lust?

Han kommer från en familj där religiöst tvång har förekommit, hans pappa har varit hård med endel slag och de har en väldigt ansträng relation idag där dem ofta och gärna manipulerar honom. Något jag inte tror han förstår.

Vart kan jag få hjälp? Jag går under! Jag vill inte lämna honom då jag i nuläget är allt han har.

Hälsningar,
X


Välkommen att kommentera eller kontakta mig!
Med vänlig hälsning,
PeterKontakta mig. Fyrabarns-pappa, medmänniska, medlem i Amnesty, KMR (Kommittén för Mänskliga Rättigheter) och Röda Korset.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *