Motion är mer effektivt än mediciner vid behandlingen av depression

Skrivet den 16 juni 2010

Fick följande mail från en läsare i Göteborg:

”Det sades i en forskningsrapport från Dukes University, North Carolina, redan år 2000. Liknande sades av forskare i tidningen Psychosomatic Medicine, sep 2009.

I PLoS Medicine publicerades 2008 en studie som visade att det bästsäljande lyckopillret/ssri-preparatet Prozac är lika verkningsfullt som sockerpiller.

Trots sådana rapporter, och trots positiva rapporter om andra effektiva behandlingar som alternativ till medicin, bl.a den statliga rapport som validerade effektivitet hos kognitiv terapi, trots allt detta, så förskrivs psykofarmaka med begränsad urskiljning varje år till hundratusentals svenskar.

Större delen av kostnaden för all denna förskrivning står jag och andra skattebetalare för. Jag kräver en seriös kvalitetskontroll. Får jag bästa möjliga effekt av de skattepengar jag betalar, eller arbetar jag häcken av mig för att kunna stödja de redan fetrika ägarna i de stora läkemedelsbolagen? Och vad kostar bieffekterna? Och hur många hade snabbare kunnat återgå i självförsörjning, om de fått verklig hjälp? Vad kostar ínte det?

Nej. Återinför gamla tiders vilohem, utan psykofarmaka, med en näringsrik diet, där människor med problem kan få miljöombyte och hjälp med att omorganisera och kanske omformulera sina liv. Det skulle vara mer humant och säkert mer lönsamt för samhället! Skulle inte Du själv föredra det om ditt liv rasade samman och du mådde dåligt?”


Välkommen att kommentera eller kontakta mig!

Med vänlig hälsning,
Peter

KONTAKTA MIG. Fyrabarns-pappa, medmänniska, medlem i AMNESTY, KMR (Kommittén för mänskliga rättigheter) och RÖDA KORSET.

Bookmark and Share

1 kommentar för 'Motion är mer effektivt än mediciner vid behandlingen av depression'

 1.  
  Emmy Mjörnefeldt
  5 december, 2010 | 15:47
   

  Jag håller med dig, kanske inte om KBT. Jag är mer för psykodynamiskt orienterade psykoterapiformer. Och sanatorier, nja, ett fungerade just familjehem med två engarerade vuxna som har tid att prata med en och så god mat och som du säger motion.
  Psykologtidningen hade en artikel om motionens positiva effekter vid depression för en 10 år sedan. En seriös forskningsstudie. Mycket övertygande. Emmy Mjörnefeldt

Lämna gärna en kommentar som jag godkänner innan den publiceras.
Detta är min egen hemsida med mina tankar och åsikter - ingen debattsida.
Inga länkar godkänns i kommentarerna. Tänk på att ditt namn kan synas i sökmotorerna om du sätter ut det. Vill du berömma, debattera eller kritisera?


(krävs)

(krävs)

Information
Alla dina rad och styckebrytningar sätts dit automatiskt. Din e-postadress visas aldrig. Tänk gärna igenom det du skriver.

Använd knapparna nedan för att redigera din kommentar.


RSS flöde för kommentarerna i denna post | TrackBack URI

 

All nedtrappning av psykofarmaka skall ske i samråd med auktoriserad läkare.

Enligt vetenskapliga undersökningar har många deprimerade personer smärta (ibland är den förträngd) och rent kroppsliga problem. Som en första åtgärd rekommenderas alltid en fullständig kroppslig läkarundersökning med uppföljning och behandling. Välj en läkare som är inriktad på rent kroppsliga problem.

Folk blir skadade av elchocker, ECT! Skriv på protestlistan!