Mobbing: Att vara tyst är att ta ställning


Artikel av Marlene Zilberstein, översättare och skribent. Har bott i Italien och Luxemburg men är numera bosatt i Bryssel. Marlene.zilberstein@mail.com – Hemsida.

Det har talats och skrivits mycket om Linnea som blev våldtagen av en pojke på en skoltoalett och sedan mobbad och utfryst av kamraterna och sviken av de vuxna. De som Linnea trodde var hennes vänner vände henne ryggen, pojken hyllades och på Facebook startades en grupp till stöd för honom. När Linnea anmälde pojken, vilken erkände och dömdes, blev hon fortfarande inte tagen på allvar vare sig av kamrater eller skolpersonal. Jag känner inte till annat än det som har stått i tidningarna och sagts på tv, men jag gissar att de som öppet tog ställning emot Linnea på skolan var några få ynkliga stackare som ville förstärka sin svaga självkänsla genom att slå på någon som var svagare. De allra flesta stod förmodligen tysta och lät bli att lägga sig i. Kanske snackade lite skit i smyg men utåt sett förhöll de sig neutrala. Det är ett väldigt vanligt beteende. När man inte själv är direkt drabbad är det ju enklast att hålla sig utanför så slipper man besvär.

Läs resten av artikeln här.


Välkommen att kommentera eller kontakta mig!

Med vänlig hälsning,
Peter

KONTAKTA MIG. Fyrabarns-pappa, medmänniska, medlem i AMNESTY, KMR (Kommittén för mänskliga rättigheter) och RÖDA KORSET.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *