Det finns alternativ till psykofarmaka vid depression!


Där skall vi klättra upp sedan!

Det finns alternativ till diagnoser och psykofarmaka vid depression

Svenska Dagbladet har nyligen haft en bra artikelserie, som visar att det finns alternativ som hjälper vid depression. Se citaten och länkarna nedan.

Psykiatrin är alltför fixerad vid diagnoser (nästan 400st), psykofarmaka i olika former och elchocker, ECT. Alla dessa åtgärder skapar mer problem för människor även om läkemedelsindustrin jublar.

Det finns alternativ vid depression. Första steget är att få gjort en omfattande kroppslig läkarundersökning med uppföljning och behandling. I många fall finns det rent kroppsliga problem som ställer till besvär. Sedan gäller det att ändra sin kost, ta näringspreparat, börja motionera och ändra om i sitt sociala liv. Läs mer i mina artiklar nedan.

Det är inte speciellt lätt, men om man tar det gradvis steg för steg så går det. Och det är mycket bättre än att få skador av elchocker, ECT eller psykofarmaka!

Se mina artiklar här:
Hur man kan må bättre
Ge dig själv ett bättre liv
Att sluta med psykpiller och börja leva

Lycka till!


Svenska Dagbladet om nyttan av fysisk träning

”Bra kondition kan skydda mot att insjukna i depression. Det visade en studie av 30?000 manliga Harvardstudenter. Forskaren som följde dem under 25 år såg ett tydligt samband mellan fysisk aktivitet och god mental hälsa.”

”–Fysisk aktivitet är en potent och kostnadseffektiv multitablett med dokumenterade positiva effekter som inte bara förebygger hjärt-kärlsjukdom och diabetes utan också fungerar som behandling av mentala sjukdomar, säger Jill Taube tveklöst.”

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/kropp-och-halsa/kroppen-kan-laka-sjalen_6884649.svd


”Pulshöjande träning hjälpte mot Cecilias utmattningssymtom, Erik stärkte självförtroendet med löpning, ”Flingan” klarade livet efter skilsmässan tack vare jympan. Mängder med läsare har hört av sig för att berätta om sina erfarenheter av hur motion påverkar den psykiska hälsan. Här är några berättelser.”

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/traning-far-mig-att-orka-en-dag-till_6904991.svd


Allt föll på plats när Hillevi Wahl började med militärträning, en extrem motionsform som ökar snabbt bland kvinnor. De malande negativa tankar hon umgicks med under perioden med ätstörningar har vänts till stärkande positiva. ”Vecka efter vecka nöts det in att man är bra.”

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/militartraningen-starkte-sjalvbilden_6899349.svd


”Det har hänt att Flemming Hansen har fått en annalkande depression att vända genom att ge sig ut på en rask promenad i tre–fyra timmar. ”Jag ska gå till Danmark”, tänker han och lämnar huset i Gävle med bestämda kliv.”

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/styrka-for-vardagen-ar-malet_6901933.svd


HUMÖRHÖJARE. Forskningsprojektet, Regassa, har just dragit igång. Ett syfte är att studera fysisk aktivitet som behandling mot lätt depression. Andreas Wigholm, 33 år, vet av egen erfarenhet att träning är rena medicinen. Han har sprungit sig ur en psykisk svacka. Nu maratonsatsar han – fast han vet att lagom är bäst.

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/kropp-och-halsa/lopningen-blev-hans-lyckopiller_6883847.svd


GLAD PENSIONÄR. Agneta Larssons läkare skrev ut fysisk aktivitet. Tack vare sitt värkande ben kom hon i gång med jympa och styrketräning igen. Hon njuter av att ha fyllt 65 och att ha lämnat lärarjobbet. Med nio barnbarn kan en god kondition komma väl till pass.

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/kropp-och-halsa/agneta-fick-jympa-pa-recept_6887495.svd


”Fysisk aktivitet är ett bra sätt att få fart på nybildningen av celler i hjärnan. Det kan vara en förklaring till att motion kan vara en bra behandlingsmetod för lindrig och måttlig depression.”

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/kropp-och-halsa/varfor-ar-det-bra-att-trana_6890531.svd


En bra artikel i Dagens Nyheter angående ryggont

Ont i ryggen kan lindras med hjälp av kognitiv beteendeterapi, visar en ny stor studie. Nästan åtta av tio drabbas någon gång av svår ryggvärk. För många blir smärtan långvarig.

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/ryggskadade-pratar-bort-varken


 

Välkommen att kommentera eller kontakta mig!
Med vänlig hälsning,
Peter

KONTAKTA MIG. Fyrabarns-pappa, medmänniska, medlem i AMNESTY, KMR (Kommittén för mänskliga rättigheter) och RÖDA KORSET.


2 svar på “Det finns alternativ till psykofarmaka vid depression!”

  1. Jag ska ta mig samman och prova. Att ECT och psykofarmaka inte är bra (=jättedåligt) vet jag alltför väl.

  2. Du är guld värd, en eldsjäl. tack vare dina artiklar så insåg jag vart jag var på väg när de började prata om ECT och jag satte stopp direkt, min läkare blev sur och menade att man pratar inte om de som blir bra! Men varför chansa när vi vet att ström i hjärnan inte är bra eller normalt?
    Oftast när jag känner att jag börjar må dåligt, startar jag mitt motionsband och nu går jag på det nästan dagligen, det är ett enkelt bra sätt att få tankarna någon annanstans. Jag tror också på samtal! någon att prata med, gick hos en inom sjukvården, hon har gett mig många bra instrument att ta till. Nu är jag åter i mörka hålet efter cancerop i nov – 17 , har inte fått träffa nån att prata med inom sjukvård, men jag är livrädd att de ska börja prata om ECT igen. Jag har mycket smärta, och kan man hålla tiparol under kontroll så hjälper den både kropp och själ, men eftersom det är beroendeframkallande så bör man vara väldigt försiktig och användas kortvarigt, Jag tror också på motion, och socialt umgänge .. när det går och man orkar. Man vill ju gärna vara ifred och för sig själv, tyvärr … jag har fått massvis med piller, inget hjälper och ändå fortsätter man att byta ut dem en efter en .. Mina problem började efter att jag fick en TIA men det verkar ingen bry sig om .. trots att man sett ärr i hjärnan. Fortsätter att följa dig och tack för mail du skickar emellanåt. Ammi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *