Kost för överaktiva barn


Här följer en intressant artikel med tips vad det gäller kost för barn. Läs och prova er fram. Det finns alternativ till medicinering! Lycka till och hör gärna av er och berätta hur det gick!
Hälsn,
Peter

”Det första man måste göra är att ta bort allt socker. Sockret barnen äter får blodsockret att rusa i höjden för att sedan efter ett tag dimpa fullständigt. För att inte tala om vad det gör mot bukspottskörteln som pumpar ut massor av insulin för att bryta ner sockret. Bukspottskörteln blir överaktiverad och kroppen har fortfarande massor av insulin kvar när sockret brutits ner, och barnet har ett hormon som nu bara väntar på mer socker att bryta ner. Då blir barnen kinkiga och lätt irriterade, får svårt att koncentrera sig, de får nervösa besvär, vet inte vad de ska göra och de blir så kallat ”överaktiva”.

Man bör vänja barnet av med socker gradvist, så att man inte skapar ett tufft abstinensbesvär för barnet. Börja med att ta bort godis och ersätt med frukt. Barn förstår mer än vad vi tror, och med en bra förklaring att man ska testa i några veckor för att se om det funkar, brukar de gå med på det.

Sedan tar man bort livsmedel med tillsatt socker. Det finns mycket dolt socker i många livsmedel. Man måste läsa på innehållsförteckningen. Ibland står det inte socker utan bara kolhydrater på innehållsförteckningen, så det gäller att se upp.
Man ska också skära ner på snabba kolhydrater, som till exempel pasta, vitt bröd (innehåller massor av socker), flingor av alla slag (innehåller massor av socker). Bran flakes är det bästa alternativet till flingor, och ett fullkornsbröd eller knäckebröd i stället för vitt bröd.

Sedan bör man sätta barnen på en proteinrik diet. Fisk, lax, ägg och kyckling är bra proteinkällor, ja, allt kött är bra proteinkällor. Omelett till frukost ger en utmärkt start på dagen, och det är något barn brukar gilla rätt bra.

Man bör också tänka på att barn (och även vuxna) behöver fett i kosten. Så riktigt smör och gammaldags mjölk är att föredra. Inga lättprodukter. Lättprodukterna är oftast fulla av socker för att kompensera det borttagna fettet.

Barnet bör också få ett kosttillskott i form av vitaminer. Det bör även vuxna få. Om barnet är litet finns det Nallevitaminer och C-vitaminer (Acerola) på hälsokostaffärerna, och de kan äta flera stycken om dagen. Om barnet är äldre finns det en multivitamin man kan köpa. Det finns även vitaminer i pulver som man kan blanda i till exempel yoghurt (men tänk på att det ska vara osockrad yoghurt, och med normal fetthalt). Exempel på multivitaminer är Vitamix och All One, och de kan beställas från Bättre Hälsa i Stockholm och de har en sida på Internet där man kan beställa. Adressen till deras websida: http://vitaminer.jetshop.se”

Chicki Sundberg


3 svar på “Kost för överaktiva barn”

  1. Hej jag har en son på 6 år som tyvärr bor i familjehem med en familjehems mamma ingela som tyvärr bara hittar fel på honom han har en diagnos autism som inte är säkerhetsställd och nu har hon träffat en överläkare vid ett tillfälle och fått denne att skriva ut rittalina för hans adhd de har inte ens utrett om han har det. Jag skulle fått vara med hos läkaren men Ingela avbeställde mig och ornade en tid utan min vetskap efter att hon påbörjat medicineringen. Idag ska jag och min handläggare på sociala träffa läkaren men ingela har ju utan att informera varken mig som är vårnadshavare eller det sociala det är så hemskt, när hon sa att han skulle få rittalina sa jag att jag inte accepterade det och fick kontakt med sociala hade hon gjort det ändå. Jag lider med min son inga andra alternativ har provats. Det här blev ganska långt men jag är så upprörd och vill bara säga att jag har en son på 4 som alltid bott hos mig och slutade med droger för mer än 6 år sen men har ändå inte fått hem min 6-åring Tack Mvh lotta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *