Rätt kost till barn


godis-webb.jpg

Jag publicerar här intressant information kring kost och barn.

Skräpmat gör barn aggressiva och stökiga

Detta reser frågan om inte alla dessa ADHD/DAMP-barn i själva verket lider av näringsbrist istället för ”amfetaminbrist”.

Barn och ungdomar kan bli ordentligt aggressiva och stökiga om de äter mycket skräpmat, såsom chips, godis och läsk, enligt en ny dansk undersökning.

Undersökningen som fått mycket stor uppmärksamhet visar att man kan uppnå drastiska förändringar genom att ge barnen rätt kost.

Undersökningen som gjordes i Århus gick till på så sätt att man i två år bjöd 42 elever på näringsrik frukost och lunch.

Barnen har kunnat koncentrera sig bättre och är betydligt mindre aggressiva. Vi ser en enorm skillnad, säger en lärare till tidningen Politiken.

När barn proppar i sig socker och andra snabba kolhydrater hamnar sockerbalansen i olag, insulinproduktionen går igång, vilket leder till att blodsockerhalten sjunker snabbt och problemen sätter in.

En dietistsom följde barnen är övertygad om att föräldrarna inte förstår vilken förödande effekt kosten har på barnens psyke.

– Resultatet är uppseendeväckande. Skolan skulle kunna satsa mer pengar på att ge eleverna rätt mat och därmed slippa lägga pengar på psykologer och kuratorer, säger hon.

En elev drack tidigare flera liter cola varje dag och åt chips till.

– Tidigare kunde jag knappt ta mig till skolan. Nu är det mycket lättare och jag är inte aggressiv längre. Det beror på att jag äter riktig mat, påpekar hon.

I Danmark får barnen ta med sig egen lunch till skolan vilket gjort att många barn får med sig eller köper skräpmat.

Dietisten anser att skräpmaten gör barnen okoncentrerade, lättirriterade och att humöret pendlar snabbt från slöhet till hyperaktivitet.

Vilket reser frågan om inte alla dessa ADHD/DAMP-barn i själva verket lider av näringsbrist istället för ”amfetaminbrist”.

Peter Anstrin

————————————————————
Verkligen något att tänka på, tycker jag.
Välkommen att kommentera eller höra av dig!
Peter


9 svar på “Rätt kost till barn”

 1. Hej, du är definitivt inne på rätt spår. Skulle du kunna ge mig några förslag på kost som är särskilt bra för överaktiva små barn? Sara.

 2. Just det där med socker för barn är något som verkligen bidrar till deras kraftiga humörsvängningar.. Så sant så… Det vet jag av erfarenhet och när man håller sockerintag nere håller man även utbrotten nere…

 3. Jag vill gå ner i vikt tills vi ska på skolresa :] Hur ska jag göra? Några förslag ? Jag är 12 år och hatar mina lår mage och höfter.. HJÄLP

 4. Hej Peter, jag måste få säga att jag verkligen tycker detta är en bra artikel med mycket sanning i. Som mor till 4 barn har jag sett vilken skillnad kost kan göra.
  MVH, Carina

 5. Hej!
  Jag är mamma till ett mycket aktivt och impulsivt barn utan någon diagnos ännu. Jag undrar om du själv är det (eftersom det annars är svårt att vara väl insatt i ämnet?
  Jag är mycket medveten om vad mina barn äter och tror att vi äter nyttigare än medel svensson. Och problemen kvarstår mycket starka ändå. Jag tycker ändå det är intressant att fundera på om man kunde påverka kosten ytterligare för att se om det ger resultat – t ex mindre kolhydrater. Men det är inte kul att som förälder, med ständiga funderingar om hur man kan få sitt barns situation bättre och med all extra stress pga detta, få höra av utomstående att om mitt barn inte fick skräpmat, så skulle problemen avta. Det är långt mer komplicerat än så!
  Marta

  SVAR:

  Tack för din kommentar!

  Först vill jag säga att jag som fyrabarnspappa har den största respekt och förståelse för ALLA FÖRÄLDRAR!

  Ni göra alla en fantastisk insats!

  Jag gör inte ner någon utan försöker istället att hjälpa till.

  Själv tror jag inte på denna diagnoshysteri och tablett / pillerhysteri som råder.

  Inget barn mår bra av att bli stämplad som mentalt störd och sedan sättas på droger. Det är FEL lösning enligt mig!

  Se denna artikel:
  https://www.peterularsson.se/overaktiva-adhd-add-damp-barn/

  Här kan du läsa fler artiklar om detta ämne:
  https://www.peterularsson.se/category/adhd-add/

  Du kan också skriva till mig.

  Lycka till,
  Peter

 6. Hej Peter!
  Tack så mycket för artikeln. Jag tycker det är mycket individuellt vilken mat som är bra för en eller ens barn. Men jag håller med om att socker inte är bra för någon. Jag blev också alltid stört när mitt barn fick sötsaker av någon. ”Hur kan man bjuda på karies,” tänkte jag. Nu bjuder man inte bara på karies men på hyperaktivitet och alla möjliga beteendestörningar som blir behandlade med psykopharma. Dessutom tror jag som några andra människor att sockerberoende leder ofta senare till beroende av andra droger. Det är verkligen en ond spiral som vi sätter våra barn i när vi ger dem socker. Jag tror att brun ekologisk rättvis märkt socker är lite bättre än vit socker, men man ska inte äta för mycket av den heller.

  Vit vetemjöl är också någonting som många är allergiska emot. Några blir tjocka av det. Några blir trötta och några får matsmältnings- och ögonproblem.

  En sak som jag verkligen inte kan förstå är den att människor som har barn vilkas organ inte riktigt fungerar inte gör en allergitest. Om någons barn fick blindtarmen eller ena njuran bortopererat måste man ju fundera på om problemet inte uppstådd pga någon allergi mot bestämda livsmedel.

 7. Hej igen!
  Vill säga om mig själv att det skett en radikal förändring med mig sedan jag lade om kosten.Mitt liv har varit rörigt,svårt att hålla ut,flyttat mycket,bytt arbeten,ont i magen,stress mm i många år.Självklart beror det inte på kosten,men den har en del i,att man inte har fokus nog att enkelt reda upp det som händer i tillvaron.Så även hos våra barn!Man har svårt att ”smälta” livet,därför att man inte kan smälta födan man blir istoppad.Det ena leder till det andra i en ond cirkel som är ett rent helvete.Vetemjöl,det vita, och socker,bör tas bort omedelbart hos alla barn som har problem med att förhålla sig till sin omgivning.Och färgämnen,som ju naturligt försvinner till stor del då man tar bort de andra.
  Vi pratar om stenålderskost.Förr åt man vetemjöl nån gång till fest,inte mer.Godis om ens lördagar,det fanns ju knappt.Sockret var inte heller som idag.Chips,ostbågar,snabbmat,ta bort det bara.Kom ihåg att det är nyttigare för ett barn att äta ett gott äpple än snabbpizza till middag!Varje dag bör innehålla
  Fullkorn,äpple,morot,youghurt,grönsaker,protein som ägg el nått lätt kött
  smör om det är ett lättviktigt barn
  Du som inte bryr dig,börja bry dig!Byt ut en måltid om dagen mot ren,rå mat.Nötter,kokt ägg,frukter,frön…använd fantasin,fråga i hälsokosten,gör nyponsoppa själv,pannkakor på majsmjöl kornmjöl dinkelmjöl.Ren osötad fullkornsmusli med torkad frukt.Torkade aprikoser!En påse innehåller mer näring än en portion färdigmat.MYCKET mer.
  Om vi vuxna börjar tänka annorlunda,byta ut ETT mål först,ta det du klarar utan stress,hitta något barnet gillar som är nyttigt och vräk på,låt barnet äta hur mycket det vill av just det för att få aptit igen.Vad äter du själv?Är du deprimerad,har svårt att få ihop vardagen,är livet tungt,har du olösta konflikter,problem du inte kan handskas med och svårt att landa i tillvaron?Kosten kan verkligen hjälpa.Den hjälpte mig!Så fort jag går tillbaka till mackor,sötyoughurt,snabbmat godis-ätandet,tar det bara nån dag så är jag tillbaka i gamla spår av missnöje,dumma tankar och hopplöshet.Hur ska det då inte vara för de sk adhd barnen,som uppenbarligen inte ”tacklar” omgivningen särskilt bra…De behöver näring,förstås.Och lugnare liv,mindre människor att förhålla sig till(kanske räcker med barnen på dagis)mer frisk luft i skog och mark och sköna upplevelser som lämnar bestående intryck.Allt är egentligen så självklart.Min son tjatade bara några veckor om tv-spel.Jag sa nej och det är ett år sedan.Våga säga nej,det ger också styrka till barnet!

  SVAR: Helt rätt! Mycket bra! Man tror ibland inte att det är sant förrän man verkligen lägger om kosten. Det har en stor skillnad! Peter

 8. Min 7åring äter bra mat men så fort han äter godis (i större mängd än några få bitar) så blir han sjukt aggressiv! Är det verkligen normalt?! :O
  Han gapar skriker blir jättearg kastar saker, kan slåss… känns som världens snedtändning liksom?! (inget av våra andra barn reagerar såhär….)

  /Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *