Mina tankar kring kroppsfixering, bantning och skönhetsideal


944715_amy_lee_and_kayla_5.jpg

Jag skrev denna texten för några år sedan och publicerar den nu. I dessa tider av kroppsfixering, bantning, silikonbröst och plastikoperationer är den fortfarande väldigt aktuell.

Frågan är vad som är viktigt i livet. Vad är det som är viktigt i ens liv? Är det ens näsa, hår, rumpa eller bröst? Är det vikten på kroppen eller längden på snoppen?

Vad sägs om vänskap, glädje, skapande, kärlek, stolthet och pålitlighet? Att hålla ett avtal, att avsluta ett arbete i tid och få det precis så bra som man ville! Vacker musik och en långpromenad bland höstlöven.

Vad tycker du? Kommentera gärna och rösta nedan!


Mina tankar kring skönhetsideal

”Den gula klänningen” av Ana Martinez

Ana Martinez tar i berättelsen ”Den gula klänningen” upp problemen kring kroppen, dess omfång och våra tankegångar på ett bra sätt, tycker jag. Hon beskriver hur tankarna har låst sig, och allt handlar om att komma i en gul klänning till varje pris. Gör man inte det så är det något som är mycket fel.

Inget av detta är särskilt förnuftigt.

Det var ingenting fel på hennes kropp. Hon trodde dock detta och det var dessa tankar som fick kontrollen över henne och hennes liv. Skall man då ägna sitt liv åt att försöka svälta och forma om kroppen, eller skall man ändra sina tankar?

Prata om problemen
Jag vet att det är oftast lättare sagt än gjort. Men jag har upptäckt att allting blir lättare om man kan prata om det. Här har föräldrarna och skolan ett stort ansvar gentemot våra barn. Tankarna och ideérna finns hos barnen, det krävs bara trygghet och ro för att de skall komma ut.

Vi matats med felaktiga bilder och uppfattningar
Vi har matats med felaktiga bilder och uppfattningar från tidningar, tv, filmer, släktingar, vänner i årtionden tills vi nu tror att en tvättbräda eller en smal midja och ett par stora bröst är himmelriket. I västvärlden idag finns en gemensam uppfattning hur en kropp måste se ut för att vara ok och normal. Sedan gäller det för oss att lägga all vår tid och energi på att nå dit. Till varje pris.
Min lille son blev en gång chockad när han klev in på en bensinstation och såg en hel hylla full med bara stora bröst. Detta är en idealbild som hela tiden förs ut till människor. Vad skall vi göra med de som inte har stora fasta bröst? Duger de någonting till?

Andra människor utnyttjar också ens svaga punkter för att trycka ner och sätta sig på en. Och då är kroppens utseende ett mycket lämpligt område att attackera, speciellt i tonåren. När osäkerheten är som störst, så finns översittarna där och kör in sina spjut.

Stranden är sedan vår ”catwalk” och då gäller det att inte skämma ut sig.

Köpmännen
Köpmännen, som lever gott på att vi svälter och har ”kroppsliga problem”, gnuggar händerna förtjust och lanserar ännu en mirakulös bantningsmetod. Vi säger alla hur dumt vi tycker det är, men tydligen så är det folk som fortfarande går på dessa bluffar. Det kvittar hur många gånger läkarna än uttalar sig i media och stämplar dessa preparat och metoder som olämpliga och ibland direkt farliga. Folk köper det ändå!

Kroppsliga problem
Jag tycker att man kan säga, att man har kroppsliga problem, när man är sjuk eller skadad. När man inte kan utföra eller göra det, som man vill göra. Kanske har man dålig kondition eller för mycket kroppsmassa att släpa på? Då är det dags att prata med sin läkare. Men kan man säga, att man lider av problem med sin kropp och måste opereras, därför att man tex. tycker att man har stor näsa? Skall sådana operationer godkännas hur som helst? Trots att de betalas privat från desperata händer.

Självkänsla utan att svälta
Men hur kan vi sluta bekymra oss för, att vi tror att andra tycker att vi är tjocka? Kanske vi skulle fråga dem istället? Eller hur får vi bort tanken att paradiset väntar bakom hörnet, för att man går ner tio kilo. Hur kan vi förbättra vår självkänsla utan att behöva svälta?

Några svälter andra bantar på denna planeten
Och hur kan vi lära oss att prata om detta känsliga ämne? Kommunicera med våra barn och varandra på ett rakt och förnuftigt sätt. Förklara att det finns tjocka kroppar, smala kroppar – men att det är insidan och du själv som är viktigast och räknas! Det är verkligen absurbt att så många miljoner människor på den här planeten svälter medan ett annat antal miljoner, på samma planet, bantar. Man kan verkligen undra vilken bild av oss de har i u-länderna. Kan man inte transportera överskottsfettet från den ena sidan till den andra? Först massoperationer i väst och sedan en stor tankbåt som åker ner till Afrika. Vad är det för en planet som vi lever på när sådant här kan få ske? Har vi något ansvar för våra medmänniskor i främmande länder? Överskottet som finns i väst skulle kunna delas ut till u-länderna. Om viljan fanns.

Problem med övervikt
Det finns problem med övervikt i samhället. Även hos barn. Men hela detta område har blivit så tabu, att det går inte längre att prata om det på ett normalt sätt. Det är inte fel att få barnen att äta vettigt och röra på sig, tvärtom så är det mycket hälsosamt. Detta är inte bantning! Alla föräldrar bör se till att deras barn, och de själva, äter förnuftigt och rör på sig regelbundet. Finns inget fel på det!

Psykolog ville ”medicinera”
Mamman jag kände, som hade en tioåring som vägde nästan 70kg hade naturligtvis allvarliga problem. Problemet var att de inte kunde prata om det och lägga upp en vettig planering för att hantera situationen. De åkte istället till en psykolog, som ville lösa det igenom ”medicinering” istället. Inte mycket till engagemang eller hjälp där inte.

Att inte tycka om sin kropp
Exempeln från min egen omgivning på folk som inte tycker om sin egen kropp är tyvärr många. Tex. så skyr flera människor i min omgivning kameran som pesten. De står inte ut att se sig själva på bild. En lärare förbjöd sina elever att ta kort på henne, och hon är alltid frånvarande på klassfotona. Svårt att tänka sig, tycker jag. En annan skulle ha svårt att visa sig på stranden i baddräkt utan ville gå ner 20kg i vikt först.

Det är min fulla övertygelse att det finns inga genvägar för att gå ner i vikt. Ät förnuftigt och motionera mycket. Då kommer du att må bra.

Det finns inga genvägar till detta. Låt dig inte luras till detta!

Lyxbantning
Vem tjänar egentligen på att vi håller på och lyx-bantar? Ingen förutom veckotidningarna, plastikkirurgen, krämaren som säljer mirakel pillerna och de andra gamarna, som utnyttjar andra människor.

Vad är det förnuftiga resonomanget kring detta ämne?

Duger våra kroppar?
Jag brukar tänka att min kropp duger och klarar av det mesta, som jag vill göra, trots att den inte är perfekt. Vad som gäller nu är att sätta fart och leva livet. Människor som inte ser mig för den jag är utan fixerar sig vid min kropp och dess eventuella brister, är jag inte intresserad av att ha någon kontakt med. De kommer inte att tillföra mig det minsta!

Brukar ofta försöka uppmuntra folk att motionera. Det har jag själv gjort hela mitt liv och det vet jag att de flesta mår bra av. Formen kan man bestämma själv.

Stå för din kropp
Jag beundrar folk som står för sin kropp, trots att den inte är perfekt och inriktar sig istället på det som är viktigt i livet. Kan de sedan i sin tur föra detta vidare till andra människor så blir livet nog lite drägligare.

Peter LarssonEtt svar på “Mina tankar kring kroppsfixering, bantning och skönhetsideal”

 1. 1.Inledning
  Jag är medveten om att det finns både manliga och kvinnliga skönhetsideal men jag har tänkt fördjupa mig i de kvinnliga skönhetsidealen. Detta eftersom jag anser att kvinnor är de som har blivit mest påverkade till att utföra plastikkirurgi. Man kan till exempel fastställa att man i olika böcker och sagor fokuserat på skönhet i kvinnans fall och mod eller styrka i mannens fall. Ett exempel är sagan om Iliaden och Odysséen av författaren Homeros som beskrev hur den vackra Helena av Sparta drev Grekland i krig då prins Paris av Troja kidnappade henne. 1Ännu ett exempel på att kvinnans skönhet varit i fokus i samma veva som andra kvaliteter hos mannen uppmärksammats är 50-talsfilmer med Marilyn Monroe i huvudrollen. Monroe fick alltid spela den vackra, men väldigt fåordiga bimbon medan hennes manliga motspelare fick roller som var kvicka, roliga och intelligenta.2

  En annan intressant synvinkel när det gäller detta område är att på grund av att kvinnans skönhet varit i fokus så länge har det lett till att många olika sätt att förändra sitt utseende på har kommit till. Man kan idag förminska näsan, förstora brösten, operera in magrutor, göra fettsugning, släta ut pannan från rynkor med hjälp av botox etc. Listan är alltför lång för att få med här.

  Men skönhetsidealen har inte alltid varit likadana om man ser på det hela ur ett tidsperspektiv. Det har inte alltid varit vackert att vara smal eller att vara brunbränd. Och det är inte likadant ur ett rumsperspektiv heller, det vill säga om man jämför skönhetsideal på olika platser och i olika kulturer.4

  1.2 Bakgrund
  Det har alltid funnits en tidslinje när det gäller skönhetsideal. Det har alltid kommit något nytt för varje årtal. Exempelvis så ansågs det vara fint i det gamla Kina att ha så små fötter som möjligt. Man lindade därför in små flickors fötter för att förhindra att de skulle bli stora. Detta skapade stora problem för flickorna i framtiden då de inte kunde gå normalt.1Under 1600-talet så ville man att kvinnan skulle vara stor i kroppen för att då kunde man se att hon hade bra ekonomi. Fylliga kvinnor ansågs därför vara mer attraktiva. De smala kvinnorna ansågs vara fattiga (eftersom de uppenbarligen inte hade pengar att köpa mat) och medlemmar av underklassen.

   Idag så ska kvinnan vara så smal som möjligt, men ändå väldigt vältränad. För att uppnå detta så genomför man för det mesta fettsugning. Frågan är om det alltid handlar om att attrahera mannen. Vissa påstår exempelvis att det har gått så långt som att skönhetsideal inte längre handlar om att attrahera det andra könet – utan det rör sig om en isolerad värld bland kvinnor om hur man ska och inte ska se ut. Ofta är kvinnokroppsidealen förknippade med modevärlden. Det är klädföretagen som väljer ut sina modeller som bestämmer hur trenden att se ut ska vara. Ett tag blev det väldigt trendigt att vara så smal som möjligt igen under 2000-talet. Kvinnor som Nicole Richie och Lindsay Lohan bantade så mycket att de såg ut som 12-åriga små flickor, någonting som skapade rubriker samtidigt som det uppmanade unga kvinnor världen över att försöka efterlikna dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *