Hantera ett porrmissbruk

Jag har skrivit en del artiklar om porr och porrmissbruk: porr förstör.

När man fastnar i porr tenderar man att bli fixerad och missköta andra saker. Ens kontakt med partnern, barnen, familj och andra människor blir sämre. Ett porrmissbruk leder till lögner och hemligheter. Dessa förstör ett förhållande.

En del läsare har vänt sig till mig och undrat hur de skall hantera sitt eller sin sambos porrmissbruk:

“Hej! Är så olycklig! Älskar min sambo och vi har en son som är åtta år. Min sambo har missbrukat porr länge och mer och mer ersatte det vårat sexliv. nu finns inget kvar, ingen närhet, ingenting. vet inte vad jag ska göra. Försökt att ta upp det och säger att jag vill ha sex men det blir ingenting. Jag är en person som älskar närhet, kramar och spontanitet. vad ska jag göra?”

“Hallå Peter! Jag har mer än väl insett att jag nog är en missbrukare av porr. Jag har märkt att jag kan ha uppehåll i 1 månad mer eller mindre och då mår jag oftast bra. Sen känns det som att jag lär titta på porr för att på något sätt dra ner mig själv och att sen börja om att “bygga” upp mig själv igen. Det känns som att jag springer lite i ett så kallat hamster hjul. Det känns alltså på ett konstigt sätt som att jag lär titta på porr för att kunna bli motiverad för att “ta tag i livet” igen. Jag håller även på att jobba med min självkänsla och den utvecklas ju inte snabbare utav att jag tittar på porr. När jag tänker på hur jag vill att mitt liv ska se ut så finns inte porren där. Jag hoppas därför att du kan skriva några rader om hur jag kan gå vidare för att kunna utvecklas som människa. Tack!”

“hej! Jag är så oerhört tacksam för det stöd jag har fått från dig. Jag har beslutat mig för att vi ska separera. att det också handlar om vad jag behöver och vill ha. Jag känner också att jag inte längre orkar tänka på vad han behöver för stöd och hjälp samt vad som har hänt i hans liv som orsakat detta. jag tror jag har gett upp och vill gå vidare även om det smärtar oerhört eftersom vi har en son ihop. återigen, tack för att du finns!”

“Jag skulle behöva rekommendationer på någon som kan hjälpa mig med mitt beroende av att porrsurfa. Mitt familjeliv och även mitt arbetsliv har nu börjat att bli lidande.”

Jag har funderat länge på vad som krävs för att hantera ett porrmissbruk.

.

Tankar och råd kring hur man kan hantera ett porrmissbruk

Jag kan ge en del tips om hur man kan ta sig ur ett porrmissbruk. Det går att komma ur det även om det inte alltid är en lätt situation. Ta steg för steg – gradvis – så kommer det att gå bättre och bättre.

 • Det har ett pris
  Inse att det kommer att ha ett pris att hantera missbruket. Samla mod! Du kommer att få sticka ut nacken och svettas. Andras kärlek till dig kommer att sättas på prov. Detta är saker som du måste ta dig igenom – det finns inga genvägar men du kan ta det gradvis. I längden kommer du att vinna stort på att ta dig igenom detta!
 • .

 • Du måste verkligen vilja hantera missbruket
  För att man skall kunna hantera ett missbruk krävs det först och främst att man vill hantera det. Arbeta ut vilka fördelar det finns med att lösa detta missbruk. Vad händer om det inte hanteras? Arbeta ut varför du behöver få det hanterat. Du måste vara motiverad. Gör gärna detta steg helst tillsammans med någon som kan lyssna och stötta dig.
 • .

 • Du är en bra person med fina kvaliteér
  Inse att du är en bra person med många bra kvaliteér även om du har missbrukat porr. Ta hand om dig själv. Döm inte dig själv för hårt genom att ta detta för allvarligt. Läs dessa artiklar:
  http://www.framgangstips.se/vem-ar-din-basta-van/
  http://www.framgangstips.se/sjalvkritik-hjalper-dig-inte-att-lyckas/
 • .

 • Börja kommunicera, fortsätt kommunicera och kommunicera mera
  Berätta om ditt problem för någon. Någon som kan lyssna och som vill hjälpa. Kanske inte så lätt i början, men oerhört effektivt. Av dina riktiga vänner kommer du då att få bra förståelse och hjälp. Det är oerhört viktigt att kommunicera med någon annan om ditt problem. Om du kan kommunicera om ditt problem så kan du sedan börja lösa det. Kan du inte prata så kanske du kan börja med att skriva till någon.
 • .

 • Prata med din partner
  Inse att du måste kommunicera med din flickvän, sambo eller fru om detta även om du inte behöver göra det direkt. Porrmissbruk leder till lögner och hemligheter som förstör ett förhållande. Du har allt att vinna på att lägga alla korten på bordet, men kanske det är lättare om du har varit ifrån porren någon månad först.
 • .

 • Artiklar om porr
  Läs artiklarna om porr här: https://www.peterularsson.se/category/porr-forstor/
 • .

 • Ett häfte med bra livsråd
  Läs detta icke-religiösa och opolitiska häftet: https://www.peterularsson.se/filer/vagen-till-lycka.pdf
  Det finns många bra råd och tips i detta.
 • .

 • Inrikta dig på förnuftiga saker
  Vad är dina mål och syften i livet? Vad vill du göra och uppnå?
  Vad gör dig lycklig och glad?
  Läs och använd dig av dessa artiklar:
  http://www.framgangstips.se/hur-man-forutsager-framtiden/
  http://www.framgangstips.se/framgangens-tva-grundlaggande-delar/
  Se även denna artikel – Ge dig själv ett bättre liv!
 • .

 • Vad vill du vara, göra och ha i livet?
  Det är en mycket bra idé att skriva ner och klargöra för sig själv:
  a) Detta vill jag vara i livet, b) Detta vill jag göra i livet, c) Detta vill jag ha i livet. Exempel: Jag vill vara en bra man och pappa. En dröm jag har är att åka till Nepal och vandra. En ny motorcykel vill jag ha innan nästa sommar. Klargör dina mål och planer för framtiden. Gärna tillsammans med din partner eller en god vän.
 • .

 • Rensa bort alla porr från dina linjer.
  Till en början måste du rensa bort all porr du har därhemma och i datorn. Sedan måste du stänga alla möjligheter till porr. Det kommer inte att fungera för dig om du har porren lätt tillgänglig i din TV, dator eller på mobilen. Säg upp kabel-TVn och sätt in filter på internet + mobilen. Ge lösenordet till en god vän eller din partner. Här finns ett bra kostnadsfritt filter som jag kan rekommendera: http://www1.k9webprotection.com/ Du kan lätt justera detta filter så att det fungerar i alla lägen.
 • .

 • Ändra dina vanor och aktivera dig!
  Ändra dina vanor så att du inte trillar dit igen. Försök hitta alternativa sysselsättningar och vanor. Aktivera dig!
 • .

 • När brukar du se porr?
  Analysera när du brukar trilla dig och se porr. Hur utlöses porrmissbruket? Kommunicera med din vän och partner om detta. Hitta lösningar hur du skall undvika fällorna och sätt upp fasta och klara regler. Exempel: Ta en promenad varje kväll innan läggdags istället för att fastna framför datorn.
 • .

 • Fortsätt att kommunicera
  Känner du dig sugen och att du håller på att trilla dit igen? Kommunicera med din vän eller partner!
 • .

 • Gräv inte ner dig utan jobba långsiktigt!
  Har du trillat dit igen? Kunde du inte hålla dig utan såg på porr igen? Gräv inte ner dig i detta utan ta nya tag igen. Inse att du är en bra person som har många fina kvaliteér och kan klara detta långsiktigt.

Med hjälp av full kommunikation om problemet så kan din partner och du lätt hitta de lösningar som krävs – om du vill!
.

Låt mig gärna veta hur det går för dig.

Lycka till!

Välkommen att kommentera eller kontakta mig!
Med vänlig hälsning,
PeterKontakta mig. Fyrabarns-pappa, medmänniska, medlem i Amnesty, KMR (Kommittén för Mänskliga Rättigheter) och Röda Korset.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *