Debatt om porr i skola!


solnedgang
Solnedgång Öresund

Jag har skrivit en del artiklar om porr på min hemsida. Se här.

Porr är ett hett ämne att ta upp, och många reagerar och har synpunkter. Är porr positivt eller negativt?

Vilka olika sorters porr finns det och hur påverkar dess budskap oss?

Porrindustrin växer och tjänar enorma pengar.

För en tid sedan kom ett mail till mig, som bad om ytterligare synpunkter på porren:

Hej peter! I ditt inlägg säger du att du tycker att det är viktigt och att vi borde ta upp ämnet mer och att det är allas ansvar. Då undrar jag bara om du skulle kunna hjälpa mig. Vi ska ha en debatt i skolan nu om att förbjuda porr och jag och min tjejkompis fick att vara för. Detta är ju ett ypperligt tillfälle. Så då undrar jag bara om du skulle kunna hjälpa mig med att komma på några konkreta argument. Jag vet att familjeliv osv påverkas och att det är människoförnedrande samt att porrindustrin tjänar mycket pengar men jag vet inte hur jag med konkreta argument ska kunna övertyga en hel klass med alla killarna dessutom! så om du har några bra konkreta argument på lager så vore det kanon! tack på förhand.


Jag svarare så här och utvecklade min syn på porren:

Hej!

Tack för intressant kommentar, som jag bara måste svara på trots den sena timmen!

Se mina artiklar om porr här. Du kan väl läsa dessa.

Argument för att förbjuda eller reformera porren?

Jag tror väl inte riktigt på förbud, men porrindustrin bör saneras.

Det finns många olika sorters porr. Allt från inslag av död och tortyr till mjuk erotik.

Jag hade ställt frågor som dessa för att röra om i grytan och få dem att titta efter:

  1) Vad tycker de om våldsporr – sex, mord, tortyr etc.
  2) Vilken porr tycker de att sina barn eller syskon skall få vara med i?
  3) Finns det någon risk med att den könsfixerade porren ger ungdomar en felaktig syn på sex? T.ex att alla tjejer älskar oralsex – speciellt direkt efter analsex.
  4) Hur upplever den tjej man är tillsammans med om killen håller på med porr? De flesta tjejer känner att de blir dåligt respekterade och känner sig mindervärdiga. Kanske tjejerna i klassen kan svara på det.
  5) Du blir tillsammans med en underbar tjej men hon får tyvärr operera bort ett bröst. Vad gör du? Dumpar du henne?
  6) Vad är det viktigaste i ett förhållande? Storleken på brösten, längden på penisen eller vänskapen?

Du kan säkert hitta på flera sådana frågor.

Faran med porr är enligt min mening:

  a) Alla de människor som utnyttjas och skadas av porrindustrin (det finns tex. en omfattande slavhandeln i världen med kvinnor).
  b) Alla de människor som är beroende av porr och som blir fixerade och instängda av porren. De spenderar sin tid, energi och pengar på detta. Sådana människor blir svåra att ha att göra med, instängda, okommunikativa och inåtvända.
  c) Porren gör människor fixerade vid bröst och kön etc. Den ger en felaktig bild av vad ett bra förhållande är. Porren ger också en felaktig bild av vad ett bra sexliv är.
  d) Porren bygger upp krav och förväntningar som sedan blir omöjligt och svårt för människor att uppfylla. Olika storlekar och sexvarianter som blir svåra att genomföra.
  e) Våldsporren sprider definitivt ett negativt budskap med sitt inslag av tvång och våld. Steget blir sedan inte särskilt långt till att gå ut och våldta en kvinna.
  f) Som jag upplever det så bidrar all porr (nästan iallafall) till att ge en bild av att sex är något man kan ta för sig av när man är sugen. Det finns t.ex alltid någon i frisörsalongen som vill suga av en. Eller en städtant som vill ha analsex i tvättstugan. I porren finns det väl aldrig någon tjej eller kille som säger NEJ till sex, eller? Detta tycker jag är fel och farligt och kan bidra till ökade våldtäkter och missbruk av sex!

Du kan även söka på internet och få fram data på slavhandeln som sker. Kvinnor kidnappas i olika länder och används sedan inom prostitution och porr.

Försök få fram statistik på internet och artiklar om förhållandet mellan våldtäkter och porr.

Det finns tidningsartiklar som handlar om detta – du kan hitta ngn bland mina artiklar.

Låt mig gärna veta hur det gick!

Lycka till!


Tjejen svarade så här efter debatten i skolan:

”Hej förlåt att jag inte svarade. Jo tack det var till stor hjälp. Resultatet i debatten blev lika, men vi gjorde iaf vårt bästa. Tack för hjälpen!”


Välkommen att kommentera eller kontakta mig!

Med vänlig hälsning,
Peter

KONTAKTA MIG. Medlem i AMNESTY, KMR (Kommittén för mänskliga rättigheter) och RÖDA KORSET.

Läs denna artikel: Hur man kan må bättre!


3 svar på “Debatt om porr i skola!”

 1. Hej jag heter bella och är 14 år jag har haft oral sex med en annan tjej det var skönt men är det okej???

 2. jag behöver hjälp med att få exempel på vad som e possitivt med porr för att vi har debatt nästa veca och jag behöver hjälp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *