Jag är mycket kritisk till el-chocker, ECT, ”elbehandling”


Nedanstående insändare har jag skickat till alla tidningar i Sverige!
Skriv gärna på protestlistan mot el-chocker, ECT!

Eftersom jag personligen har sett flera närstående personer blivit skadade av el-chocker (ECT), är jag starkt kritisk till den ökade användningen av dem i Sverige.

42 000 el-chocker ges varje år i Sverige – det är en fördubbling på tre år! Sverige är ett av de länder där flest människor el-chockas per capita.

På min hemsida (peterularsson.se) har jag nu lagt ut ett protestlista mot el-chocker (ECT) och fått hundratals kommentarer från människor som blivit drabbade av el-chocker eller har synpunkter på att det fortfarande används i Sverige.

Se denna protestlista!

Denna protestlista kommer jag att skicka vidare sedan till våra folkvalda i regering och riksdag.

Till en början borde man totalförbjuda alla el-chocker under tvång, till barn eller till gravida kvinnor. Hur kan detta överhuvudtaget förekomma?!

El-chocksbehandligen började i ett slakteri i Rom i slutet på 1930-talet för att bedöva grisarna innan de slaktades. 1993 slutade man att bedöva grisar på detta sätt i Sverige men el-chockerna på människor fortsatte och har ökat.

Rapporterade skador efter el-chocker är minnesförluster, förlorad eller avtrubbad personlighet, brister i tankeförmåga och människor som fått sina liv totalt förstörda. Ca 10 000 människor, främst äldre, dör om året världen över ett kort tag efter ECT-behandling. Undersökande journalister på USA TODAY har funnit att att 1 på 200 avled efter el-chocker – Amerikanska psykiatriförbundet hade uppgett 1 på 10 000!

OBS! För att kunna ge en el-chock till en person KRÄVS att man söver ner honom först och ger muskelavslappnande medel. Annars händer detta enligt en psykiatriker: ”Den fastspända patienten fick sådana kramper att kroppen stod i en båge”. Det säger väl allt om brutaliteten och olämpligheten med denna behandling.

En av världens ledande förespråkare för el-chocker, Harold Sackeim har gjort avbön för inte så länge sedan. Han erkänner nu öppet att ECT framkallar permanent minnesförlust och brister i patientens tankeförmågor. Sackeim tar även tillbaka sin tidigare inställning, att klagomålen från patienterna helt enkelt var symtom på underliggande mental sjukdom samt att ECT skulle öka intelligensen.

Jag tycker att el-chocker är en omänsklig behandlingsmetod som bör förbjudas i Sverige.
Har nämligen med egna ögon sett skadeverkningarna!

Skriv på protestlistan mot el-chocker, ECT!

Peter U Larsson


7 svar på “Jag är mycket kritisk till el-chocker, ECT, ”elbehandling””

 1. El-chocker borde förbjudas! Att tvinga någon till att behandlas på det sättet är ren tortyr. Hur många här i sverige vet ens om att denna så kallade ”behandling” fortfarande används ?
  Jag blev iaf förvånad!
  Hur kan psykiatrin våga ”hjälpa” någon med el-chocker och dess biverkningar!?
  HALLÅ Sverige? reagera NU!

 2. Det borde vara total förbud på detta för det enda som händer är att människor blir totalt utraderade och en skugga av sig själva.. Man tar ifrån dem allt och det anser de säkert är bra för då blir de kollin som inte protesterar.. Bort med skiten..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 3. Anledningen till att denna omänskliga behandling får fortsätta är att Psykiatrin är en humbug utan vetenskaplig grund!
  Totalförbud av psykiatrisk behandling så som den äger rum idag bör snarast förbjudas!

 4. En bred allmänhet i Sverige är intresserad av komplementära och alternativa medicinska metoder och Sveriges representant i EUROPARÅDETS KOMMITTE´MOT TORTYR, Christina Doctare, har precis gett ut EN INTRESSANT BOK som heter: VÄGEN TILL HÄLSA

  DET BÄSTA AV VÄST OCH DET STÖRSTA AV ÖST

 5. Jag tror att de som är positiva till elchocker på den här protestlista jobbar själva inom psykiatrin och inte vågar inse fakta och stå för det de verkligen sysslar med. Tortyr av oskyldiga människor för attb dölja sin egen svaga självkänsla.

  Detsamma gäller alla de som säger att ECT är bra. Och vad är det som säger att de människor de säger sig vilja bota mår dåligt då? En psykiater fick ju för sig i tidningen att de som läste böcker vara trötta på livet, mådde dåligt och så. Vad vet de om det då? De kanske mår jättebra. Faktum är att jag tror att de mår bättre än över halva det svenska TV tittande folket som måste gotta sig åt andras grisande och jönserier i meningslösa dokusåpor. Måste man följa andra människors liv flera timmar om dagen istället för att leva sitt eget. då måste man verkligen vara missnöjd med något. Med tanke på hur merparten av dessa tittare reagerar på och har fördomar mot de som inte tittar på det. Detsamma gäller de människor som tror att hela verkligheten kretsar kring hjärndöda actionfilmer och evighetsaktiga och sadistiska dataspel. Detta är människor som har den uppenbart påhittade diagnosen aspergers syndrom alltså. Ett stort intresse som tar upp nästan hela deras fritid och på arbeten och som sedan utlöses i lättirreterade och aggressivitet som kan påminnas om bluffsjukdomen ADHD. Endast psykiatiker själva är så dumma och tror att psykiatriska diagnoser och sjukdomar inte kan genomskådas.

  Jga tror att de som utgör sig för att vara läkare här bara är en massa kvacksalvare. Undra om de känner till terapin samtal, träning, rätt kost, KBT, TFT, vara ute i naturen, kunskap, aktivera sig mm.

 6. Hej e detta forum eller sida fortfarande aktuell?
  har mycket att berätta om psykiatrin

  SVAR: Välkommen att skriva och berätta! Peter

 7. Jag känner några som fått el-chocker utan förbättring! Jag tror absolut inte på en sådan form av behandling! Och så alla dessa mediciner som patienterna får. Hjälper inte en madicin så testas en annan? Och till slut så har patienten fått det tyngsta medicinen men ändå ingen positiv resultat. Det fattas bra terapeuter helt enkelt. tex. gestaltterapi som jag själv har fått.
  minska medicin kanske till 1/4 och satsa 3/4 på bra terapeuter i stället! Eller ta bort medicin helt och satsa alla pengar på terapi i stället!
  Jag har sett så många lida o ser det varje dag. Folk mår dåligt o dessa behöver prata ut, lära sig ta fram allt negativt som dem håller inom sig och inta spackla över problemen med injection o tabletter.

  Jag har på mindre än 1 år förlorat 2 av mina kära syskon! Jag känner mig helt slut o vill bidra med något som kan förändra rättpsykiatrin o få politikerna förstå att folk som mår dåligt måste få typ gestaltterapi eller någon annan form av terapi. Minska på tunga mediciner.

  SVAR: Tack för kommentar! Skriv gärna och berätta mer. Hälsn, Peter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *