Socialstyrelsen börjar vakna angående elbehandlingar i Sverige!


1136463_alone

Äntligen börjar media och Socialstyrelsen vakna angående situationen med elbehandlingar i Sverige.

Uppdrag Granskning har gjort ett fantastiskt arbete och andra tidningar har hängt på. Ett flertal människor har gått ut och berättat om de skador de har råkat ut för.

Risken för bestående minnesskador efter elbehandlingar är överhängande. Mängder av människor kan vittna om detta!

Jag hoppas verkligen att ännu fler människor vågar komma fram och berätta vad de har råkat ut för!

Det gäller att vi fortsätter att ligga på så att detta nu inte bara rinner ut i sanden.

Skriv på protestlistan mot elchocker!

50 000 elbehandlingar om året i Sverige! Tusentals under tvång, till barn, till äldre och även till gravida kvinnor!


Mail från Socialstyrelsen till en läsare som anmält sina skador efter elchocker, ECT:

Subject: inbjudan möte om ECT
Date: Wed, 2 Dec 2009 16:32:13 +0100
From: Marten.Gerle@socialstyrelsen.se
To:
CC: registrator.hs@socialstyrelsen.se

Hej!

Du är en av de personer som kontaktat Socialstyrelsen efter SVT-programmen om ECT.

Socialstyrelsen ska kartlägga omfattningen av ECT inom den svenska hälso- och sjukvården på grund av uppgifter om att ECT-behandling har ökat kraftigt de senaste åren och att patienter har drabbats av svåra minnesförluster.

Chefen för Hälso- och sjukvårdsavdelningen, Anders Printz, har givit ett uppdrag om denna kartläggning. För att också få ett patientperspektiv vill vi ge dig möjlighet att vid ett möte redogöra för dina erfarenheter. Vi kan vid detta tillfälle inte formellt behandla de ärenden som är aktuella hos vår tillsynsavdelning.

Mötet äger rum på Socialstyrelsen, Rålambsvägen 3 (vid Västerbroplan) tisdag 22 december kl 14 – 16 i konferensrum Storken. Anmäl er i receptionen! Meddela gärna om du har för avsikt att komma enligt mejl adress nedan!

Välkommen!

Med vänlig hälsning
Mårten Gerle

Sakkunnig inom psykiatri
NU!-enheten
Socialstyrelsen
106 30 Stockholm
075-2473971
marten.gerle@socialstyrelsen.se


Mail från en läsare som har fått elbehandlingar:

Jag har blivit galen efter ECT-behandlingarna

Oförmögen att ta tag i mitt liv. Min hjärna har glömmt hur man kommer låss. Jobbar inte, är sjukpensionär fram till mars 2010. Har inte en enda vän längre, ingen sysselsättning alls. Dom flesta dagar lever jag innstängd i mej själv. Ofta undrar jag, vad skall jag ta mej till nu då, när det är så här. Hur blir det i framtiden för mej, kommer jag någonsin att fungera som förr?..(utan tryck i huvudet, med spärr för illskan, tålamod, kunde formulera mej i tal med stort ordföråd, jobbade som tolk, lärare, vårdare, receptionist. Hadde lätt för att lära mej nytt, full av liv och ideer lösningar och hopp). En ansvarsfull människa som jag var förr. Nu kan jag inte koncentrera mej lika länge. Orden är borta från minnet ofta, kan inte ta ansvar för mitt eget liv längre, då menar jag det vardagliga, duscha, äta, sova, promenera tvätta städa o.s.v allt tar mycket längre tid nu att göra. Jag har förlorat kontakt med en av mina söner helt. Han vill inte veta av mej längre. Jag är inte den snälla människan längre som jag var förr, innan ECT.

ALLDRIG!! ALLDRIG!! INTE ENS TILL MIN VÄRSTA FIENDE HADDE JAG REKOMENDERAT ECT. Meninslöst att ge det till människor som redan mår dåligt. Vad är det för mening att ge oss ytterligare bäsvär. ECT skall bort från vården där man skall vårda människor som behöver vård. Det skall vara straffbart att skada oss med el. Så länge det är tillåtet med ECT kommer vården att skada i stället för att vårda.

Konstant tryck i huvudet sedan jag vaknade efter den första ECT, den gör mej galen. Minnesluckor. Närminet är dåligt. Maniska beteende, kännslan av att jag är galen efter alla ECT behandlingar. Spärren att bromsa ilskan är borta. Jag fungerar inte på samma sätt som innan ECT. Personlighetsförendring.


Mail från en sjuksköterska angående elchocker:

Hej Peter,

Ja, jag jobbar inom vården. Och – under en period hade jag tänkt mig att utbilda mig till psykiatrisjuksköterska (!). Det tog mig två dagar av praktik på en psykavdelning för att se att det inte var något jag delta i.

Som de skriver att, ”Nu har Socialstyrelsen och SVT:s Uppdrag Granskning uppmärksammat betydligt svårare fall av minnesförlust som följd av behandlingen.” är ju en stor och fet lögn.
Socialstyrelsen har ju absolut inte uppmärksammat det, fastän de borde ha gjort det. De har struntat i de rapporter som de har fått från patienter. Det var Johan Stiernstedt som skrev två artiklar som publicerades i Läkartidningen ( i april och juli, 2009) och uppmärksammade detta. Mig veterligen utlöste de artiklarna inte en enda reaktion från Socialstyrelsens sida.

Det var först när Mårten Gerle stammande ställdes mot väggen av Janne Josefsson som de insåg att de bör göra något.

”Vi arbetar för social välfärd och värnar om den enskilda människans rätt till god hälsa, vård och omsorg. Vi står på medborgarnas sida.” Det är vad de själva säger på sin hemsida.

Ja, jag hoppas att den nu utlovade kartläggningen av minnesskador kommer att utmynna i ett beslut från regeringen att ge rejäla skadestånd till de som är drabbade, och naturligtvis att ECT förbjuds.

Risken är dock stor att det kommer enbart ett ”jaså” från SoS.

Janne Josefsson & Co får inte släppa det här. Det är tyvärr bara hotet om och förekomsten av dåliga nyheter i media som kommer att kunna driva fram något vettigt.

/Karin


Jag skrev denna insändare och skickade ut till svenska tidningar:

Jag skäms för att jag är svensk!

Älskar Sverige och svenskarna på många sätt och vis, men i ett avseende skäms jag för att jag är svensk: Vi är bäst i världen på att ge elchocker!

För mig är detta ofattbart. Varför ger vi flest antal elchocker i världen per capita – ca 50 000 / år?

Detta är Sverige år 2009. Ett välutvecklat land som säger sig värna om de mänskliga rättigheterna.

Ett flertal länder har antingen förbjudit denna ”behandling” eller använder den mycket ringa.

Jag tycker att Socialstyrelsen omedelbart skall stoppa alla elchocker till barn, äldre och gravida kvinnor.

De tusentals elchocker som ges under tvång varje år i Sverige skall också förbjudas.

Jag är övertygad om att svenska myndigheter kommer att få be om ursäkt och betala skadestånd till de som har drabbats.

När skall politikerna vakna?

Peter U Larsson
Medlem i Amnesty, Kommittén för Mänskliga Rättigheter och Röda Korset.

Skriv på protestlistan mot elchocker!


Välkommen att kommentera eller kontakta mig!

Med vänlig hälsning,
Peter

KONTAKTA MIG. Fyrabarns-pappa, medmänniska, medlem i AMNESTY, KMR (Kommittén för mänskliga rättigheter) och RÖDA KORSET.

Läs denna artikel: Hur man kan må bättre!


Ett svar på “Socialstyrelsen börjar vakna angående elbehandlingar i Sverige!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *