Se mig!

Skrivet den 21 juni 2012

Fick en underbar berättelse av en läsare som handlar om kulturkrockar och problemen kring att komma till ett nytt land. Här kan man se vilken oerhört stor betydelse lärarna i skolan har.

Hej Peter! Kommer du ihåg mig? Här kommer en ny novell av mig om det passar! Här i vår stad så finns det många som kommer just från Somalia, och jag förstår ju att de inte alltid har det så lätt här i vårt land. Vi svenskar är väl inte heller så lätta att komma inpå livet kan jag tänka mig? När jag var riktigt ung så hade jag en lärare som var helt underbar, kanske får detta bli en liten hyllning till honom? kram.

Se mig!

Sabine är tolv år gammal när hon kommer till Sverige som flykting från Somalia. Redan som 3-åring blev hon bortlovad till Asmed i grannbyn. Han är tjugo år äldre än Sabine. Bröllopet är bestämt till den dag Sabine fyller sexton år. Hon har träffat sin blivande man en gång, tycker han verkar vara väldigt gammal och han ser sträng ut? Men det är som det är, detta har föräldrarna bestämt sedan länge och då blir det också så. Hennes båda systrar är redan bortgifta. De har berättat för Sabine om äktenskapets alla regler och turer, men gör hon bara som Asmed vill, så ska det säkert gå bra! När Sabine säger att allt hon vill är att bli lycklig, ler de ömt mot henne. ”Lilla barnunge”. Lycka för oss kvinnor är barnen”, säger de.

”Men”, säger Sabine, ”svenska tjejer får gifta sig med vem de vill, de gifter sig med den man de älskar, deras föräldrar väljer inte åt dem, det är så orättvist!” ”Ja, så går det också ofta åt skogen”, påpekar systrarna. ” Det är inte många svenska äktenskap som håller mer än högst ett par år, sedan sitter de där med ett par tre ungar om benen! Så vill du väl inte ha det? Nej du, lita på att mor och far har valt rätt för din del.” Sabine säger inget, men hon är full av trots. Hon vill vara som de svenska tjejerna, de verkar vara så fria. De får minsann göra som de vill, hon själv får inte göra någonting, ska gå direkt från skolan och hem.

Läs fortsättningen här.


Välkommen att kommentera eller kontakta mig!
Med vänlig hälsning,
PeterKontakta mig. Fyrabarns-pappa, medmänniska, medlem i Amnesty, KMR (Kommittén för Mänskliga Rättigheter) och Röda Korset.

Bookmark and Share

Inga kommentarer har ännu lämnats för denna post

Lämna gärna en kommentar som jag godkänner innan den publiceras.
Detta är min egen hemsida med mina tankar och åsikter - ingen debattsida.
Inga länkar godkänns i kommentarerna. Tänk på att ditt namn kan synas i sökmotorerna om du sätter ut det. Vill du berömma, debattera eller kritisera?


(krävs)

(krävs)

Information
Alla dina rad och styckebrytningar sätts dit automatiskt. Din e-postadress visas aldrig. Tänk gärna igenom det du skriver.

Använd knapparna nedan för att redigera din kommentar.


RSS flöde för kommentarerna i denna post | TrackBack URI

 

All nedtrappning av psykofarmaka skall ske i samråd med auktoriserad läkare.

Enligt vetenskapliga undersökningar har många deprimerade personer smärta (ibland är den förträngd) och rent kroppsliga problem. Som en första åtgärd rekommenderas alltid en fullständig kroppslig läkarundersökning med uppföljning och behandling. Välj en läkare som är inriktad på rent kroppsliga problem.

Folk blir skadade av elchocker, ECT! Skriv på protestlistan!