Rätt kost


Läs en mycket intressant artikel här! Det är något som vi alla bör tänka på.

Sockerproblem medicineras med lyckopiller och amfetamin

En stor del av den ”deppighet” som själsliga analfabeter till läkare försöker medicinera bort med antidepressiva medel, kan mycket väl bero på sockrets effekter. Även överaktivitet kan till stor del förklaras med sockrets inverkan, något som västvärldens shamaner även försöker medicinera bort med amfetamin. Uttrycket ”ur askan i elden” är inte felplacerat.

Det kan kanske låta otroligt men ny tung forskning pekar på socker som inte bara bidragande, utan direkt orsak till en lång rad hälsoproblem, inte bara fysiska utan i synnerhet mentala. En hel del personer är överkänsliga för socker vilket orsakar en rad mentala problem.

Depression, oro, stress, sömnsvårigheter, dåligt självförtroende är alla fenomen som långvarigt sockerintag kan orsaka, säger allt fler forskare. Och sockerberoendet kan vara ganska svårt att bryta.

-Socker är som en drog som är lika beroendeframkallande som nikotin och heroin. Enligt en medicinsk definition skulle raffinerat socker i olika former inte få finnas, inte få lov att användas i mat, eftersom det är ett gift som stjäl näring ur kroppen, säger immunologen Susanna Ehdin i sin bok ”Den självläkande människan.”

-Om socker skulle marknadsföras för första gången idag skulle det antagligen inte klara sig genom hälsovårdsmyndigheternas granskning, skriver Kathleen DesMaisons i boken ”Potatis – inte Prozac” (Forum). I förordet till boken skriver forskningsprofessor och fil. dr Candace B. Pert: ”Jag har länge misstänkt att ökningen av kliniska depressioner i vårt samhälle har ett samband med ökningen av sockerintaget.”

-Det är inte bara så att sockret är orsak till att en stor del av befolkningen får åldersdiabetes, samtidigt kan sockret ge ångest och göra dig utmattad, deprimerad med oro och stresskänslor, samtidigt som självförtroendet körs ner i botten. Detta kan bero på överkänslighet för socker och/eller candida, en jästsvamp som är en del av kroppens flora, men som överstimulerad av sockret bidrar till sin parasitiska form. Då framkallar den en hel rad med fysiska och psykiska besvär, skriver Gunilla Fors i en artikel om människor med sockeröverkänslighet.

-I den formen kan candida framkalla depressioner, oro, migrän, eksem, allergier, trötthet, humörsvängningar, och en hel rad andra fysiska besvär.

Kombinationen antibiotika med intag av raffinerat socker och vitt mjöl (vitt mjöl omvandlas mycket snabbt till socker) har bidragit till att en stor del av västbefolkningen drabbats av candidabesvär – men som läkarna misstolkar som psykiska besvär och därmed ordinerar antidepressiva medel.

Våra välfärdsproblem startade ungefär samtidigt som raffinerat socker kom på frukostbordet. Idag äter vi 43 kilo per person – men bland barnen är siffran långt högre, upp till 65 kilo per barn. Med en kroppsvikt på kanske 30 kilo får det förödande effekter. Barn är, i synnerhet, känsliga för socker då det går rätt upp i hjärnan och får barn att klättra på väggarna. Spädbarn som blivit beroende av sin mammas sockerkonsumtion får ryckningar i kroppen och har svårt att hålla temperaturen.

– Förmodligen är det även sådana effekter som syns på tonåringar som har svårt att sitta stilla, säger en näringsterapeut.

– En stor del av barnens huvudvärk kan förmodligen förklaras med högt sockerintag. Fyrtio procent av flickorna och en fjärdedel av alla pojkar har huvudvärk en gång i veckan. Migrän försvinner eller underlättas om man slutar med raffinerat socker och snabba kolhydrater, såsom vitt mjöl, vitt ris och stora mängder potatis, vilket alla omvandlas mycket snabbt till en enkel sockerart som går rätt ut i blodet.

Men en mycket stor del av ungdomarna, såväl som vuxna, säger att de har mycket svårt att bryta sockervanorna. Otroligt svårt, säger många. Kroppen vänjer sig snabbt vid blodsockerkickarna och kräver mer, med hot om kraftiga abstinensbesvär. Det kommer allt fler rapporter om vuxna och ungdomar som dricker upp till två 1,5 liters cola – och inte kan fungera utan detta.

Svettningsattacker, och blockerad tankeverksamhet inträffar utan colan. En liten burk cola har nio sockerbitar i sig. Sötman döljs av den fräna fosforsyran – som bland annat även används för att avkalka kaffebryggare – fast då med stor varningstext. Frågan är om även ungdomarna blir ”avkalkade”. Det kan i så fall förklara en hel del hyperaktivt beteende. Kalcium och magnesium är nämligen ”nervdämpande” mineraler. Spattighet uppstår i frånvaro av dessa mineraler.

En naprapat och näringsterapeut i Göteborg har gjort mineralanalyser på dessa barn. Han har funnit att överaktiva barn har hög halt av nervgifterna och tungmetallerna bly, kvicksilver och kadmium, samtidigt som halterna av de nervdämpande mineralerna kalcium och magnesium har varit oroväckande låga.

Det raffinerade sockret förbränner även snabbt en hel del vitaminer som används för att göra sig av med sockret som uppfattas som ett gift i dessa mängder. Vitamin B1 är bland de vitaminer som försvinner först. B1 kallas även ”nerv-vitaminen.” Alkoholister, som ofta har sockerproblem (alkohol omvandlas snabbt till socker), får B1 injektioner när de börjar få skakningar och ser skära elefanter. Samma sak med personer som fått för mycket socker. De börjar skaka och känner sig oroliga, deprimerade – och rastlösa. De känner sig även håglösa och tankspridda. Mycket möjligt är det vitaminbristen som bidrar till detta. Barn i synnerhet är känsliga för sockrets effekter.

En dam, som jobbar med hälsokost och alternativmedicin, har erfarenhet av överaktiva barn. Hon anser att amfetaminbehandling av överaktiva barn är helt förödande.

– En av orsakerna till att barn blir överaktiva är det stora intaget av socker, säger hon. I Sverige äter ett barn ca 65 kilo socker om året, det är ofantligt mycket för en kropp som bara väger 30 kilo.

Hon menar att det stora sockerintaget orsakar stora svängningar i blodsockerhalten med medföljande svängningar i humöret. Sockret går rätt upp till hjärnan.

Det kan framkalla otroliga aggressioner och oro. Vissa av dem tror att de blir ”odödliga” och kan kasta sig ut från bänkar och annat. Efter några timmar, när sockernivån i blodet har sjunkit, blir de jättetrötta och kan somna in gråtande klockan fyra på eftermiddagen med tummen i munnen.

Det värsta är att dessa sockervanor odlas i samma ålder då sociala relationer och inlärningsvanor odlas. De här svängningarna mellan kärlek och hat misstolkas lätt och man börjar prata om barnomsorg istället.

Damen som är gift och har flera barn, har inte ätit socker på tjugo år. Hon ger det inte till sina barn. Detta orsakade att de betraktades som lite ”underliga”.

-I synnerhet i början, men idag kan man se sockerfria produkter överallt. Vi var nog lite före vår tid bara.

– Men använder ni inget socker alls? frågar vi.

– Jodå, men i så fall i form av malt, det ger en stabilare blodsockerhalt utan dessa svängningar. Det är ju känt att sockersvängningarna orsakar humörsvängningar. När mannen är på hög sockernivå så är han världens underbaraste man, ”allt är frid och fröjd” – när sockerhalten har sjunkit frampå eftermiddagen och kvällen är han deprimerad. Det är därför man i USA tar sig en drink på eftermiddagen. Det ger en väldigt snabb sockereffekt. Det är inte bara berusningseffekten man är ute efter. Alkoholen bryts väldigt snabbt ner till socker och ”man mår bra igen”. Detta är ett stort problem i USA.

– Färgämnen i maten och i godiset har ju även visat sig framkalla överaktivitet. Hur ser ni på det?

– Eftersom vi inte äter något sådant så har jag ingen personlig erfarenhet av det. Färgämnen i maten är ett befolkningsexperiment som jag ej önskar deltaga i.

Peter Anstrin

”Natural Alternatives to Prozac”
av Michael T. Murray, N.D.

och ”Potatis inte Prozac”
av Kathleen DesMaisons

är två bra böcker som bland annat beskriver sockrets och de snabba kolhydraternas inverkan på den fysiska och psykiska hälsan.


14 svar på “Rätt kost”

 1. Hejsan!
  På den här punkten håller jag helt med dig! Jag kunde inte ha sagt det bättre själv…
  Sussi

 2. Rätt kost är mycket viktigt, mat kan vara gift. Jag växte upp på en ö. Min första barnens dag var vid 9 års ålder i Umeå. Jag fick en glass, fy vale vad den brände, den flög som en i misstag emottagen hundskit, och jag har ej rört i sådant glassskit sedan dess. Lite senare fick jag en tomat, den skulle vara så fin, jag smakade på den, vågade inte säga något, sparade den och kastade den under en lada. När jag var barn godkände jag bara böckling, stekt strömming, kornmjölsgröt och våran kos mjölk. Jag var starkare än pojkarna i skolan, jag klättrade i alla träd jag tyckte om, jag hängde uppe i dörrposten, jag klättrade förbi pojkarna i klätterrepet under gymnastiktimmarna, jag sprang som en hind, jag cycklade undan stora pojkar som ville veta om jag var flicka eller pojke. De hade stängt av en pir i en hamn där jag suttit och tittat på solnedgången, när jag skulle hem så såg jag att min väg var avstängd . Pojkarna stod med sina cyklar tvärs över piren. I mitten hade två pojkar satt framhjulen mot varann. Jag tänkte; Om jag tar ordentligt med fart och kör på dom där i mitten så pangar hjulen åt sidorna och jag kommer i genom, så skedde. Jag hade 5 kilometer hem, jag körde så hårt hela vägen, ingen fick fatt mig, jag knappast blev andfådd, ingen hemma märkte att jag varit långt borta, jag var 9 år, stark, stort självförtroende, en del av det kan man tacka för min envishet att bara äta det jag tyckte om.Jag hade en hälsosam smak kan man säga.

 3. Rätt kost är mycket viktigt, mat kan vara gift. Jag växte upp på en ö. Min första barnens dag var vid 9 års ålder i Umeå. Jag fick en glass, nej usch vad den brände, den flög som en i misstag emottagen hundskit, och jag har ej rört i sådant glassskit sedan dess. Lite senare fick jag en tomat, den skulle vara så fin, jag smakade på den, vågade inte säga något, sparade den och kastade den under en lada. När jag var barn godkände jag bara böckling, stekt strömming, kornmjölsgröt och våran kos mjölk. Jag var starkare än pojkarna i skolan, jag klättrade i alla träd jag tyckte om, jag hängde uppe i dörrposten, jag klättrade förbi pojkarna i klätterrepet under gymnastiktimmarna, jag sprang som en hind, jag cycklade undan stora pojkar som ville veta om jag var flicka eller pojke. De hade stängt av en pir i en hamn där jag suttit och tittat på solnedgången, när jag skulle hem så såg jag att min väg var avstängd . Pojkarna stod med sina cyklar tvärs över piren. I mitten hade två pojkar satt framhjulen mot varann. Jag tänkte; Om jag tar ordentligt med fart och kör på dom där i mitten så pangar hjulen åt sidorna och jag kommer i genom, så skedde. Jag hade 5 kilometer hem, jag körde så hårt hela vägen, ingen fick fatt mig, jag knappast blev andfådd, ingen hemma märkte att jag varit långt borta, jag var 9 år, stark, stort självförtroende, en del av det kan man tacka för min envishet att bara äta det jag tyckte om.Jag hade en hälsosam smak kan man säga.

 4. Hej
  Tack för en tänkvärd artikel som jag hittade när jag sökte på ”malt o. migrän”. Malt kan vara ett ”gift” också. Det ger mig huvudvärk liksom mycket annat som är jäst, fermenterat. Värst är glutamat.
  Med friska hälsningar
  Anders Åsberg

 5. Mycket intressant läsning! Man känner igen symptomen väldigt väl. Här satt man och trodde att man utvecklat vuxen-ADHD när det mycket väl lika gärna kan vara överkonsumtion av socker!

 6. Hur gör ni med skolmaten? Man lär väl knappast få ett läkarintyg som säger
  att mitt barn är socker allergisk. Hur har ni gjort?

  SVAR:
  Man kan nog prata med skolsköterskan eller de som jobbar i matsalen. Ta det sedan därifrån! Peter

 7. Hej.
  Vilken typ av socker är det dom skriver om?
  Jag tror att vanligt strösocker (sackaros) består av lika delar
  fruktos (fruktsocker) och laktos (mjölksocker).
  Skall vi inte kunna äta frukt och dricka mjölk längre utan att bli sjuka?
  Mvh John

  SVAR:
  Allt står i artikeln, tillämpa sunt förnuft bara så ordnar
  det sig. Med andra ord dra ner på sockret!
  Fruktsocker fungerar bra, Björksocker (xylitol) utmärkt, Stevia jättebra.
  Honung (ej uppvärmd) mycket bra.
  Lycka till!
  Peter

 8. Kan du inte ange per år, per person och dag osv i din text?

  SVAR: Jag förstår inte riktigt vad du menar. Peter

 9. Hej

  Jag har lite funderingar, ägarna till godisfabrikerna tjänar enorma pengar på godis och de tillsätts färgämnen i godiset som de finns listor på kan orsaka en mängd olika sjukdomar och även depression och hyperaktivitet.
  Och läkemedelsbolagen behöver ”sjuka” människor för att överleva och göra storvinster!
  Vi ger detta till våra barn för att ”alla andra barn får ju detta” , de har alltid tagit emot att ge vår son detta, så from nu ska han inte få detta han kan få en bok istället, så ska jag göra!
  Detta mygel finns på fler områden än just psykiatrin..överviktsproffessorn stephan Rössner sitter visst med i styrelsen för dansukker (sockerbolaget ) och även pastabolag spanmål , tror de var han eller claude marcus.
  Annika dahlkvist gick ju ut med att man kan bota typ 2 diabetes med lågkolhydratkost och protein och högfettkost, hon lyckades bota sig själv från fibromyalgi och typ 2 diabetes och högt blodtryck och blev frisk och tyvärr när hon ville bota sina patienter med kost istället för att ge typ 2 patienter insulin DÅ blev hon av med sin läkarlegitimation!
  När jag följer hennes rekomendationer (dock ej lika mycket fett) dvs äter alla sorters grönsaker proteiner naturell yougurt och ingen FRUKT heller för de också ett slags socker som jag är känslig för har jag märkt!
  Jag använder absolut inga sötningsmedel eller honung heller, och vad händer jo inflammationerna i min arma kropp försvinner , jag blir lugnare i sinnet och KAN SLUTA MED MIN ANTIDEPRISSIVA MEDECIN!
  Stensture skaldeman var en stor man på 140 kg som följde alla råd om tallriksmodellen viktväktarna osv..han blev ej smalare och var så sjuk att han höll på att dö…tills han en dag gjorde tvärtom vad de rekomenderar alltså livsmedelsverket och rasa 60 kg eller något sådant och kunde sluta med alla medeciner, vid 65 år så känner han sig som en 65 åring utan att ens träna , han tar promenader ibland.
  Goggla på hans namn de finns en mängd böcker, han säger där att antideprissiva gör de svårt att gå ner i vikt, men om man äter efter hans metod så kommer man kunna trappa ut medecinen! gi-noll för kvinnor som vill äta sig smala.
  knuff.se/isbn/9789151848129/gi-noll-foer-kvinnor-som-vill-aeta-sig-smala

  De stod även en artikel på knuff när man gogglar på sten sture skaldeman att ”livsmedelsverket mörkar att vi blir feta av frukt”
  Vet man med sig att man lätt lägger på sig och är en orolig själ så skippa frukten, måste du ta en frukt välj mindre söta och ta EFTER maten aldrig innan för då triggar du bara fettinlagringsignalen.
  För alla som är undernärda och magra är de bara följa livsmedelsverket rekomendation och lägga till mycket vitt mjöl potatis frukt och fett!.
  Du blir aldrig fet av fett om du kombinerar de med kött men om du kombinerar fett med socker då ska ni få känna på jojo.
  Jag ger hellre min son naturell yogurt , ägg och ev nötter än den sockerstinna frukten på morgonen som bara ger kortsiktig mättnad, därtill fiskfett och vitaminer.

  Ha en bra dag Lars

 10. Hej,

  Även den brittiske läkaren och professorn John Yudkin (1910 – 1995) har ägnat sig åt sockerproblemet, bland annat i boken ”Pure, White and Deadly”, även utgiven på svenska (c:a 1976): ”Rent, vitt, dödligt”.

  Han har gjort försök på bl.a. råttor, och konstaterar att praktiskt taget alla sjukdomar och åkommor är orsakade av rent, vitt socker, i synnerhet hjärt- och kärlsjukdomar. Han tar i ordentligt. Om så bara en bråkdel av vad han hävdar är sant är det en riktigt ruskig historia.

 11. Jag har läst en artikel om sockerets innehåll och tillverkning en gång sm jag förträngt.Men man behöver bara vara helt utan en vecka och sedan äta t ex en köpt punchrulle och se hur illa man mår då för att förstå hur hemskt det är.Borde förbjudas!Borde bara vara brunt socker.

  SVAR: Sockret är en stor BOV! Peter

 12. Denna artikel skrämmer mig verkligen.Sedan jag fick barn (3 ganska tätt) har jag mår periodvis dåligt,med dålig självförtroende,självkänsla,riktiga humörsvängningar,ibland tom aggressivt beteende,jag har delvis förklarat detta med brist på motion (eller brist på tid för motion).Mina 2 äldsta barn är ganska krävande fysiskt,men även de har ju humörsvängningar o får utbrott så det räcker…jag har trott att det var mitt fel,o jag hade rätt…jag försöker begränsa sockerintaget så gott det går, men det är väldigt svårt,då min make äter mkt socker i form av godis,läsk,chips,osv.Han mår inte så bra själv,dels för att han vill gå ner i vikt men har inte disciplinen som krävs för att bryta ovanorna,han har dessutom flera sjukdomar varav vissa (de flesta) kan kopplas till övervikt och därför sockerintaget…mellantösen är väldigt liten,viktmässigt,hon liknar mest mig när jag var liten,hon är energisk men är liten i maten också.Hon föredrar kolhydrater..det är då svårt att kombinera med storebror,då han är lite kraftigare byggd,som pappa,han föredrar kött,men gillar frukt också,som tur är.sen har vi mig,som inte skulle klara av ett liv utan frukt o grönt,men inte kött heller för den delen,o så har vi pappa som är allergisk mot de flesta frukterna,gillar inte baljväxter,och har lite svårt att inte överäta sig…nu har vi också en liten bebis på snart 7 månader.Min fråga är: hur i hela friden ska jag kombinera allt så alla blir nöjda o snälla OCH utesluta sockret helt???för man vill ju det bästa för sina nära o kära.

  Mvh Gyöngyi

  SVAR: Tack för ditt inlägg. Det är naturligtvis inte lätt men på något sätt måste du börja att motivera din familj. Man får ta det gradvis, steg för steg och ibland små steg i taget. Men hela familjen måste vara överens och jobba mot samma mål. Barnen gör som föräldrarna gör. Du får prata mycket om detta med din man och komma fram till en långsiktig plan. Det är väl värt och ni kommer att må mycket bättre! Lycka till! Peter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *