Adhd / ADD


Adhd /ADD

Här följer en intressant artikel publicerad av Peter Anstrin i Näringsnytt Nr 1 2007. Läs och begrunda samt lämna era kommentarer.
Peter

Hur näringen påverkar vår mentala hälsa

Dagens behandling av mentala besvär består till största delen av psykiatriska droger, antidepressiva SSRI-medel eller antipsykotika. Man utgår från den förhärskande psykiatriska modellen som hävdar att det finns en kemisk obalans av transmittorämnen i hjärnan. En teori som faktiskt inte har något vetenskapligt underlag och som förra året avfärdades av internationellt högt uppsatta psykiatriker med orden: ”en teori som förmodligen läkemedelsbolagen hittat på.”

Vad kvarstår då inom psykiatrin? Ja, inte mycket. Möjligen elchocker från 1950-talet. Den kognitiva terapin står ju främst psykologerna för. Men det finns ett annat område som förfallit till glömska inom psykiatrin. Hur näringen och maten påverkar vår mentala hälsa.

Redan på 1950-talet började man behandla mentalpatienter med höga doser vitaminer. Det var den kanadensiske psykiatern Abraham Hoffer som tillsammans med den dubbla nobelpristagaren Linus Pauling myntade termen ortomolekylär (orto; rätt) psykiatri för behandling med ämnen som förekommer naturligt i kroppen, alltså rätt molekyl eller ogiftigt ämne.
Man kolliderade dock med psykofarmakavågen som startade 1952 och de blev naturligtvis utsatta för förtalskampanjer och kraftigt motstånd. Men tack vare de spektakulära resultaten bland schizofrena har den ortomolekylära behandlingen överlevt. Man utförde också en del dubbel-blinda undersökningar och Hoffer säger att han var först med att introducera dessa inom psykiatrin.

Det amerikanska psykiatriförbundet ökade drevet mot Hoffer och han utsattes för hot och anmälningar. Det hjälpte inte att Hoffer hade extraordinära resultat med sin metod. Kanske var det därför han utsattes för förföljelse! Många tror det, däribland han själv.
Idag är det få om ens någon psykiater i Sverige som behandlar ortomolekylärt. Det finns dock en hel del i USA som kämpar vidare. Flera patientföreningar använder sig av dessa metoder och läkare med gott resultat.

Frågan är då om ”teorin om den kemiska obalansen av vitaminer” håller, eller är den lika ogrundad som teorin för transmittorämnen. Det går inte att ge ett definitivt svar på detta. Men man vet att bristsymtomen på vissa vitaminer, t.ex. B1 och B3 är identiska med vissa psykiska störningar. Vi behöver knappast nämna problemen vid brist på B12. De är förödande. I Storbritannien finns det en läkare som tror att depressioner inte är något annat än en kraftig B12-brist och med egna pengar betalt B12-injektioner för mer än 700 patienter. Hälsomyndigheterna förbjöd honom först men tog sedan tillbaka förbudet när de upptäckte hur mycket bättre patienterna blev. I boken Depression – Treating it Naturally ges en mängd olika alternativ till naturlig behandling av depressioner. (http://www.wddty.co.uk/shop/detail.asp?id=4695&did=537)

Vi har en enorm satsning inom psykiatrin på barn. Den ena diagnosen avlöser den andra. Adhd är den diagnos som används mest. Varje barn som inte sitter stilla i skolan riskerar idag att stämplas och utsättas för amfetaminbehandling. Fem-sex miljoner skolbarn och småbarn ända ner till tre års ålder får idag amfetamin i USA, kanske 5000 barn i Sverige. Men varför sitter de inte stilla? Ja, inte beror det på ”amfetaminbrist”. Där det inte är renodlad skolleda så är det snarare en näringsbrist. I en undersökning som gjordes i USA fann man en markant brist på magnesium, zink, koppar, järn och kalcium i plasman, urinen och blodet på 450 barn i kontrollgruppen. (Kozielec T et al. (1994). Deficiency of certain trace elements in children with hyperactivity. Psychiatry Pol 28,
345-353)

Samma förhållande rådde när man undersökte schizofrena. Man undersökte 85 schizofrena och 65 normala. Sammanlagt var halten av 17 spårämnen lägre bland de schizofrena än bland de normala. (Zhai ST (1990). 23 hair trace elements measurement in patients with schizophrenia. Chung Hua Shen Ching Ching Shen Ko Tsa Chih 23, 332-338)

Samma förhållande gällde även vid klinisk depression, autism, anorexi och dementia. Dessa ämnen går att mäta vilket det inte låter sig göras vid den påstådda men obevisade ”obalansen av transmittorämnen i hjärnan”. Man kan nämligen inte göra biopsi på en levande hjärna.

Man kan naturligtvis diskutera huruvida detta beror på att personer med mentala störningar inte bryr sig så mycket om dieten, men det är inte hela svaret, för många gör det faktiskt. Oavsett vilket, när balansen återställes blir många helt bra eller markant bättre. Beröva en person de livsviktiga vitaminerna eller spårämnen och oundvikligen uppstår mentala problem. En faktor som inte uppmärksammats tillräckligt. Och det kan behövas mycket höga doser under lång tid innan balansen återställes. Något påverkar upptaget.

Miljögifter

Vi har också problemet med miljögifter. I novembernumret av medicinska tidskriften Lancet redovisas skadorna hos barn som utsätts för kemikalier såsom lösningsmedel och bekämpningsmedel. Barn kan få allvarliga hjärnskador vilket kan resultera i symtom som idag klassificeras som autism och adhd men också sänkt intelligens och koncentrationsproblem. Lancet listar över 200 kemikalier som kan orsaka dessa problem. Professor Philippe Grandjean, professor i miljömedicin, varnar för att dessa ämnen kan vara över hundra gånger mer toxiskt för barn vars hjärnor är under utveckling.

Att ge barn amfetamin för att hantera näringsbrist och miljögifter kan därför knappast anses vara ett intelligent drag. Amfetamin tillhör våra starkaste droger och det är definitivt inga små doser barnen får. Samma dos gör att en vuxen person håller sig vaken minst halva natten. Dessutom är det 100 procent rent läkemedelstillverkat amfetamin, vilket är mycket eftertraktat på gatan. Utförskrivningen av sömnmedel till unga har tredubblats på fem år. Det är främst ”adhd-barn” som står för ökningen. Amfetamin är nämligen ett ”uppåttjack” och framkallar sömnsvårigheter. Det introducerades även som ett bantningsmedel i Sverige. Jag kom i kontakt med en mamma nyligen som berättade att hennes elvaåriga son gick ner fyra kilo på ett halvår när han använde amfetamin.

Socker
I somras redovisades en doktorsavhandling där man i Norge funnit att intaget av läskedrycker var direkt relaterat till mentala störningar. Man hade undersökt alla skolungdomar i Oslo som gick i tionde klass. De som drack mycket läsk hade mest mentala störningar, depressioner och hyperkativitet. Ungdomar i Norge dricker mest läsk i världen (115 liter per år) och man har även flest ungdomar på amfetamin för så kallad adhd i världen per capita, efter USA där barnen dricker näst mest läsk av alla länder. Man har hittills mest koncentrerat sig på viktökningen när det gäller läskedrycker, men besvären med mentala störningar är ett långt överskuggande problem.

Kroppen vänjer sig snabbt vid blodsockerkickarna och kräver mer, med hot om kraftiga abstinensbesvär. Det kommer allt fler rapporter om vuxna och ungdomar som dricker upp till två 1,5 liters colaflaskor om dagen – och inte kan fungera eller tänka utan detta. Svettningsattacker, och blockerad tankeverksamhet inträffar utan colan. En liten burk cola har nio sockerbitar i sig. Sötman döljs av den fräna fosforsyran – som bland annat även används för att avkalka kaffebryggare – fast då med varningstext. Som ”kuriosa” kan nämnas att räddningstjänsten i Mexiko använder fosforsyra när de skall tvätta bort blodet från asfalten efter en trafikolycka. Det löser nämligen upp blodet effektivt. Man använder även fosforsyra när man skall tvätta bort mineralavlagringarna på badkar vid om-emaljering. Frågan är då om även ungdomarna blir ”avkalkade”. Det kan i så fall förklara en hel del hyperaktivt beteende. Kalcium och magnesium är nämligen ”nervdämpande” mineraler.

Naprapaten och näringsterapeuten Patrick Söderquist i Göteborg har gjort mineralanalyser på dessa barn. Han har funnit att överaktiva barn har hög halt av nervgifterna och tungmetallerna bly, kvicksilver och kadmium, samtidigt som halterna av de nervdämpande mineralerna kalcium och magnesium har varit oroväckande låga.

Det raffinerade sockret förbränner även snabbt en hel del vitaminer som används för att göra sig av med sockret som uppfattas som ett gift i dessa mängder. Vitamin B1 är bland de vitaminer som försvinner först. B1 kallas även ”nerv-vitaminen.” Alkoholister, som ofta har sockerproblem (alkohol omvandlas snabbt till socker), får B1 injektioner när de börjar få skakningar och ser skära elefanter. Samma sak med personer som fått för mycket socker. De börjar skaka och känner sig oroliga, deprimerade – och rastlösa. De känner sig även håglösa och tankspridda. I Sverige äter barn 65 kilo socker per år. Det är ofantligt mycket för ett barn som väger hälften så mycket.

Det som gjorde mig uppmärksam på detta problem var en berättelse från en familj med två små barn som besökte Florida under en varm sommarmånad. De hade undvikit att ge sina barn socker eller godis av något slag under hela uppväxttiden. Men när de nu gick omkring i hettan såg de ett glasstånd och tyckte att de ville svalka ner barnen med en glass. Det tog fem minuter, sedan sprang det ena barnet rätt ut i gatan och skrek, helt förvirrad. Efter några minuter började även det andra barnet uppträda förvirrat.

Man måste förstå att barn idag är uppfödda på socker. Problemen märks inte så markant som när de får pröva på det efter några år utan sockerintag. Då blir det kraftiga reaktioner. Spädbarn som blivit beroende av sin mammas sockerkonsumtion får ryckningar i kroppen och har svårt att hålla temperaturen när de inte får socker. Om barnen fått tillräckligt med näring under längre tid blir effekten inte lika dramatisk.

Man kan väl nämna att många av våra välfärdsproblem började samtidigt som raffinerat socker kom på frukostbordet. Idag äter vuxna ca 43 kilo per år.
Depression, oro, stress, sömnsvårigheter, dåligt självförtroende är alla fenomen som långvarigt sockerintag kan orsaka, säger allt fler forskare. Och sockerberoendet kan vara ganska svårt att bryta.
– Socker är som en drog som är lika beroendeframkallande som nikotin och heroin. Enligt en medicinsk definition skulle raffinerat socker i olika former inte få finnas, inte få lov att användas i mat, eftersom det är ett gift som stjäl näring ur kroppen, säger immunologen Susanna Ehdin i sin bok ”Den självläkande människan.”
– Om socker skulle marknadsföras för första gången idag skulle det antagligen inte klara sig genom hälsovårdsmyndigheternas granskning, skriver Kathleen DesMaisons i boken ”Potatis – inte Prozac” (Forum). I förordet till boken skriver forskningsprofessor och fil. dr Candace B. Pert:
– Jag har länge misstänkt att ökningen av kliniska depressioner i vårt samhälle har ett samband med ökningen av sockerintaget.”
– Det är inte bara så att sockret är orsak till att en stor del av befolkningen får åldersdiabetes, samtidigt kan sockret ge ångest och göra dig utmattad, deprimerad med oro och stresskänslor, samtidigt som självförtroendet körs ner i botten. Detta kan bero på överkänslighet för socker och/eller candida, en jästsvamp som är en del av kroppens flora, men som överstimulerad av sockret bidrar till sin parasitiska form. Då framkallar den en hel rad med fysiska och psykiska besvär, skriver Gunilla Fors i en artikel om människor med sockeröverkänslighet.
– I den formen kan candida framkalla depressioner, oro, migrän, eksem, allergier, trötthet, humörsvängningar, och en hel rad andra fysiska besvär.

Kombinationen antibiotika med intag av raffinerat socker och vitt mjöl (vitt mjöl omvandlas mycket snabbt till socker) har bidragit till att en stor del av västbefolkningen drabbats av candidabesvär – men som läkarna misstolkar som psykiska besvär och därmed ordinerar antidepressiva medel.
Kroppen kan inte tillgodogöra sig vitaminer och mineraler när man äter mycket socker. Många barn och vuxna äter en alltför kolhydratrik kost. Socker, vitt mjöl och mycket pasta ger kolhydrater som driver ut de lugnande mineralerna kalcium och magnesium ur kroppen.

10 000 barn och 640 000 vuxna får idag antidepressiva medel. Man kan därför fråga sig om inte sockerproblem medicineras med lyckopiller och amfetamin

Om antisocialt beteende kan klassificeras som en mental störning så finns det även orsaker där som kan härröras till näringsbrister. En uppmärksammad undersökning som presenterades i juni 2002 i British Journal of Psychology visade att en grupp på 231 brittiska ungdomsbrottslingar som fick extra vitaminer, mineraler och fettsyror begick betydligt färre våldsbrott. På bara 14 dagar sjönk deras våldsamma beteende med 37 %. Hos kontrollgruppen, som fick placebo, fortsatte det våldsamma beteendet. När studierna avslutats återgick siffrorna snabbt till det ”normala” utan någon skillnad mellan grupperna.

I en tidigare undersökning som gjorts av The National Society for Research into Allergy tillsammans med polisen i West Yorkshire visade man att dieten kan påverka beteendet på unga förbrytare. 10 unga vanemässiga förbrytare med genomsnittsålder på 11 år(!) deltog i undersökningen. Alla var hyperaktiva och uppvisade ett aggressivt, våldsamt beteende, var extremt antisociala och kunde inte behärska sina impulser. Alla hade zinkbrist, en del hade brister i krom och mangan. Man gav dem en diet där man tagit bort alla kända allergiframkallande ämnen vilket man testade fram gradvis. Av de åtta barn som avslutade undersökningen så uppvisade alla en klar förbättring i uppförande. Sex månader efter testen var fem barn helt problemfria och uppförde sig socialt acceptabelt. Som en bonus upptäckte polisen att snatterierna, bilstölderna och skadegörelserna sjunkit med 50 procent under tiden testen pågick. Peter Bennett, polischef och kriminolog berättade:
– Studier visar att 70 procent av alla notoriska ungdomsbrottslingar har en komplex skala av biokemiska, närings- och hälsostörningar, varav de flesta varken är diagnostiserade eller behandlade. Där behandling har getts har det visat sig att brottslingar med dålig näringsstatus uppvisat markant förbättrad hälsa, beteende och skolprestanda.

Vi vet också att omega-3 har en mycket drastisk effekt på humöret vi höga doser. Man använder det med mycket gott resultat för att bota kliniska depressioner. Kopplat med motion ger det en drastisk rehabiliteringseffekt. Förlossningsdepressioner kan säkert spåras till brist på omega-3. Fostret tar oerhört mycket EPA och DHA under sista månaden. Det kan ta upp till två år för modern att fylla på sina egna depåer efter förlossningen om hon äter en ”normal” kost. Lösningen är inte antidepressiva medel.

Skräpmaten
Barn och ungdomar kan bli ordentligt aggressiva och stökiga om de äter mycket skräpmat, såsom chips, godis och läsk, enligt en ny dansk undersökning. Undersökningen som gjordes i Århus har fått mycket stor uppmärksamhet och visar att man kan uppnå drastiska förändringar genom att ge barnen rätt kost. Den gick till på så sätt att man i två år bjöd 42 elever på näringsrik frukost och lunch.
– Barnen har kunnat koncentrera sig bättre och är betydligt mindre aggressiva. Vi ser en enorm skillnad, säger läraren Frede Bräoner till tidningen Politiken.
Dietisten Jonna Deibjerg som följde barnen är övertygad om att föräldrarna inte förstår vilken förödande effekt kosten har på barnens psyke.
– Resultatet är uppseendeväckande. Skolan skulle kunna satsa mer pengar på att ge eleverna rätt mat och därmed slippa lägga pengar på psykologer och kuratorer, säger Deibjerg.
Eleven Anita Lund drack tidigare flera liter cola varje dag och åt chips till.
– Tidigare kunde jag knappt ta mig till skolan. Nu är det mycket lättare och jag är inte aggressiv längre. Det beror på att jag äter riktig mat, påpekar hon.

Det är nog så att maten och näringen inte är själva grundorsaken till mentala störningar, men kan definitivt utlösa och förvärra dem. Att då ge psykiatriska droger har inget annat än en negativ effekt. Dietister och näringsterapeuter skulle kunna åtgärda en mycket stor del av våra mentala besvär om mer resurser styrdes om till detta område – istället för att gå tillbaka till psykiatrin som ändå inte kan bota människor med mentala besvär. Det är alldeles för uppenbart för att ens diskuteras.

Peter Anstrin


22 svar på “Adhd / ADD”

 1. Hej !
  Jag håller fullständigt med dig och det är helt otroligt att läkemedelsindustrin ska få leka med våra barns liv.

 2. Jag tycker detta är väldigt intressent (ska läsa hela artikeln noggrannt) och tror att maten och näringen kan bota väldiigt mycket – vad finns i mat annat än kemiska substanser (allt är kemi). Mats Petersson ”orka vara ledig” har skrivet en bok om mycket av detta och jag var på hans föredrag en gång och där berättade han hur man kan bota hyperaktivitet hos ett barn med rätt kost. Barnet kan ha fått detta eftersom mamman hade folsyrebrist t ex (vilket är lätt att få, speciellt om man skaffar flera barn tätt – då hinner inte kroppen riktigt återhämma sig, och man kan få brist på viktiga mineraler och vitaminer). Hls Anita (försökte hitta Mats hemsida men lyckades inte, men ni har boktiteln ovan i alla fall)

 3. Hej! Jag Vet att adhd finns och är ärftligt! Sen vad det beror på kan man ju diskutera.
  Jag har ADHD och många i min familj har det. Min pappa hade det garanterat men dog outredd. Han missbrukade amfetamin. Det är vanligt att människor med ADHD ”självmedicinerar” pga sin rastlösa själ. Fastnar i missbruk. Jag har även flera nära släktingar som har autism… Finns autism inte heller?? Flera typer av autism går till och med att spåra i dna:tsom kromosomavvikelser. Bara för att människor med ADHD är mer anpassningsbara än autistiska el utvecklingsstörda så betyder det inte att ADHD inte är en sjukdom. Vi med ADHD har ofta en god social kompetens och lyckas därför ”dölja” vårat handikapp. En människa som inte har adhd reagerar helt annolunda på amfetamin är den som har adhd. Det finns vetenskapliga fakta bakom det här. Jag sälv har ADD/ADHD och blir väldigt ledsen när människor talar om för mig att ADHD inte finns, att det ”bara är psykiskt” .
  Jag har själv en son som har ADHD och kämpar hårt för att han ska få rätt stöd. Jag försöker så gott det går att ge honom allsidig och bra kost. Mycket frukt och grönsaker samt fiskleverolja som ska vara så bra. Jag hoppas att det hjälper något då jag önskar honom det bästa här i livet. Jag ska snart börja med concerta (amfetamin), jag ser verkligen fram mot detta då jag lider mycket av adhd problematiken. Tänk att kunna slutföra ett projekt el att slippa den här hemska rastlösheten. Jag struntar om jag går ner 10 kg i vikt det kan jag ta om jag får lite mer fokus på tillvaron. Det är svårt för folk som själva inte har ADHD el barn med ADHD att förstå vad det handlar om… Tänk sälv att inte kunna fokusera, inte kunna slutföra något. Tappa minnet hela tiden snubbla på orden, inte kunna uttrycka sig… Bli missförstådd hela tiden. Inte kunna sova, vara rastlös jämt…få ångest som följd. Inte kunna lära sig läxor hur mycket man än försöker. Glömma viktiga möten, tider. tappa bort saker hela tiden… Uppleva känslomässig berg och dalbana… Det är lätt att yttra sig innan man vet hur det riktigt är! Tyvärr.

 4. Hej!
  Tänkte jag skulle bidra med ett inlägg i denna debatt:

  Det finns många tecken på att symptomen kan ha skilda orsaker, variera från person till person och flera orsaker/brister tycks kunna finnas hos en och samma person. Här kommer ett axplock.

  Kosten är ett område som i många fall är det första man testar. Det har visat sig att de allra flesta personer blir uppjagade och överdrivet aktiva av socker. Andra åter kan ha problem av konstgjorda smak- och färgämnen – något som ju finns i riklig mängd i dagens halv- och helfabrikat i livsmedelsaffären. Hamburgare hos den stora hamburgerkedjan innehåller smakförstärkaren glutamat etc. Dessutom äter många yngre människor mycket godis som innehåller både socker och smak- och färgämnen. En delgren av detta är snabba kolhydrater i allmänhet i form av vitt mjöl.

  En hel del av fallen blir således bättre genom att undvika socker och vitt mjöl och samtidigt börja äta produkter av fullkorn samt kost med mycket proteininnehåll.

  Färska rön anger att besvären kommer från miljögifter och sådana finns i t ex många kemikalier i personers dagliga liv. Troligen har mycket gått alltför snabbt när det gäller utveckling av olika hjälpmedel och preparat och på lång sikt kan detta nu visa sig. En länk till detta finns: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=586870&previousRenderType=2

  En underavdelning är tungmetaller som också kan finnas i närmiljön eller i kroppen och det har visat sig att en del personer är mer känslliga för detta än andra. En av de vanligare är kvicksilver som t ex finns i amalgam. Den kan ha blivit lagrad dels på grund av egna tandfyllningar eller genom att ha tagit upp från modern som foster. Det finns metoder att rena kroppen från kvicksilver t ex hos vissa naturläkare.

  Brister när det gäller vitamin- och mineralstatus är ett annat område som är intressant. Det har visat sig då detta konstaterats och korrigerats genom rejäla tillskott har personer blivit bättre. Speciellt vill jag nämna mineralet kalcium här. Dess verkarn är mycket positiv i sammanhanget eftersom det är allmänt lugnande för kroppen. De som dricker mycket Coca Cola löper risk att delvis bli av med kalcium från kroppen och skälet är fosforsyran som finns i nänmda dryck.

  En hel del blir även bra mycket bättre om man intar fettsyror t ex jättenattljusolja.

  Alltför lite fysisk aktivitet i vissa åldrar är ännu ett exempel. Likaså gäller det alltför mycket tid av TV-spel och TV-tittande. På sätt och vis verkar detta nästan hypnotiserande. Åtgärderna är enkla i teorin men inte så enkla att åtgärda kanske.

  Ytterligare ett svaghetsområde kan vara grundläggande studiefärdighet. En person som faktiskt tvingas vara i skolan men bär med sig stora ”tomrum” eller ”vita fläckar” av problemområden och oförstådda ord och begrepp tycks på något sätt påverka personen omedvetet att denne/-a blir kraftigt frustrerad med symptomen som följd. Måste vara i skolan men förstår inte o s v. Att gå till botten med grunderna för ämnen, ord och studier är korrekt åtgärd.

  Sensomotorisk träning (Vestibularis, finns på internet med länk http://www.vestibularis.se/dokumentation.asp) har hjälpt personer och detta finns i Mönsterås.

  Exempel på framgångar finns också av akupunktur, örtterapi, osteopati, homeopati m m.

  Detta var exempel på ingångar till problemet och det finns fler. De viktigare slutledningarna är:

  Blir personerna hjälpta av dessa åtgärder är det ju frågan om somatiska, näringsmässiga, studiemässiga m m orsaker och i grunden inte psykiska. Det är alltså fel att ge en psykiatrisk diagnos.

  Vår offentliga sjukvård testar mig veterligen inte för dessa faktorer. Tyvärr mynnar dess ”lösning” alltför ofta ut i en riskfylld och på flera sätt farlig terapi; centralstimulerande medel – narkotikaklassad sådan. En sådan medicin löser heller inget i grunden.

  Lycka till!
  Lars A.

 5. Det finns även studier på att socker kan ha en lugnande effekt. Så fungerar det iaf i min kropp. Därför kan man inte dra några generella slutsatser, utan vad som är bäst är individuellt. Jag kan tillägga att när jag testade hur jag reagerade på socker så hade jag ätit en sockerfattig kost under flera års tid. För mig räckte det även med små mängder socker. Större mängder socker kunde göra mig rastlös och okoncentrerad precis som när jag försökte undvika socker helt.

 6. jag tycker det är väldigt viktigt att ta upp detta och se olika sjukdomar ifrån andra synvinklar. Bra är ju att kosten har blivit mkt aktuell. Jag tror kosten påverkar oss ända från fosterstadiet och framöver. ”man är vad man äter” låter inte alltför avlägset. Mer forskning är dock behövligt. och fler diskussioner helt allmänt. Tack för mkt intressant och lärorik information. mvh karin

 7. men snälla… ser ni ej va dom håller på med.. asså jag e på psykiatrisk utredning för adhd. OMG!! herre gud sluta lek med oss :'(

 8. Jag är nu så glad att äntligen kunna tala om för folk varför jag har min problematik. Jag har ju ADHD och det ÄR ett handikapp!! Sen borde självklart skolan reformeras så att alla barn får plats och stöd oavsett om de har Adhd el bara är i behov av extra stöd!

  Men har man adhd så är man ofta mycket medveten om sin problematik. Att snubbla på sig själv när man vill gå rakt el när man stammar el kastar om orden när man pratar är inget roligt! Hela tiden glömma allt från viktiga möten till vart du lägger nycklarna alltid börja om fråga dig själv vad höll jag på med nu nä men fan, har jag ställt in mjölken i skafferiet! Detta är något som händer mig inte en gång om dan ska du veta utan heela tiden. Det tar all min tid att försöka hitta mig själv och alla trådarna! Självklart ska man tala om kostens betydelse och försöka utesluta socker mm. För det Kan hjälpa vissa till viss del.

  Visst blir det mycket värre om man som jag inte får hjälp som barn! Men att tro att det bara är en miljöfaktor el pga viss föda är att göra det enkelt för sig. Hur kan det komma sig att i min pappas släkt så har mer än hälften ADHD? Alla har vi vuxit upp i olika miljöer och med olika föda.

  Det finns de föräldrar till barn med ADHD som vänder ut och in på sig själva för att deras barn ska få rätt stöd plus att de gör ALLT för sitt adhd barn. När man är en ansvarsfull och kärleksfull förälder med ett adhd barn då GÖR man verkligen allt och det första de här föräldrarna oftast gör är att rannsaka sig själva, VAD har vi gjort för fel!! Det är oftast de ansvariga föräldrarna som bryr sig som söker kontakt med habiliteringen. De som inte bryr sig om sina barn och är upptagna av sig själva det är de som inte söker kontakt och det är deras barn med adhd som ofta inte får någon hjälp, de bli värstingar el tapetblommor.

  Min son är mitt allt och jag rannsakar mig själv varje dag vad kunde jag gjort bättre vad är bäst för honom mm. Men jag vet hur det är att ha adhd så jag vet vad han går igenom och jag är glad att han får det stödet han får i på dagis och skolan mm.

  De som kommer och säger att adhd inte finns de vet inte ett skit. För adhd finns jag lever med det varje dag! Min son har två föräldrar som gör allt för att han ska må bra. Vi har ett underbart dagis som har anpassat sin verksamhet för honom så att han ska känna sig lugn och trygg. Vi har kontakt med talpedagog, psykolog samt läkare. Han lever i en skyddad verkstad med folk som ser honom och bryr sig. Men ADHD finns där ändå hela tiden jämte oss! Den går inte att strukturera bort. Men vi kan hjälpa honom bygga upp en starkare självkänsla genom att bekräfta honom och leda honom.

  Min pappa hade en trygg och kärleksfull familj. Han var överallt på samma gång som liten och hade alltid galna upptåg. Han var talangfull och snygg men skolan var inte hans grej för han kunde inte sitta still. Han började med amfetamin när han var i 20 års åldern. Han dog av överdos. Tänk om han istället varit född nu och fått medicinering! Det kanske hade hjälpt honom till ett dräglit liv istället. PS. alla hans syskon (som inte hade adhd) lever idag och är lyckliga och harmoniska människor. Summan av kardemumman: Uppväxtmiljön hade inte ett dyft med att min pappa knarka bort sitt liv. Vem ska få skulden? För skulden måste ju någon ha, för det är ju så vi människor fungerar, eller?

 9. Mineralbrist är en springande punkt vad gäller olika psykiatriska tillstånd. Och vad finns det för bakgrund till att det blir så. Vi lever på många sätt ett onaturligt liv. KBT, minnesträning, psykofarmaka osv, är bara symptombehandling. En grundläggande orsak är högst sannolik tungmetallintoxikation bl.a. kvicksilverförgiftning. Jag har flera symptom som tyder på detta. Tinnitus, grumlig lins, karpaltunnelsyndrom, värk i ryggen runt 5:e lumbalkotan. Men finns det någon läkare som kan ställa denna diagnos?. För några år sedan gick jag till läkare med min grumliga lins, men det blev ingen åtgärd. Sannolikt handlar det om ansamling av koppar i ögat. Mina sömnproblem härrör sig från att serotonin inte frigörs från hypofysen, och ej heller dopamin i sådan mängd så att jag skulle kunna känna mig nöjd med något som jag gör.

  Efter ett psykologbesök blev jag erbjuden amfetaminpreparat. Efter ett samtal på 45 minuter är det alltså möjligt för mig att få ut ett sånt recept. Jag tackade för erbjudandet men avböjde.
  Jag tycker det är onaturligt att stoppa i sig kemikalier i kroppen. Jag äter inte ens huvudvärkstabletter. Ett tips till intresserade är att läsa Barbro Jöbergers bok Amalgam- Hotet mot din hälsa, ISBN 91 7798 282 7. Läses med fördel i ett sträck. Indikationerna på kvicksilverförgiftning stämmer överens med problematiken för adhd. Kör kvicksilver+adhd på google så får ni se. För mig är det väldigt sannolikt att det är så. Jag har inte varit den duktigaste tandborstaren på jorden. Men jag bad inte om att få kvicksilver 5 cm från min hjärna. Andra kännetecken är infektionskänslighet, sinuit, eksembarn,ljuskänsliga ögon, lynnigt humör, matideéer. För mig handlar det alldeles säkert om kvicksilverförgiftnig som orsakar dessa symptom. För andra kan det handla om ett extremt sockerintag osv.För varje åkomma finns det ett läkemedelsföretag som vill hjälpa. Tänk själv, annars gör någon annan det åt dig. ”Every need got an eagle to feed”- Bob Marley

  Diagnosticerad
  Medicinerad Nej tack!
  Hibernerad

 10. för mej är allt detta om ADHD nytt. det har funnits i utkanten av mitt liv, men aldrig påtalats att det varit en sjukdom. bara rastlösa/dåligt uppfostade barn… nu när min bästa väns son fått diagnosen och man ser familjen kämpa varje dag med omgivningen och med grabben undrar man ju vart hjälpen finns? måste ju finnas information, människor som varit med om samma saker?! i våran stad med skolor och allt verkar det som om det fortfarande handlar om ouppfostade barn! skrämmande år 2007! men det jag igentlligen ville få sagt att familjen jag känner har även diabetes så jag tycker att deras socker intag är ganska bra. men grabben mår ju ändå inte bra. inte resten av familjen heller.så nu står hoppet till medicinernas värld.// man får bara inte ge upp hoppet om dom//

 11. Hej!

  Jag jobbar i en privatskolkök. I skolan har vi två st barn som har ADHD problem. Sedan dem har börjat med sina nya mediciner (anfetamin tror jag)har barnen tappat apptiten, gått ner många kg, tappat humör känslan, går dem som skulle gå på droger. Innan medicineringen var dem här barnen fina, lite runda och hade en god aptit. Vissa tider äter dem inte medicin då får dem upp aptiten igen.
  Eftersom det gör så ont att se dessa barn har jag börjat rekkomendera till ena barnens föräldrar att sluta med socker och alla kolhydrater eftersom dessa kolhydrater (pasta, potatis, ris) blir slutligen socker i blodet, då får barnen en förhöjd blodsocker och blir svårtkontrollerade. Skolan har anställt en pedagog för att hantera, sköta ena ADHD barnet. Det kostar kostar säkert en slant för skolan.
  Tillbaka till maten. Sedan februari 2007 har jag ätit enligt LCHF, låg kolhydrat -hög fett. Om denna kostråd kan ni läsa på Annika Dahlqvist blogg, där hon själv berättar att barn med ADHD mår bra av att utesluta kolhydrater. Eftresom barnen måste bli mätta men samtidigt undvika alla kolhydrater då måste man ersätta det med MÄTTAD FETT, som SMÖR, GRÄDDE, ekologisk KOKOSFETT, mycke Omega 3, FET mjölk, ÄGG, osv.
  Vår ADHD barns mamma har läst på själv och har tagit Röd Mjölk till vår skolkök för att hennes son ska dricka det. Dem försöker ta bort alla dessa kolhydrater från barnens kost hemma, med bra resultat men hos oss i skolan tyvärr ”tvingar” personalen att han ska äta potatis, pasta osv. Jag försöker berätta till dem att alla dessa kolhydrater blir socker i hans kropp och att undvika att han blir okontrollerbart bättre ge honom, kött, sås och grönsaker.
  Så vad tycker ni om att lägga till mättad fett i maten för att bli mätt längre och undvika hög blodsocker som ger lungnare kropp. Testa själv, men jag tror stenhårt att denna matrekommendation hjälper många. 70% fett (inga margariner eller olja gjord på majs/solros), 25% protein och 5 % kolhydrater (tex. broccoli, spenat, gurka, osv.) Men se upp för grönskaker som finns under jord, eftersom dem innehåller mera stärkelse, som är socker, Tex. morötter är sötare än broccoli. Allt frukt innehåller socker, så om det går försök att undvika det. Man kan äta tex.bär med riktig grädde.
  Min familj består av en man (50 år), en glutenintolerant son på 17 år och en lille gubbe på 4 år, själv är 37. Min familj har börjat också äta efter min LCHF, mer eller mindre. Mannen har mindre sockersug efter sina kvällsbullar, 17 åringen äter ingen skräp mat längre, blir mätt på god hemlagad mat och har blivit lugnare (jag trodde förut att han hade ADHD), lille gubben äter ingen godis, snacks längre.
  Att undvika vetemjöl är ingen kamp för oss längre. Om familjen vill äta Pannkakor då gör jag så här. Blandar 2st ägg med 1-2 msk Philadelphila ost /person och steker i Smör. Man får en fin hög pannkaka som man kan servera med hemlagad sylt eller bär med grädde.

  Jag hoppas att jag kunde bidra med mina tips till er som kämpar med den här sjukdomen.
  mvh Dora från Södertälje

 12. Hej!
  Tusen tack för era kommentarer!
  Som jag ser det så är dessa olika diagnoser ett påhitt av de som vill sälja mediciner.

  Självklart finns det barn med olika problem – även många vuxna har också olika problem!

  Det finns många barn som har olika problem och svårigheter.
  MEN hur hjälper man dem?

  Det finns ALTERNATIV och LÖSNINGAR.

  Se min artikel:
  https://www.peterularsson.se/overaktiva-adhd-damp-barn/

  Se även andra artiklar på min hemsida och på internet.

  Vi måste HJÄLPA våra barn på RÄTT SÄTT!

  Våga öppna ögonen och TITTA EFTER.
  Våga titta på och använda ALTERNATIV!

  Lycka till!,
  Peter

 13. Wera,

  jag förstår inte vad du menar. Klargör, tack!

  Alla som kommentarer lämnar emailadress + IP nummer.

  Jag kan inte se att samma person kan byta emailadress och IP nummer så ofta.

  Hälsn,
  Peter

 14. Underbar artickel! Det bästa jag läst om ämnett hitils, jag hoppas det är ockej att koppiera och dela ut till folk? För jag vet många som kan behöva den! Och till er som missförstått den så står det inte att tex ADHD eller skitzofreni inte är en sjukdom, utan att det kan finnas bätre ”mediciner” än droger av olika slag…

 15. Helen här igen! glömde tillägga: Jag fick frågan om prova centralstimulerande medicin till min son när han gick i lågstadiet, jag visste inte vad det var,och när läkarn sa små doser ”droger” och inte kunde svara hur det påverkar min son på lång sikt blev jag rasande!
  han är ingen försökskanin sa jag och tog honom därifrån..
  I årskurs 8 mådde han så dåligt och läkarn tyckte det inte fanns risker med prova concerta, så han provade.. vilket bakslag! det förvärrade situationen.avslutade medicinen genast!!
  Jag har bråkat med politikerna ang resursklassen de la ner på vårvinden.
  7 elever tvingades in i högstadiet, de klarade ej av pressen, 2 började knarka, 1 blev omhändertagen och min son planerade begå självmord dagen innan sin 15års dag,
  Åkte akut till BUP östra.
  Vi var 3 mammor och 1 resurslärare som gick till media, Janne Josefsson stöttade och var med på ett möte med stadsdelscheferna, uppdrag granskning var där och filmade, vi anmällde skolan till bris, arbetsmiljönämnden. skolverket, JO, mm.
  Ungdomarna fick IT salen, 17 datorer de ej fick stänga av, ljudnivån var katastrof! jag var där inne i 4 minuter och grät när jag gick därifrån! skolverket var där och klagade på bristerna i lokalen, rektorn fick ett datum då allt skulle vara åtgärdat, hon väntade in den dagen,då fick de tillåtelse att stänga av 14 datorer… då var skadan redan skedd.. min son fick raseriutbrott och nu ett och ett halvt år senare med stöd från behandlingshem och mig ser han ljuset igen, han har aptit på livet igen, utan mediciner, men stora portioner kärlek och rätt stöd! jag tänker inte sitta och titta på när samhället misshandlar våra goa kids! rätt stöd från början, trygga lugna lokaler kan vara en början…helen

 16. Proteinintoleranse og diettbehandling av barn med adferdsproblemer på Norsk Rikstv..

  Rett for jul ble lege Katarina Lien, lege Jorgen Skavland og mamma Lene Gloslie, intervjuet av Puls i NRK1 om diettbehandling av barn med uro. Melk- og glutenfritt kosthold for adferdsforstyrrelser var temaet.

  Sendingen gikk mandag 14. januar,og du kan se det her:
  http://www1.nrk.no/nett-tv/indeks/118952

  På hjemmesiden til Puls finner du også artikkelen ”Nytt liv uten melk og gluten” (http://www.nrk.no/programmer/tv/puls/1.4476897) og Lege Katarina Liens svar fra Nettmøtet om diettbehandling av adferdsproblemer (http://www20.nrk.no/meldinger/webmelding.aspx?prosjektid=1187&type=les).

  Se også ”Diett mot autisme”
  http://www.nrk.no/programmer/tv/schrodingers_katt/5126603.html

 17. ja,jag letar allternativ…så det var bra att hamna här…så tack Peter och alla som gjort inlägg!

  SVAR:
  VARSÅGOD!
  Peter

 18. en OTROLIG artikel! Tänka om fler föräldrar skulle läsa den. Det är så otroligt viktigt att ALLA äter rätt. Det påvekar en även fysiskt, vem vill inte ha en snygg hy och tänder mm?

  Men det underliga är den att jag har ADD men har levt väldigt sunt. Åt inte speciellt mycket godis, chips, skräpmat eller drack läsk när jag var liten. Godis på lördagarna och läsk. Jag hade besvär redan sen 6 år. Jag var otroligt trög! Dagdrömde och hade svårt att koncentrera mig. Jag hade inte klarat av ett IQ test. Även min lärare kalla mig för att vara trög.Kan säga ändå att det inte var många i min skola som hade myror i brallan eller annat. Fanns ju några som ville vara coola men är ju inte nå ADHD eller ADD. Vi åt mindre skit helt enkelt. Men det råka tydilgen inte påverka mig.

  Jag åt ganska mycket unyttigt i tonåren, men då var det ändå inte så farligt mer än att ångesten höll på att äta upp mig pga minnena sen barndomen. Jag var dock fortfarande trög och hade problem att lära mig. Problem med hetsätning på köpet.

  Fick diagnosen bipolär när jag var 17 och nu ADD och bulimi fyller 21 år. Fast hade nog ADD först. Utan Lamotrigin hade jag inte levt idag men concerta vet jag inte. Har inte märkt nå mer än aptiten är borta och har svårt att somna, vilket jag är glad över! Var länge sen jag hetsåt, kunde lätt trycka i mig 3000 kcal på en måltid! klara av att sova 12 timmar nonstop och dessutom ta en 2 timmars tupplur på eftermiddagen!

  Får hoppas på att concerta hjälper mig med minnet och koncentrationen. Har klantat mig så många gånger på jobben och skolan att jag har lust att byta namn. Min dåliga uppmärksamhet,koncentration och minnet på det har slutat i stora summor pengar! Jag skäms över att mina närmaste känner mig. Vilket då leder till ångest och tyvärr självmordstankar. Det känns jävligt att behöva äta mediciner för att leva ett normalt liv. Hoppas klara mig utan allt skit och får se det som ett hjälpmedel. Äter då inga andra mediciner endast Ipren vid mensvärk. Inge tobak, alkohol eller knark har funnits i mitt liv heller. Eller jaförutom nu då.

  Men hälsosam kost kan absolut inte skada. Jag ska då göra allt jag kan för att se till att mina barn inte dricker nå jävlar läsk och äter chips varje dag framför datorn medans dom spelar nå spel. Kroppen ska ha alla vitaminer, mineraler, fett, kolhydrater och proteiner i lagom mängd. Får verkligen hoppas att det är en lösning vill verkligen inte att dom ska gå genom samma skit som jag gjort.

  Jag har då lärt mig mycket:) tack ska du ha!

  SVAR: Varsågod! Roligt att du har lärt dig mycket!

  Problem i skolan – som ofta börjar tidigt – beror på missförstånd och att man går förbi saker man inte förstår. Då blir man tung, trög och hamnar efter. Man hamnar i en ond cirkel och livet blir inte speciellt roligt. Skolan måste bli betydligt bättre på att undervisa och hjälpa alla barn till stolta, duktiga och självständiga individer.

  Jag har skrivit dessa artiklar också, som kanske kan hjälpa dig:

  Hur man kan må bättre
  https://www.peterularsson.se/hur-man-kan-ma-battre/

  Hur man kan hjälpa sitt barn
  https://www.peterularsson.se/hur-man-kan-hjalpa-sitt-barn/

  Lycka till vidare!
  Peter

 19. @helen Så trist rent utsagt att det ska behöva blandas in brott och påföljder för att någon ska reagera.
  Året är för oss därmed inte 2010 utan för oss som har ankyntning med Asperger verkar det fortfarande vara medeltid.
  Jag hamnade också i brottsfällan men lyckades ta mig ut, på grund av ett avbrott som orsakades av att min somatiska hälsa hotades av antipsykotikan. Hade de varit mer engagerade då hade en tredje person kanske fått sluppit lida för att någon idiot ska regeagera. På något sätt var det som att brott kanske är det mest kraftfullaste sätt att göra sig hörd för den som har ett psykiskt problem för att få samhällets reaktion, kanske är det en av anledningarna till det gick som det gick i din historia. Helen, fortsätt att bombadera media så att vi kan få slut på vansinne. Då kan vi börja tro på en fungerande framtid.

 20. Sök gärna svar på moderna sjukdomar och brister på denna nya sajt som är många till gagn.
  gluten-celiaki.blogspot.com/2011/03/glutenintoleransceliaki-ger-brister-pa.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *