ECT-behandlingar, elchocker skadar människor


el-chocker

Ny hemsida om ECT, elchocker! Alla fakta och vittnesmål.

Jag skäms för att vara svensk!

Detta är en protestlista mot den accelererande användningen av elbehandling / elchocker / ECT i Sverige. Upp till 60 000 st elchocker ges nu om året! Flest i världen per capita. Känner folk till detta?

Sverige är alltså bäst i världen på elchocker! I detta avseende skäms jag för att vara svensk!

Min farbror fick sitt liv förstört av elchocker och psykofarmaka för många år sedan. Det har upprört mig mycket. Varför hjälpte inte psykiatrin honom?

Sedan dess har jag mött flera andra som gått samma öde till mötes. Jag började studera och läsa mer om detta. Förstod mer och mer och började skriva till tidningar och på internet.

Responsen har varit enorm. Hundratals rörande vittnesmål och berättelser har skickats till mig. Jag är enormt tacksam för detta förtroende. När man läser dessa blir man både ledsen och arg!

Detta är ett bedrägeri och en orättvisa jag inte kan lämna därhän och blunda för. Hur kan man behandla dessa människor så brutalt och nonchalant? Hur kan detta få förekomma i det moderna, nutida Sverige?

Jag har bemödat mig med att ge en mängd fakta och referenser, även om de klara vittnesmålen om skadorna från elchockerna borde räcka för att stoppa elchockerna nu direkt! Nu!

Dessa fakta och vittnesmål bör få alla människor att vakna och börja titta – även de som dyrkar psykiatri-doktorerna och tror blint på vad de säger.

Att elchocka människor är ett allvarligt brott mot de mänskliga rättigheterna.

Har du mod att ta till dig detta och protestera? Gör detta genom att kommentera längst ner i artikeln!

Peter U Larsson, medmänniska, fyrabarns-pappa, medlem i Amnesty, Kommittén för Mänskliga Rättigheter och Röda Korset.

Uppdrag Granskning om elchocker, sk ECT-behandlingar

Media med Uppdrag Granskning i spetsen belyste problemen med ECT i flera program:

”Socialstyrelsen kartlägger ECT-behandling i vården. Elbehandling, ECT, har visat sig kunna orsaka svår minnesförlust. Nu ska Socialstyrelsen kartlägga omfattningen. Bakgrunden till undersökningen är uppgifter om att ECT har ökat de senaste åren och att patienter drabbats av svåra minnesförluster.”

”Patienter som får elbehandling, så kallad ECT, mot depression riskerar bestående minnesskador.”

”I den broschyr som används av läkare står att det finns risk för bestående minnesskador efter ECT-behandling.”

Läs mer här.

Detta händer idag i det moderna Sverige!

Missat mina barns uppväxt
”Fortfarande svårt att minnas saker, min man måste ständigt påminna mej om personer och platser mm. fastän jag känt dem i åratal! Om jag känner igen någon så vågar jag inte fråga efter deras anhöriga för det har hänt att jag gjort det och så visar det sej att den personen är död, och det skulle jag ha vetat om. Jag Har de värsta minnena kvar, de som skulle försvinna. ständigt mardrömmar. Men det värsta av allt är att jag missat sååå mycket tid av mina barns uppväxt, hur skall jag få det tillbaka?”

Användningen av elchocker har fördubblats i Sverige de senaste åren. Upp till 60 000 st. elchocker ges varje år i Sverige och psykiatrin vill öka denna siffran ytterligare!

Dessa elchocker är alltså någonting som händer idag – varje dag – i det moderna, nutida Sverige. Tusentals elchocker ges till barn, gravida, äldre och under tvång.

Läs här om mängder av personer som har drabbats. Se även nedan i protestlistan.

Är det samma elchocker som tidigare?

Psykiatrin brukar hävda att elchockerna har blivit moderniserade och inte är samma som tidigare. Det är sant att de har bytt namn till elbehandling, söver ner patienten och ger muskelavslappnande och kramplösande medel – men elchocken är densamma. Resultatet är även detsamma! Förpackningen är bara lite snyggare i rent PR-hänseende, eftersom ingen skulle annars gå med på att elchockas.

Det är alltså samma elchocker som visades i filmen ”Gökboet”, även om de har snyggats till lite.

Maths Jesperson, distriktsombud för RSMH (Riksförbundet för social och mental hälsa):
Elchocker är farligare nu

”I själva verket är den farligare nu än i början. Eftersom patienterna sövs och får muskelavslappnade medel krävs det kraftigare ström för att orsaka de anfall som läkarna är ute efter.” Läs hela artikeln här.

Film som visar hur en elchock går till

bild-ect_kramper

Problemet för psykiatrin är att ingen vill ha elchocker om man såg hur det verkligen gick till. Kramper, brutna ryggar och en patient som kastas runt i sängen är ingen bra PR vare sig för psykiatrin eller dess elchocker.

Kommittén för Mänskliga Rättigheter:
Försköning så att folk som såg på inte skulle svimma

”Elchockerna fick istället ett kosmetiskt upplyftande. För att undvika de mest uppenbara skadorna använde man så kallad unilateral ECT, där elektroderna sattes på samma sida av hjärnan. Detta för att undvika det sluddrande tal som uppstod när talcentra skadades. Man använder sig även av kramplösande medel, i första hand för att folk som såg på inte skulle svimma, inte av omsorg om patienten. En elchock utan bedövning eller kramplösande medel är en makaber uppvisning där kroppen sprattlar som en fisk på land och hamnar i spännbåge, och där axlar och knän gick ur led och ben bröts.” Läs hela artikeln här.

Denna film visar hur en elchock går till utan psykiatrins lögnaktiga försköningar. Man kan bara tänka sig vad som händer med personens tankeverksamhet vid en sådan elchock! Se ECT-filmen här.

Låt oss verkligen tänka till här!

En behandling, som kräver att patienten sövs ner och får muskelavslappnande och kramplösande medel för att inte kastas runt i kramper och riskera att bryta ryggen, är detta en förnuftigt och human hjälp? Är det riskfritt att skicka sådana elchocker genom personens tänkande och minne?

Vem som helst begriper att en sådan behandling kan inte vara riskfri. Den är direkt farlig. Det vore bättre att slå patienten med en klubba i huvudet.

Hur kan vi låta oss luras på detta sätt?

Varför upplever vissa patienter en tillfällig form av lättnad efter en elchocksbehandling?

Eufori vid hjärnskada
”Elchock ger en tydligare illustration av de hjärn-invalidiserande effekterna av psykiatrisk behandling. Chockbehandling är helt enkelt skallskada orsakad av överväldigande elektrisk ström, tillräcklig för att orsaka ett epileptiskt grand mal anfall. När patienten blir apatisk så skriver doktorn i journalen ”klagar inte längre”. När patienten visar den eufori som vanligtvis associeras med hjärnskada så skriver doktorn ”humöret förbättrat”. Under tiden skadas individens hjärna och sinne så drastiskt att han eller hon inte kan protestera. De fås lätt att motta upprepade chockbehandlingar. I många fall måste familjemedlemmar ingripa för att stoppa den destruktiva ”behandlingen”.
Dr Peter Bregging

Blir det några skador av elchocker?

Detta är egentligen en väldigt dum fråga, men tyvärr måste den ställas pga. alla lögner och mörkläggningar från psykiatrins sida. De har målat in sig i ett hörn med alla sina lögner.

Mitt minne blev förstört av ELCHOCKER
”Jag är EN AV DOM; som har behandlats med ECT. Jag ville inte, men tog jag inte emot den hjälpen så skulle jag inte få någon hjälp alls sa de. Jag visste inte om allt detta som jag nu vet. Man sade att man får minnesluckor efter denna behandling, men minnet kommer att komma tillbaka inom ca 1 år. Det är snart 5 år sedan behandlingen nu och min man får ständigt påminna mej om t.ex. en person vi träffar vem det är, (kan vara någon jag umgåtts jättemycket med). Eller en plats vi varit mycket på som jag inte känner igen. Har missat mycket av barnens uppväxttid, dels p.g.a. depressionen men också av minnen. Mitt liv känns rent utsagt JÄTTE TRASIGT! VAD SKALL MAN GÖRA? JAG KAN INTE FÅ TILLBAKA DET!” M.

Vad säger de som har fått elchocker?

Mängder av personer har skrivit till mig och berättat om sitt lidande och sina skador efter elchocker. Se denna artikel: Människor som har blivit skadade eller fördärvade av elchocker, ECT.

Solveig tvingades till 125 elchocker på ett år!

Läs även nedanstående vittnesmål i protestlistan.

ELCHOCKER (ECT) skadade mitt minne allvarligt
”Jag fick el-chocker för ca 3 år sedan och jag har fortfarande stora problem med minnet. Jag kan läsa böcker och se filmer men efter bara någon timme har jag helt glömt vad dom handlar om. Eftersom det nu gått så lång tid så tror jag aldrig att jag kommer bli återställd. Att plugga och sådan saker är nu helt kört. Sedan var det den här saken att när man vaknade upp efter behandlingen var man helt skräckslagen och hade ingen aning om vart man var och vad som hade hänt. Och ingen förbättring blev det heller så nu är man skadad för livet OCH deprimerad. Tack för det svenska sjukvården!” Hälsningar M.

Psykiatrin ignorerar och viftar nonchalant bort alla dessa vittnesmål. De skyller allt på patienten. Det visar hur kall och inhuman psykiatrin är – långt ifrån medmänsklig vård och patientomsorg.

Obehaglig upplevelse med elchocker
”Men elchocksmetoden kritiseras fortfarande. Åsa Pehrson, 24, behandlades med ECT för sitt självdestruktiva beteende. Hon berättar för Svenska dagbladet om den obehagliga upplevelsen som elstötarna i hjärnan gav henne. – Som destruktiv tjej tyckte jag att det lät kanon. Hade läkaren föreslagit att de skulle slå en slägga i huvudet på mig hade jag tackat ja till det också. – Efter sju eller åtta gånger slutade vi. Jag föredrog att må dåligt och veta vem jag var framför att gå omkring i en dimma utan att känna igen mig själv.”
Expressen – läs hela artikeln här.

Dödsfall av elchocker

Min mamma dog efter ELCHOCKER (ECT)
”Min gamla mamma blev utsatt för denna fruktansvärda behandling som kallas ECT. Överläkaren på psykiatriska kliniken ordinerade ECT för hennes åldersdemens med förvirring. Hon fick sammanlagt 8 behandlingar. Tre dagar senare var hon död. Hon vaknade aldrig upp efter sista ECT-behandlingen. Detta är inte läkarvård. Detta är avancerat humbug.” O.

Kommittén för Mänskliga Rättigheter:
Dödsfall från el-chocker:

”USA TODAY publicerade en artikelserie om ECT i december 1995. Detta var den största artikelserien i tidningens historia, så allvarlig fann man uppgifterna vara. De hade studerat över 250 vetenskapliga artiklar om ECT. Vad som upptäcktes var att dödsfallen var 50 gånger högre än vad som angivits av Amerikanska psykiatriförbundet (APA). APA hade angett ett dödsfall på 10 000. Journalisterna fann dock att en på 200 avled. En oerhörd skillnad. Anledningen till differensen låg i mätmetoden. Om patienten dog femton minuter efter en behandling så rapporterades det inte av sjukhuset som ett dödsfall från själva ECT-behandlingen! Bara om det skedde direkt på behandlingsbordet. Helt nya siffror kom fram när man utökade undersökningsperioden. Cirka 10 000 människor, främst äldre, dör om året världen över ett kort tag efter ECT-behandling. Även i Sverige ökar dödsfallen.” Läs hela artikeln här.

Psykiatrin hävdar att elchocker är en mirakelbehandling utan några som helst biverkningar. Vad skall man säga?

Påverkar elchockerna minnet?

Minnet totaltförstört av elchocker, ECT
Hej! , Efter 21 ect (uni o bilaterala) 2007 har jag glömt mitt tidigare liv. Endast undflyende fragment från 40 år finns kvar. Minns ej barndomen, ungdomen, giftermål, över 50 utlandsresor, Universitetsutbildning, 3 barnfödslar och deras uppväxt. Detta gör mig förtvivlad. Ändå var jag inte djupt deprimerad, inte inlagd, utan skötte min familj trots viss nedstämdhet. Mitt närminne är också skadat: Läser en text och glömmer den direkt. Minns inte vad jag gjorde igår eller förra veckan. Vad ska jag ta mig till? Jag är förtvivlad. Jag såg på din hemsida om många andra som fått liknande skador. Om jag ska kontakta advokat eller Media, kan du då fråga dessa om de också vill medverka ? Man kan ju troligtvis medverka anonymt m annat namn/retusherad bild. Vänliga Hälsningar, I.N

Förlorade sitt minne och begick självmord
Nobelpristagaren i litteratur Ernest Hemingway, som kanske är mest känd för sin bok Den gamle och havet, råkade hamna på en psykiatrisk klinik och blev utsatt för ECT. Han skrev efter detta till sin vän A. E. Hotchner: ”Well, what is the sense of ruining my head and erasing my memory, which is my capital, and putting me out of business. It was a brilliant cure but we lost the patient. It’s a bum turn, Hotch, terrible.” (Breggin 1991, s. 184). Strax därefter begick han självmord, genom att skjuta sig i huvudet.
Klockan klämtar för elchocker av Michael Bonnier.

Bestående hjärnskador
Elbehandling (ECT) är inte en mirakelmedicin mot psykiska sjukdomar. Den ger bestående hjärnskador. De minnesluckor patienterna får är inte biverkningar utan avsedda effekter, menar kritikerna.
Sydsvenskan – läs artikeln här.

Psykiatrin brukar säga att elchockerna på intet sätt påverkar eller förstör minnet. ”En tillfällig nedgång kan inträffa, men det blir bättre efter ett tag”. Mängder av vittnesmål och sunt förnuft säger något helt annat.

Ingen psykiatriker vill själv prova sin ”mirakelmetod”

Det är ett faktum att ingen psykiatriker eller läkare skulle själv låta sig utsättas frivilligt för elchocker. Trots att de kallar det en helt ofarlig mirakelbehandling. Utan några som helst skadeverkningar.

Blir patienten korrekt informerad innan elchockerna?

En korrekt information innan elchockerna är tyvärr omöjlig, eftersom ingen skulle då frivilligt genomgå denna ”behandling”. En korrekt information till patienten måste innebära att hon även får del av alla vittnesmål om skadeverkningar från elchocker.

Många blir tyvärr lurade i sin utsatta position. Psykläkarna pratar om den nya moderniserade elbehandlingen som en mirakelbehandling utan skadeverkningar. Vad skall människor tro?

De flesta har inget val utan tvingas gå med på elchocker.

Intervju med en patient som har genomgått el-chocker
Fråga: Kände du dig tvungen att acceptera elchocker som ”behandling”? Ja , enligt min man (du som läser det här skall veta att han måste hjälpa mej med att besvara dessa frågor) så hotade läkaren med att jag INTE skulle få fortsatt vård annars!

Läs mer här om hur personer har behandlats i samband med elchocker.

Finns det några vetenskapliga fakta bakom denna kritik?

Det hela är mycket enkelt. Människor blir inte bättre av elchocker, utan de får istället allvarliga skador och biverkningar. Ingen blir bättre eller botad.

Det är egentligen psykiatrin som skall visa upp vetenskapliga fakta och resultat att elchocker fungerar och verkligen hjälper människor. Psykiatrin behöver verkligen reformeras så att alla fakta kommer fram i ljuset!

Läkartidningen 2009-04-28: Svår minnesförlust efter ECT – liknande erfarenheter efterlyses
”På kort tid har jag träffat två patienter som lider av svåra minnesstörningar som har uppkommit i direkt anslutning till genomgångna ECT-behandlingar. En gemensam nämnare är att båda har fått långa ECT-serier inom en relativt kort tidsrymd.”
”Han har bland annat glömt hela sin specialutbildning inom sitt yrke, och kan därför inte arbeta i den firma som han själv var med och startade.”

Läs hela artikeln här.

Peter R. Breggin, MD (Medical Doctor):
Elchocker skadar hjärnan

Chockbehandling skadar hjärnan genom flera olika mekanismer. För det första så orsakar den epileptiska grand mal anfall som är mycket mer intensiva och destruktiva än de som spontant upplevs av personer med svår epilepsi. Dessa multipla anfall ( typiskt 3 i veckan under några veckor eller mer ) utmattar och skadar neuroner eller hjärnceller. För det andra så skadar den elektriska strömmen hjärnan genom att störa elektrisk funktion, överhettar hjärnvävnad, stimulerar högt blodtryck i hela hjärnan, bryter ner blod-hjärn barriären och orsakar små blodkärl att krampaktigt sluta sig och berövar på så sätt neuroner på syre och näringsämnen. Vanligtvis genomgår patienter flera sekunder med obefintlig hjärnaktivitet efter ECT ”noll detekterbar elektrisk aktivitet” ett tecken på hjärndöd när den utsträcker sig över minuter. Djurstudier har visat små blödningar och celldöd genom hjärnan och i frontalloberna efter exponering för ECT-doser som är mindre än de som nuförtiden används kliniskt. Studier på männniskor visar att före detta ECT-patienter lider av ihållande förlust av mental funktion och demens ( se Breggin, 2008; Sackheim et al., 2007 ).
Läs hela artikeln och dess länkar här.

Kommittén För Mänskliga Rättigheter:
Elchocker är förödande för individen

I en studie som kommer att publiceras i januari 2007 gör världens främsta auktoritet och förespråkare för elchocker (ECT), Harold Sackeim, avbön. Han fastslår efter 25 år att elchocker är förödande för individen. Vad han däremot inte nämner är att han under alla dessa år haft ett mycket starkt kapitalintresse i att mörklägga skadeverkningarna från ECT.
Efter 25 år och miljontals dollar av federala anslag för att studera de allvarliga kognitiva effekterna som elchocker ger – 25 år under vilka inte en enda långtidsundersökning eller kontrollstudie har publicerats – så har nu världens största auktoritet (självutnämnd) på ECT ändrat uppfattning. Han erkänner öppet att ECT framkallar permanent minnesförlust och brister i kognitiva förmågor (tankeförmåga).

Läs hela artikeln här.

Läkartidningen 2009-07-07: Svår minnesförlust efter ECT – vanligare än vi trott?
Jag har från flera patienter fått ta del av ett mycket stort lidande; de upplever sig inte längre som samma person som innan. Flera kan inte gå tillbaka till sitt gamla yrke. Några patienter berättar att de har velat anmäla det inträffade till HSAN, men de har fått höra att minnet snart kommer tillbaka. När de sedan efter några år kunnat konstatera att så inte har varit fallet, har det varit för sent att anmäla; preskriptionstiden har gått ut.
Läs hela artikeln här.

Maths Jesperson, distriktsombud för RSMH (Riksförbundet för social och mental hälsa):
Elbehandling ger allvarliga skador

”I den internationella vetenskapliga litteraturen finns dock många studier som visar att elbehandling ger allvarliga skador. I Italien och flera delstater i USA är metoden förbjuden. I andra länder (Tyskland, Holland) används den knappast alls.”
”ECT är populärast i Norden och den anglosaxiska världen”.
”I själva verket är den farligare nu än i början. Eftersom patienterna sövs och får muskelavslappnade medel krävs det kraftigare ström för att orsaka de anfall som läkarna är ute efter”
”Patienterna blir inte bättre. De tror det för att de inte minns hur dåligt de mår. När de repar sig kommer depressionen tillbaka”.

Läs hela artikeln här.

Överlägsna och nonchalanta psykläkare, som själv aldrig skulle gå med på att prova elchocker, har målat in sig i ett hörn med alla sina lögner och hävdar envist, att elchocker är en mirakelmetod som inte har några som helst skadeverkningar. De varken ser eller bryr sig om sina patienter.

Hur kan elchocker få förekomma i det moderna, nutida Sverige

Det kan man verkligen fråga sig! Hur kan tusentals elchocker ges under tvång, till barn, till äldre och till gravida kvinnor?

Mängder av människor har blivit skadade och förstörda av elchocker enligt faktiska vittnesmål. Det är tyvärr många av dem som inte orkar eller vågar sätta sig upp mot psykiatrin. De är helt enkelt rädda för att råka ännu värre ut.

Patientens mänskliga rättigheter åsidosätts kraftigt och alla skadeverkningar skylls på patienten och hennes mentala tillstånd. Vad kan hon göra?

Starka krafter finns inom psykiatrin vill öka användningen ytterligare. Hur många elchocker vill de ge i Sverige? 100 000? 1 miljon?

Elchocker förskönas under kongress i Ystad
”En mycket obskyr förening vid namn The Nordic Association for Convulsive Therapy (NACT) håller i dagarna (30/9-1/10) kongress i Ystad för att befrämja elchocker. Det är en svensk förening som ligger bakom den nu dramatiska ökningen av elchocker (ECT) i Sverige. Man vill öka användningen av ECT trots att Sverige nu förmodligen är det land i världen som elchockar flest folk per capita.”
Läs hela artikeln här.

Maths Jesperson, distriktsombud för RSMH (Riksförbundet för social och mental hälsa):
Det finns inga kritiska svenska psykiatriker

”Jag förstår i och för sig att det kan vara svårt att få fram en balanserad bild, eftersom det är svårt att hitta svenska psykiatrer som är kritiska. Kåren är liten och sluten. Den som vågar vara öppet kritisk är körd vad gäller karriärmöjligheter och forskningsanslag.”
Läs hela artikeln här.

Vi måste protestera kraftigare och kräva att alla fakta kommer på bordet. Vi måste väcka politikerna! Lagarna måste ändras!

Vad är bakgrunden till elchocker?

Bedövning av grisar med elchocker
”Elchocker påbörjades av psykiatrikern Ugo Cerletti på trettiotalet. I ett slakteri i Rom såg Cerletti hur grisar bedövades med elektricitet innan avlivning. Slaktarna använde en stor elektrifierad tång med metallplattor. Grisens huvd greppades med tången och när elen sattes på föll djuret till golvet paralyserad av chocken varpå det lätt kunde avlivas. Cerletti bestämde sig för att utveckla denna teknik på människor för att kontrollera deras beteende.” Mikael O. Bonnier, Lund

Behövs det några ytterligare kommentarer? Finns det någon som vill utsätta sig själv eller sina nära och kära för detta?

Antalet el-chocker ökar kraftigt i Sverige – nu ca 60 000 st!

Elchocker ges i Sverige idag till barn, till gravida och till äldre personer.

Tusentals elchocker ges under tvång.

Antalet elchocker har fördubblats de senaste åren. Sverige är idag förmodligen det land i världen där det ges flest elchocker per capita. De flesta människor jag pratar med tror inte att elchocker används längre i Sverige.

Skriv och berätta din historia om elchocker

Har du fått skador av elchocker eller har du sett någon annan som har drabbats? Välkommen att skriva till mig och berätta. Du får gärna vara anonym. Faktiska vittnesmål har enorm betydelse för vårt arbete att få bort elchockerna som ”behandlingsform”. Dessa berättelser behandlas med fullast respekt och har ofta ett terapeutiskt värde för den som skriver av sig dessa orättvisor.

bild-ect-tvang

För mig är dessa elchocker – var och en av dem – ett allvarligt brott mot de grundläggande mänskliga rättigheterna.

Liv förstört av elchocker
Fina minnen borta. De som skulle bort är kvar.Tvingad till behandling.Lurad. Ingen som vill ta ansvar. Ingen lyssnar. Missad tid med mina barn. MITT LIV ÄR FÖRSTÖRT FÖR ALL FRAMTID!
Nu när jag vet bättre skulle jag ALDRIG I MITT LIV TA EMOT EN SÅDAN BEHANDLING IGEN! Och jag skulle defenetivt INTE REKOMMENDERA NÅGON ANNAN DET HELLER! DET ÄR RENA RAMA MISSHANDELN DE HÅLLER PÅ MED!

Läs fler artiklar om elchocker här.

Låt oss samla mod, protestera och göra vår stämma hörd!

Med vänlig hälsning,
PeterFörfattare och ämnesredaktör på Newsvoice

Kontakta mig. Fyrabarns-pappa, medmänniska, medlem i Amnesty, KMR (Kommittén för Mänskliga Rättigheter) och Röda Korset.

Vi kräver att användningen av el-chocker, ECT avbryts med omedelbar verkan. Speciellt till barn, gravida kvinnor, äldre och under tvång. Vi kräver även att en oberoende utredning görs på alla människor som har fått elchocker för att klargöra och fastställa situationen. Alla som har lidit skada av denna ”behandling” skall ha full ersättning.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *