Alexander Solsjenitsyn, en enastående modig man!Foto Wikipedia

Enastående mod och känsla för de mänskliga rättigheterna!

Alexander Solsjenitsyn, Ryssland har avlidit för några dagar sedan. Världen har förlorat en stark, modig röst för de mänskliga rättigheterna.

Solsjenitsyn var en erkänd rysk författare och en verklig kämpe för de mänskliga rättigheterna i Ryssland och det tidigare Sovjetunionen.

I stort sätt ensam vände han sig mot myndigheterna i det totalitära Sovjetunionen speciellt på 1970-talet och kritiserade hårt bla. de koncentrationsläger som fanns på den tiden.

Böckerna – av vilka jag har läst en del – avslöjade och blottlade enorma brott mot de mänskliga rättigheterna från de sovjetiska myndigheternas sida. Han riskerade allt – familj, jobb, inkomst, status, vänner etc. – för att få sina avslöjande skrifter publicerade.

Han har sagt att han var villig att riskera ALLT för att sprida sanningen om den terror som bedrevs mot befolkningen. Därmed blev han osårbar och svår för myndigheterna att komma åt.

Makthavarna var också livrädda för honom. Solsjenitsyn är ett enastående exempel på att pennans kraft är mycket större än svärdets.

Jag beundrar honom verkligen för hans mod och hans stora syfte att skipa rättvisa och slåss för de mänskliga rättigheterna i sitt land. Det är verkligen enastående bra gjort!

Alexander Solsjenitsyn bidrog också starkt till att regimen föll så småningom och ett öppnare och friare samhälle bildades i Ryssland. (Även om det finns en hel del ytterligare att förbättra.)

Han tänkte inte bara på sig själv och sin familj utan kämpade för att få till stånd mänskliga rättigheter för alla i sitt land. Trots stor personlig fara.

En stor idol och inspirationskälla för mig att sträva efter att titta efter själv och tänka självständigt oavsett vad andra säger. Att ha modet att stå för och säga sin åsikt.

Vi behöver många människor av hans kaliber på vår jord!

Se följande tidningsartiklar nyligen:

HD: Mördare i statens tjänst

LÄS MER!

Läs andra artiklar jag har skrivit eller publicerat om detta ämne:
Mänskliga rättigheter

Välkommen att kommentera, rösta eller kontakta mig!

Med vänlig hälsning,
Peter

KONTAKTA MIG. Medlem i AMNESTY, KMR (Kommittén för mänskliga rättigheter) och RÖDA KORSET.


Ett svar på “Alexander Solsjenitsyn, en enastående modig man!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *