Adhd / ADD


Adhd / ADD

Jag vill publicera ett inlägg här från Lars Andersson. Det är väl värt att läsa och begrunda! Ibland lönar det sig att själv TITTA EFTER och jämföra olika källor och alternativ. Gå in på www.kmr.nu och läs materialet om ADHD där. Se filmerna! Det finns alternativ till medicering när man vill hjälpa sitt barn! Auktoriteten har inte alltid rätt bara för att de är auktoritet. Det är RESULTATET som räknas! Det finns mycket bara alternativ! Kontakta mig så kan jag hjälpa er genom att ge intressant information!
Hälsn,
Peter

Artikeln om ADHD av Lars Andersson

Forskning om koncentrationssvårigheter och överaktivitet t ex diagnoserna Damp och ADHD är kantad av diverse skandaler. Mycket av den tidigare forskningen när det gäller förskrivning av amfetamin till överaktiva barn, ”stöddes” av forskning utförd av amerikanen Stephen Breuning. Han var ansvarig för över en tredjedel av alla rapporter som skrevs i ämnet. Många av de publicerade undersökningarna hade aldrig gjorts. Breuning blev senare dömd till fängelse och fick miljontals kronor i böter i USA för förfalskad forskning. Det hindrade inte att en vägledande svensk forskare inom området hänvisade till forskningen som ”helt säker” bara ett år efter det att Breuning dömdes.

Ett annat exempel på ifrågasatt forskning är den som gjorts av Christoffer Gillberg och hans grupp. Tillförlitligheten i ett stort antal fakta- och metoduppgifter i forskningen ifrågasattes av docent Eva Kärve i boken Hjärnspöken. Kärve och läkaren Leif Elinder begärde senare ut forskningsmaterialet för att kontrollera olika uppgifter – och fick domstolsutslag på rätten att göra så. Gillbergsgruppen vägrade lämna ut det och allt material förstördes senare. Det förstördes av vilket skäl? Gillbergsgruppen gjorde något olagligt och skämde dessutom ut sig rejält genom sitt tilltag. Numera ser man aldrig begreppet Damp – skapat av Gillberg. Vem kan lita på forskare som inte kan/vill redovisa sitt bakgrundsmaterial?

Det finns många alternativa åtgärder till att ge medicin att vidta om problem uppkommer på området. De flesta handlar om ändring av kost, olika näringstillskott, åtgärder efter att ha gjort allergitester, mer fysisk aktivitet m m. Många barn har blivit hjälpta med detta. En annan gäller hjälp med studier. Bättre möjligheter att följa med i studierna utgör en viktig och fungerande del för att hjälpa många av dessa barn och ungdomar. Det barnet missar i början av sina studier förföljer det senare i studierna. Konsekvensen blir gör att de först fjärmas från studierna för att senare eskalera till skolk, förstörelse och våldsamhet. Mycket handlar om att i grunden förstå grunderna i ord och sammanhang.

CB tog upp frågan om missbruk. Ja, det är precis det som är ett av huvudproblemen med medicinerna. Erfarenheter från utlandet är att medicinen säljs svart av barnen till kompisar och personer inom missbrukarkåren, föräldrarna tar piller från barnen m m. Risken finns att missbruket allmänt späds på i samhället. FN:s organ för narkotikakontroll har vid ett flertal tillfällen varnat för den gigantiska förskrivning som sker världen över. Det har gjorts efter att ha noterat de problem som noterats i USA.

Nyttan med mediciner är ifrågasatt även inom läkarkåren. Tidskriften Science News vol 152, 27/9 1997 skrev om den undersökning som värderat en svensk studie om amfetaminförskrivning: ”Undersökningen fann inga avgörande bevis för nyttan med stimulantians långtidsverkan vid behandling av ADHD…” Neurolog Fred Braughman med 35 års verksamhet i USA, kallar amfetaminbehandlingen och diagnoser ”en katastrof som inte har några vetenskapliga grunder”. Han menar att diagnoserna ”enbart är till för att fylla läkemedelsbolagens fickor”.

Jag anser att vårdens starka fokusering på mediciner på området måste få ifrågasättas och att nackdelarna inte som nu delvis döljs eller undanhålls allmänhet och vårdsökande. Våra uppväxande barn och ungdomar är värda det. Det borde vara deras självklara rättighet.

Lars Andersson
medlem i Kommittén för Mänskliga Rättigheter
www.kmr.nu


4 svar på “Adhd / ADD”

 1. Oetiskt att ge droger åt barn.

  För ett antal år sedan meddelades i radions nyhetsprogram att fyra kliniker nu fått tillstånd att ge centralstimulerande preparat (heter Ritalina eller Concerta och är amfetaminhaltigt) åt s k överaktiva barn, Jo, Ni läste rätt – amfetamin skall ges åt våra barn. Detta hände alltså i början då medlen inte var fria att förskriva.

  Osanningar
  I inslaget hänvisade man till att ett skäl för beslutet skulle vara att man rättade till en ”biokemisk obalans i hjärnan”. Detta är väldigt lätt att bara säga av någon person i ”vit rock”, så undertecknad tog då skriftlig kontakt med tillståndsgivande myndighet – Läkemedelsverket – för att verifiera saken. Jag bad om kopior på laboratorieprotokoll och liknande som påvisade att nämnda obalans rättades till med amfetamin.

  Svaret från verket upplyste om att ”verkningsmekanismen inte är helt klarlagd” och skälet för tillståndet inte var att någon ”biokemisk obalans i hjärnan” påvisats. Man tror att det är en obalans, men det går icke att påvisa. Med andra ord förekommer osanningar inom området eller många profeter inom ett område vilka snarare framför sin tro och tyckande än strikt vetenskapliga bevis. Slutsats: vetenskaplig bäriget saknas.

  Amfetamin till barn har förskrivits under flera år, t ex i USA – där det år 1995 producerades över 8.000 kg – och Norge. Framförallt från förstnämnda land finns en uppsjö av rapporter om biverkningar och exempel på dessa är kriminalitet och benägenhet till självmord. Medlet tenderar också att bli en inkörsport till tyngre droger och utgör därigenom en länk i kedjan i missbrukskarriären. Ritalina är också en preparat som kommit ut på svarta marknaden för narkotika, vilket noterats i USA och Kanada. Det kallas vitamin R i missbrukarkretsar.

  Alternativ
  Om nu överaktivitet är ett problem så finns det många andra och hälsosamma alternativ till den skadliga och riskfyllda amfetaminförskrivningen. Tag bort eller minska socker, vitt mjöl och mat med artificiella smak- och färgämnen, tillskott av hälsopreparatet GLA, närings- och allergiterapier t ex med fullkorn (dagens artikelflora inom livsmedels- och godisområdena är fulla av artificiella ämnen), Vestibulariskliniken i Mönsterås och Vidarkliniken i Järna är exempel på sådana.

  Inkonsekvens ifråga om drogbekämpning

  Idag arbetar många organisationer väldigt hårt på att begränsa användning av narkotika, både den legala och illegala. Varför? Jo, de aktiva har på nära håll sett vad dessa ämnen kan ställa till med i form av personlig misär och utslagning från socialt liv. Några i raden är FMN (Föräldraför. mot narkotika), LP-stiftelsen, Hasselakollektivet och KMR (Kommittén för mänskliga rättigheter). Alla dessa plus polis och rättsväsende arbetar för att vi skall få mindre av narkotika – inte mer! Det är djupt oetiskt av vårdapparaten att riskera unga människor liv genom att experimentera med narkotika, speciellt som att alternativ finns till de riskfyllda medlen.

 2. Miljögifter och vissa kemikalier skadar barns hjärnor och anses ligga bakom bl a ADHD-diagnosen angavs i media den 8 november (DN och SvD). Undersökningsresultaten presenterades ursprungligen i den ansedda engelska tidskriften Lancet.

  Många av oss som följt ADHD-debatten sedan 1980-talet säger; mycket bra att tidigare tydliga tecken därmed blir bekräftade och att en rejäl undersökning påvisar det som tidigare varit känt för många. Det har funnits flera internationella rapporter i samma riktning under årens lopp, men det har tystats ned. Det handlade t ex om att möss blev överaktiva (en del i diagnosen ADHD) av bromerade flamskyddsmedel, att samma egenskap blivit tydlig dels av miljögifter och dels kvicksilver via amalgamfyllningar i tänderna.

  Den aktuella frågan blir; när blir det dags att ta bort den aktuella medicinerna (Ritalina och Concerta) som ges vid ADHD? Den är centralstimulantia och ger bl a bieffekterna psykoser, hallucinationer, depressioner, självmord och mycket allvarliga hjärt-/kärlskador. Den korrekta åtgärden vore att istället hindra vidare spridning av de farliga kemikalierna.

 3. Hej på er kära läsare
  Pendlade igenom lite hemsidor angående biverkningar av Concerta och snubblade över denna blog. Så jag bestämde mig för att kanske uplysa er genom att berätta om mitt liv innan jag fick diagnosen ADHD.
  Jag va väldigt överaktiv som barn, bråkade mycket, hoppade på min systers rygg från soffkanten mm. Stal pengar, hade problem med tömning av avföring som sen resultera i att min överaktivitet tog över o jag började smeta av det lite här o där. Inte så mysigt när man tänker tillbaka på den perioden. Men det var ett problem som höll på tills jag blev 13-14 år och började när jag var runt 4 år.
  Men vi tar o spolar fram lite. När jag i tonåren satte mig vid skolbänken upptäckte jag att det va något som inte riktigt fungerade som det skulle. Kunde inte konsentrera mig mer runt 20-30 personer. Så det resulterade i att jag började bli stökig bara för att få sitta ensam i ett rum. Det hjälpte lite men som sagt. Sätt ett överaktivt ensam i ett rum o ni kan tänka er va som hände.

  Sen det här med kost o dygnsrythm mm. Jag bodde på landet o där e det som så att man går up klockan 06:00 o lägger sig innan 22:00 när man e tonåring. O jag hade ju ladgården att jobba i med. Sen va jag aktiv i 3 sporter. Fotboll, basket och handboll. O det resultera i att jag va tvungen att äta därefter. Det va nyttiga tider det =)

  Men sen kom senare tonåren o jag började få självmords tankar pga att jag inte riktigt visste va som va fel på mig o tyckte inte jag passa in i denna värld. Försökte ta självmord 4 ggr lyckades nästan en gång. Under samma period drack jag väldigt mycket alkohol. Nästan varje dag pga att jag kunde fungera bättre som person, (Va väldigt tillbakadragen ändå som barn men samtidigt väldigt på)

  Men sen blev man introduserad till hash o olika sorters av uppåttjack. Detta resulterade i att jag fastnade för amfetamin. Som fick mig att fungera bra mycket bättre än förut. Men senare insåg jag att min familj tog skada av mitt begär till att fungera som folk så jag slutade tvärt med drogerna. Höll på i ca 4 år o slutade den dan min syster sa nej. Stoltare kan man inte vara =)

  Men det är en person jag har stor respekt för. Det var även hon som tyckte jag skulle ta en utredning av om jag hade adhd eller inte.För hon vet vilka problem jag har haft med skola o livet i allmänhet. Och det var hennes beslut om att jag skulle prova centralstimulerande preparat. Andvänder Concerta idag o måste säga att hade jag inte fått denna diagnos+ att jag börjat andvända concerta så hade jag inte suttit här idag. För jag har inget jobb pga att jag inte har kunnat klara av skolan. O utan jobb blir man utan pengar. Och då får man gå till socialen o söka bidrag. Som jag inte kunde heller pga att jag inte kunde ha mer än en boll i luften. Ibland inte äns det. Och utan pengar så blir man av med lägenheten. Det har jag fått uppleva.
  Bodde på gatan i ca 2 år tills jag träffade min nuvarande flickvänn. Det är tack vare henne och concerta jag sitter här idag och berättar detta. Som sagt, nu när jag går på concerta så fungerar jag som samhället ser att en ”normal” människa ska fungera. Jag kan söka pengar, jag kan kanske plugga. Vet inte, har inte vågat mig på det ännu. Jag kan betala räkningar. Och förhoppningsvis komma i tid med hjälp av kognetiva hjälpmedel som dom nu ska ge mig.

  Som ni kanske förstår så har jag inte haft concerta behandlingen länge. Har ätit den nu i snart 4 månader. Men oj vilka månader det har varit. Har inte fått såhär mycket gjort under hela min livstid o jag e idag 25 snart 26.

  Kommer nu inte ihåg hälften av vad jag skrivit :p Men om ni har några frågor om min situation så kan ni alltid maila mig. Eller om ni vill nått rent allmänt =)

  Hoppas detta har givit er en annan syn på folksjukdomen adhd ^^
  Det finns en o annan som behöver denna hjälp. Men sen förstår man ju andras oro med.
  Jag skulle alldrig ge mina barn concerta så tidigt som en del ger dem till sina barn.
  Min syn på det är vänta tills/eller om ni är riktigt säkra. Men vänta inte för länge heller. För tonåren kan vara ett rent helvete. Hade velat ha haft denna chans då. Att få denna hjälp. Men på 80talet så va det väl inte tal om medicinering.
  Hade jag gått till psyk då så hade dom nog lagt in mig istället för att förstå sig på detta problem.

  MvH
  Daniel Bergman

 4. Hej!
  Tack för din berättelse!

  Angående Concerta så finns det biverkningar.
  Se här: http://www.lakemedelsverket.se/Tpl/NewsPage____1297.aspx

  Många barn har allvarliga problem idag.

  Jag tror inte att den fulla lösningen är att pumpla dem fulla med droger (mediciner), även om det kan temporärt tyckas hjälpa.
  (Precis som alkohol kan tyckas hjälpa mot blyghet).

  Det finns ALTERNATIV och DET FINNS DROGFRIA LÖSNINGAR.

  Se mina plus andras artiklar i denna kategori.

  Psykdoktorerna nöjer sig (väldigt ofta) med att stämpla barnet med en diagnos och ett antal bokstäver och sedan ge dem tabletter. För hur länge? HELA LIVET, eller? Förr eller senare måste man ta tag i sina problem på rätt sätt – och då behövs rätt hjälp!

  Man hanterar inga problem med droger – det vet varenda människa (förutom psykdoktorerna och läkemedelsindustrin, som tjänar pengar på detta).

  Det krävs ett helt annat SYFTE och ANSVAR om man skall kunna hjälpa barn i svårigheter!

  Det finns många ”som trodde att de hade ADHD eller DAMP eller MBD etc. etc.” men sedan hittade rätt lösning och blev snabbt bättre. Så ge inte upp och gå inte in i dessa fantasi-diagnoser!

  Hör av er om ni behöver hjälp.

  Lycka till!
  Peter

  Se min artikel: https://www.peterularsson.se/overaktiva-adhd-damp-barn/

  Se andra artiklar i detta ämne här: https://www.peterularsson.se/category/adhd/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *