Intervju med Jim Westergren, en svensk på äventyr i Bolivia


dscn1228

Min son, Jim Westergren, bor sedan en tid i Bolivia med sin underbara fru Neyda. Se hans blogg.

Jag mailade honom lite frågor för att få reda på hur det verkligen är där borta.

Själv känner jag mig lite osäker på Bolivia efter att ha läst boken ”El-choco”. Här beskrivs landet som genom-korrumperat, byggt på droghandel och politiskt väldigt instabilt.

Är detta sant eller bara en sida av det hela? Vad säger Jim som har varit där? Är det bättre i Sverige, eller?

dscn1225

dscn1708

Ger boken ”El-choco” en korrekt bild av Bolivia?
Jag har själv faktiskt inte läst den boken även om jag fick den innan jag reste och tog med den hit i Bolivia.

Visst är det mycket korrumption inom politik och polisväsendet men i övrigt eller inom andra aspekter har jag inte sett till eller hört om någon korrumption.

Det finns en hel del droghandel med kokain. Då handlar det mest om en del bönder som exporterar kokabusken olagligt till andra ställen i andra länder där de producerar kokain. Drogkonsumptionen inom själva Bolivia tror jag är väldigt liten – kanske till och med mindre än Sverige.

Angående politik så visst är det inte alls så stabilt som i Sverige. Den nuvarande presidenten Evo Morales har en hel del motståndare och har enligt mig en del konstiga ideer. Det sker en del protester och vägar blockeras ibland men det är rätt sällan som någon dör på grund av detta. För vanliga personer som bor i Bolivia utgör detta ingen större fara.

Så javisst, på dessa punkter är det helt klart bättre i Sverige.

Vilken bild av Bolivia hade du när du bodde i Sverige?
Före jag mötte min nuvarande fru visste jag inte ens var det låg. Jag läste sedan en hel del på internet och fick höra en del kommentarer om landet innan jag flyttade. Jag trodde det skulle vara mycket värre än hur det verkligen var. Trodde speciellt att det skulle vara mycket fattigare och mindre utvecklad teknik.

Vad fick dig att flytta till dit?
Jag ville se hur min fru bodde och träffa hennes familj och släkt. Ville även ut och se världen, få en ny perspektiv på livet och komma bort från materialismen i Sverige.

De flesta drömmer sig bort från den kanske grå vardagen i Sverige, men du tog steget fullt ut. Hur var det möjligt? Hur vågade du?
Jag ser livet som ett äventyr. När jag fick veta att det fanns möjlighet till att skaffa eget bredband så att jag kunde jobba vidare med mitt företag i Bolivia fanns det inga tvivel kvar.

Fanns det något du inte gillade i Sverige?
Ensamheten, att bo bara jag och min fru i en lägenhet. Här bor man många i samma hus och det är en helt annan gemenskap. Klimatet, i Sverige är det mer eller mindre kallt större delen av året. Personerna, inte alls så varmhjärtade som i Bolivia.

Var du orolig över något innan du åkte?
Att bli bestulna och förlora packning med bärbara datorer innehållande hela mitt företags verksamhet och alla våra pengar. Vi hade rätt mycket kontanter med oss som min fru hade packat in i hennes stövel om vi skulle bli bestulna. Angående bärbar dator så var själva datorn i en väska och ett externt minne med kopia på allt i en annan väska på ryggen.

Hur gick resan dit?
Det gick väldigt bra. Vi kunde stanna en kväll och natt i Madrid vilket vi inte trodde vi kunde men på flyget till Bolivia fanns det ingen ström så vi kunde inte se på film på min bärbara dator. Var lite tråkigt och tog 12 timmar.

Hela resan med foton kan ses här.

Stämde din bild av landet?
Det var bättre än väntat. Huset och staden var modernare än jag trodde. Klimatet bättre än väntat med svenskt sommarklimat nästan hela året.

Vad har gjort dig mest överraskad i Bolivia?
Ingen verkar klaga. Folk är glada och tacksamma och folk vet inte vad stress är. I Sverige har jag sett många som klagar på sin skola, sitt jobb, sin ekonomi, sin kropp, stressen och sitt liv.

Vad är den största skillnaden mellan Sverige och Bolivia? Försök täcka många olika område.

– Klimatet. Runt 25 grader nästan alla dagar i året.

– Ekonomi. Saker är 2 till 10 gånger billigare än i Sverige. Du kan bo gott för runt 2 tusen i månaden.

– Personerna. Tycker folk är mycket mer sociala och varma här. Folk som är gamla verkar mycket yngre i själen än i Sverige.

– Teknologin. Här har folk inte plasma-TV och micro är ovanligt. Tekniska prylar kostar även ungefär samma som i Sverige vilket betyder att det är jättedyrt för en Bolivian.

– Språket. Här pratar man spanska och quechua utanför städerna. I stort sett ingen kan engelska.

Finns det någon skillnad mellan människorna i de olika länderna?
Ja det tycker jag. Tycker folk är mer sociala här och varma här. De klagar inte och är enligt mig mer glada över sitt liv. Saker som stress, mode och att bli smal existerar knappt.

Finns det samma möjligheter som i Sverige att sköta sin hygien (dusch, toa, tvätt etc.)?
I stort sätt ja. Med dusch så får man ta en liten stråle om man vill ha varmt vatten. Badkar finns inte. Toa ser i stort sett likadan ut. Tvätten får man göra för hand vilket är en del slit men det finns stora handfat för det så man slipper gå till floden som familjen här gjorde när de var yngre.

Kan du försörja dig och din familj där?
Ja verkligen. Vi ska dock jobba bra i Sverige och spara ihop pengar till eget hus i Bolivia.

Hur går det med språket?
Jag kunde noll spanska när jag flyttade hit. Nu kan jag förstå och prata en hel del men inte tillräckligt bra för att klara mig utan min fru när jag pratar med folk utöver simpla saker som att köpa mjölk till exempel.

Vad är det roligaste du har gjort där?
När man fyller år så är det tradition att den som fyller år doppar ansiktet i tårtan innan man börjar äta den. Det har jag sett en del gånger och tycker är roligt.

Hela familjen hade tävling med trampebåtar som galningar en gång – var riktigt skoj. Min frus mamma som är över 60 var även med och tävlade som om hon var barn.

Sen har jag varit onykter och haft jätteroligt på disco eller som gäster på bröllop två gånger hittintils.

Andra saker som kanske inte var så roligt, men som jag gillat väldigt mycket är:
Varit i djungeln
Våra resor:
Chile
Genom Bolivia
La Paz

Finns det något du saknar i Bolivia?
Ibland saknar jag familj och vänner. Saknar ibland en del böcker jag inte kunnat ta med mig. Saknar att kunna träffa och snacka med folk inom internetbranschen. Och även en del mat som till exempel en kebabtallrik :)

Har du kunnat arbeta regelbundet? Går det att ha regelbundna arbetstider för dig?
Jag har tagit det ganska lugnt. Vi är rätt slappa så kommer kanske upp vid 9 tiden, äter frukost och sedan går jag igång och ”jobbar” (sitta vid min dator) fram till 20. Finns ju även annat förutom jobb jag gör vid denna tid som till exempel svara mails, läsa saker, skriva, blogga och en del annat. Efter 20 stänger jag datorn. Vissa dagar går inte detta då vi behöver göra andra saker. Försöker inte jobba på helger men vill ofta ändå …

Vad gör du på din fritid?
Efter jobb spelar vi ibland kortspel eller brädspel med familjen och eller spelar datorspel med min fru. På kvällen innan vi lägger oss ser vi på film antingen där nere med DVD på TVn eller bara jag och min fru i sängen med vår bärbara dator. På helger är det ibland fest. På lördagar tvättar och städar vi.

Hur är maten däröver?
Helt ok. Gillar dock maten i Sverige mer. Det är ofta soppa till lunch och kött med potatis/ris till middag. Eller kyckling som är populärt. Jag har samlat en massa foton på mat och kommer blogga om det senare.

Finns det någon maträtt eller godis etc. som du saknar?
Godis går knappt att jämföra, mycket godare i Sverige. Det finns heller inget lakrits. Maten tycker jag också är godare i Sverige och saknar lite ibland.

Hur är klimatet?
Här i Cochabamba är det runt 25 grader varmt i stort sett hela året. Temperaturen skiljer sig dock stort beroende på var i Bolivia man är.

Finns det några sjukdomar eller andra hälsofaror man skall vara försiktig med?
Man måste vaccinera sig innan man reser hit. Utöver det inget speciellt jag känner till.

Finns det andra faror som en svensk kanske inte är van vid?
Som ljushyad och mer eller mindre blond sticker man ut väldigt. Man ska inte gå ute själv på kvällen. Finns alltid risk att bli rånad så man ska inte bära på sig mer än typ 300 kr och aldrig viktiga dokument såsom pass och kreditkort. Man ska även undgå de farligaste kvarteren inne i stan där dåligt folk hänger.

När man läser om Bolivia så handlar det om droger, korrumption, politisk oro och instabilitet. Stora delar av landets ekonomi bygger på kokain-handel och hela rättväsendet är genomkorrumperat. Hur ser du på detta? Stämmer det?
Det stämmer väl till en viss del. Men det ju inget som direkt har en påverkan på normala personers liv.

Hade det inte varit tryggare att bo i Sverige?
Jo det är det nog, men ingen stor skillnad tror jag.

Har du längtat hem någon gång?
Ja, speciellt under julen.

Många svenskar som flyttar utomlands brukar lovprisa Sverige och återvända efter ett tag. De fördelar med Sverige som brukar lyftas fram är tryggheten, naturen, säkerheten, att det är rent och snyggt här, bra sjukvård och skola, ingen korrumption etc. Hur ser du på detta?
Jo det stämmer men jag tycker nog att fördelarna med Bolivia överväger.

Känns det säkert för dig att låta dina barn växa upp i Bolivia?
Ja det tycker jag. Vi har lite tankar om att de ska växa upp här tills de är kanske 15 och sedan flytta till Sverige för bättre utbildning, jobb osv. Vi får se.

Vad jag förstår så måste du vara väldigt rik i deras ögon. Du måste ha mycket mer pengar än de kan drömma om. Hur känns det att möta fattiga människor där?
Eftersom vår familj här tillhör medelklassen så har de flesta det helt ok ställt. Vissa i släkten har även flera hus och stora områden land till värde av miljoner.

Jag brukar vilja ge pengar till tiggare och fattiga men min fru har en princip att bara ge till de som inte kan jobba och som alltså har någon stor skada eller liknande. Hon resonerar att alla som har möjlighet att jobba ska göra det och inte tigga och att man ger dem en dålig vana genom att ge dem pengar. Finns inte så många tiggare faktiskt. Har inte sett någon i Sacaba och i Cochabamba kanske man möts av 3 efter att ha gått runt en kväll.

I början kändes det konstigt att se personer som är fattiga, men efter att nu har bott här ett tag har jag insett att de ofta ändå har ett glatt liv och det är normalt för dem. Det finns till exempel ett antal miljoner fattiga bönder i Kina som odlar ris.

Hur har myndigheterna fungerat där?
Helt ok.

Kan inte detta vara en säkerhetsrisk om ryktet sprider sig att det bor en rik svensk där?
Vi sprider inte ut information angående vår ekonomi och vi bor på ett säkert ställe i Sacaba. Dessutom finns det mesta av våra pengar i konton på Swedbank i Sverige. Det är heller inte så ovanligt att någon tar sig till Europa och jobbar ett antal år och kommer tillbaka med en hel del pengar.

Vilken religion är rådande där och hur engagerar du dig i den?
95% är katoliker och 5% tillhör andra religioner. Vi går till kyrkan ibland vissa söndagar annars är det inte så mycket mer med det.

Hur är det politiska systemet och hur ser du på det?
Den nuvarande presidenten representerar ett socialistiskt parti men det är inget jämfört med Sverige som är supersocialistiskt i jämförelse.

Jag tycker ett slags mellanpunkt mellan Bolivia och Sverige hade varit bra. Jag tänker på skatter, sociala avgifter, arbetsgivaravgifter osv.

Själv är jag mer höger än vänster i den svenska politiken och tycker det är bra att vi bytte regering efter haft en vänsterstyrd regering i över 30 år.

Här i Bolivia är det mer grundläggande saker som behöver göras enligt mig. Få alla barn att gå i skola till exempel.

Men jag är inte politiskt engagerad eller speciellt påläst.

Vad kan länderna lära av varandra?
Tycker jag är för svår fråga, säkert mycket från båda håll ;)

Om du summerar – vad är positivt med Bolivia?
Klimatet, ekonomin, personerna.

Vad är negativt?
Risk att bli rånad, sämre skolundervisning, mindre social trygghet.

Hur kommer du att förhålla dig till Sverige. Kommer du att besöka eller bo i ditt ursprungliga hemland något?
Vi reser båda till Sverige nu i sommar och kommer bo 5-6 år och spara ihop bra med pengar för att sedan återvända och skaffa hus. Min fru kommer då få svenskt medborgarskap och vi kommer tillsammans med våra framtida barn att resa till Sverige och tillbaka mycket lättare.

Hur ser du på framtiden? Vad har du för planer nu framöver?
Se ovan fråga.

Till slut – varför tycker du att vi skall komma till Bolivia?
För att se världen och få ett nytt perspektiv på livet!

Stort tack!

Med vänlig hälsning,
Peter

KONTAKTA MIG. Medlem i AMNESTY, KMR (Kommittén för mänskliga rättigheter) och RÖDA KORSET.

Läs denna artikel: Hur man kan må bättre!


3 svar på “Intervju med Jim Westergren, en svensk på äventyr i Bolivia”

 1. Vi jobbar med ett projekt i skolan och hittade sidan och undrar bara vad är normal temperatur i Bolivia? Vore kul om ni svarade!

  MVH

  Olivia och Julia

 2. Hej Jim.

  Själv bodde jag i Cochabamba i nästan 15 år, frun också från Bolivia. Vi bor nu i Göteborg och vill gärna veta om du har kontakter eller kan skapa kontakter med kaffe odlare i Las Yungas för att kunna kanske göra en bra import affär? Det kan gälla både gröna eller rostade.
  Mvh,
  Mansour

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *